Médecins Sans Frontières

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo Médecins Sans Frontières

Médecins Sans Frontières (basa Indonesia: Dokter Lintas Batas[1]), nama resminipun ing Amerika Serikat Doctors Without Borders, inggih punika satunggaling LSM pamaring bantuan kamanungsan sekular ingkang paling misuwur kangge proyek-proyekipun ingkang ngadhepi penyakit-penyakit endemis. Ing wilayah-wilayah ingkang kacabik perang lan ing negara-negara berkembang.

Médecins Sans Frontières dipunbentuk nalika taun 1971 dening sakelompok alit dokter Perancis sasampunipun Perang Saudara Nigeria (separasi Biafra). Organisasi punika dipunkenal meh sedaya donya kanthi nama Perancisipun utawi sekadar singkatan namanipun, MSF, ananging wonten ing Amerika Serikat nama Doctors Without Borders langkung asring dipunginakaken.

MSF dipunpimpin dening satunggaling dewan direktur internasional ingkang dumunung ing Jenewa, Swiss, lan dipunorganisir dados 20 bageyan. Saben taunipun, antawis 3.000 dokter, perawat, bidan lan tenaga logistik dipunrekrut saperlu nindakaken manke proyek,[2] ananging namung 1.000 ingkang dipunkerjakaken kanthi permanen minangka staf kangge ngrrekrut relawan lan nangani perkawis keuangan lan hubungan kaliyan medai. Para donor swasta maringi antawis 80% saking dana ingkang dipunbetahaken dening organisasi punika, dene sumbangan pamarentah lan perusahaan-perusahaan maringi kiranganipun. Anggaran taunan MSF antawis sakitar AS dolar 400 juta.[3]

Organisasi punika aktif maringi layanan pemeliharaan kesehatan lan latihan medis kangge penduduk wonten ing 70 negara langkung, lan asring nuntut tanggel jawab politik ing daerah-daerah konflik kados Chechnya lan Kosovo. Namung setunggal wonten ing sejarahipun, wonten ing Genosida Rwanda (genosida ing Rwanda taun 1994), organisasi punika nywantenaken intervensi militer.

MSF pikantuk Hadhiah Perdamaian Nobel taun 1999 minangka penghargaan saking upaya-upaya para anggotanipun ingkang terus-terusan kangge maringi pemeliharaan kesehatan ing papan-papan ingkang dipunlanda krisis, sarta mbangkitaken kesadaran internasionaltentang potensi bencana kemanusiaan. Dr. James Orbinski, ingkang njabat presiden organisasi nalika wekdal punika, pikantuk hadhiah punika atas nama MSF. Saderengipun, MSF ugi pikantuk Penghargaan Perdamaian Seoul 1996. [1] Presiden MSF sekarang adalah Dr. Christophe Fournier.

Pembentukan[sunting | sunting sumber]

Organisasi-organisasi ingkang masok tetedhan lan bantuan medis darurat dhateng penduduk ingkang mbetahaken, kadosta Oxfam, sampun dangu wonten saderengipun MSF kabentuk nalika taun 1971. Gerakan Palang Merah lan Bulan Sabit Merah International (Palang Merah Internasional (ICRC)), kabentuk taun 1863, inggih punika sumber utama bantuan medis darurat kangge penduduk-penduduk ing negara-negara ingkang dipunlanda perang lan bencana alam.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Medecins Sans Frontieres: Mengulurkan Tangan dengan Tetap Jujur". Kompas Cybermedia. http://www2.kompas.com/kesehatan/news/0502/26/090038.htm. Retrieved 03-02-2013.
  2. ^ Information obtained from the various sections' websites.
  3. ^ Forsythe, David P. (2005) The Humanitarians: The International Committee of the Red Cross, Cambridge University Press. ISBN 0-521-61281-0.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Informasi tambahan[sunting | sunting sumber]

Basa Inggris[sunting | sunting sumber]

Non-Inggris[sunting | sunting sumber]

Médecins Sans Frontières Hong Kong