Shimon Peres

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Shimon Peres
שמעון פרס
Shimon Peres

Mangsa jabatan
15 Juli 2007 – Sekarang
Perdhana Mentri Ehud Olmert
Benjamin Netanyahu
Pejabat sadurungé Moshe Katsav
Pengganti Sedang Menjabat

Mangsa jabatan
4 November 1995 – 18 Juni 1996
Pejabat sementara hingga 22 November 1995
Pejabat sadurungé Yitzhak Rabin
Pengganti Benjamin Netanyahu
Mangsa jabatan
13 September 1984 – 20 Oktober 1986
Pejabat sadurungé Yitzhak Shamir
Pengganti Yitzhak Shamir
Mangsa jabatan
22 April 1977 – 21 Juni 1977
pejabat
Pejabat sadurungé Yitzhak Rabin
Pengganti Menachem Begin

Lair 2 Agustus 1923 (umur 91)
Wiszniewo, Polandia (kiniBelarus)
Partai pulitik Mapai (1959 - 1965)
Rafi (1965 – 1968)
Buruh (1968 – 2005)
Kadima (2005 – sekarang)
Pasangan Sonya Peres
Anak Zvia, Yoni, dan Hemi Peres
Agama Yudaisme
Tapak asma Shimon Peres's signature

Shimon Peres (Swara rungokna; Ibrani: שִׁמְעוֹן פֶּרֶס; lair ing Polandia, 2 Agustus 1923; umur 91 taun karo jeneng Szymon Perski) yaiku Presiden Israel kaping 9 kang isih njabat nganti tekan saiki.[1][2] Dheweke kang duwe gagasan kanggo perdamaian karo Palestina nalika taun 1990-an.[1] Dheweke uga nglakoni migrasi bareng karo keluargane ana ing negara Israel nalika 1934) yaiku politikus Israel, kang uda mantan perdana menteri, lan wakil perdana menteri.[1][2] Peres kacathet dadi anggota lan sawise kuwi banjur dadi pemimpin Partai Buruh saka taun 1950-an nganti tekan sasi Desember 2005.[2] Sakwise kuwi dheweke ganti ndukung partai anyar kang jenenge Partai Kadima.[2] Peres kapilih ana Parlemen (Knesset) nalika sasi Maret 2006 minangka anggota saka Partai Kadima.[2] Wiwit tanggal 4 Mei 2006, dheweke njabat dadi Menteri Pembangunan kanggo Negev, Galilea, lan Ekonomi Regional uga Wakil Premier.[1][2] Peres dadi Perdana Menteri Israel kaping wolu nalika taun (1984-1986 lan 1995-1996), Menteri Luar Negeri Israel taun (2001-2002), lan Wakil Perdana Menteri ana ing koalisi sakngisore pimimpinan Ariel Sharon nalika taun 2005.[1] Nalika taun 1994, Peres entuk bebungah Penghargaan Perdamaian Nobel bareng karo Yitzhak Rabin lan Yasser Arafat ana ing Pasetujon Oslo.[2] Peres banjur menang ana ing pemilu nasional, lan ndadekake posisine ana ing Partai Buruh san saya kuat lan tangguh kanggo wektu kang tanpa wates.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Shimon Peres ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shimon_Peres&oldid=832385"