Johannesburg

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Pic-sandton.jpg
Kawasan Sandton ing Johannesburg sing wis dadi lokasi parusahan-parusahan gedhé penggerak ekonomi Afrika Kidul.

Johannesburg iku kutha paling gedhé ing Afrika Kidul, uga minangka salah siji kutha paling gedhé ing bawana Afrika.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Minangka kutha mawa sajarah kanthi latar wuri sajarah pasulayan Boer (petani) Walanda perintis-sing mukim ing Transvaal- karo para penambang kabangsan Inggris, sing mbantu mbangun kutha sawisé emas ditemokaké ing taun 1886 ing Witwatersrand. Lokasi sing tembé buri dadi jantung kutha iki yaiku salah siji saka bidang lemah sing dinyatakaké minangka galian umum. Ing sangisoré para komisaris Johann Rissik lan Christian Johanes Joubert, wiwit tuwuh minangka kutha utama ing dhaérah pertambangan iku, lan dadi pusat jalur sepur ing Afrika Kidul.

Taun 1899, Perang Boer pecah antara Inggris karo Afrika Kidul (sing dumadi saka Republik Afrikaner Transvaal lan Negara Bebas Oranye). Simpati donya tumuju marang para pemukim Afrika sing kalibet perang urip-mati kanggo kamardikan, nanging taun 1900 para pemukim iki kalah, lan pertambangan diserahaké marang Inggris.

Taun 1922, penambang putih mogok amarga mrotès panempatan wong kulit ireng ing posisi setengah trampil. Taun 1994, rakyat Afrika Kidul milih Nelson Mandela minangka presidhèn pisanan sing kulit ireng.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • (id) Beckner, Chrisanne dan Soetrisno, Eddy.2001.Buku Pintar 100 Kutha Besar Bersajarah di Dunia. Jakarta:Ladang Pustaka & Intimedia.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Johannesburg&oldid=826738"