Muhammad Yunus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Muhammad Yunus

Muhammad Yunus (basa Bengali: মোহাম্মদ ইউনুস), lair ing Chittagong, East Bengal, sakmenika Bangladesh), 28 Juni 1940; umur 74 taun) inggih punika salah satunggaling bankir saking Bangladesh ingkang ngrembakakaken konsep kredit mikro, inggih punika pangembangan pinjaman skala alit kangge usahawan miskin ingkang boten saged ngampil modal saking bank umum. Yunus ngimplementasikaken pamanggih punika kanthi mbiyangun Grameen Bank.[1] Piyambakipun ugi menangaken Hadiah Budaya Asia Fukuoka XII 2001.

Piyambakipun kapilih minangka panarima Penghargaan Perdamaian Nobel (sesarengan kaliyan Grameen Bank) nalika taun 2006.

Muhammad Yunus (Chittagonian, Bengali: মুহাম্মদ ইউনুস, dipunlafalaken Muhammôd Iunus; miyos 28 Juni 1940) minangka salah satunggaling ekonom Bangladesh lan pendiri Grameen Bank, satunggaling lembaga ingkang nyamektakaken kredit mikro (kredit alit kangge rakyat miskin ingkang kagungan jaminan) sanes kangge mbiyantu klien mbiyangun kredit lan keuangan swasembada. Nalika taun 2006 Yunus lan Grameen pikantuk Hadhiah Nobel Perdamaian "kangge usahanipun lumantar kredit mikro kangge nyiptakaken pambangunan ekonomi lan sosial saking andhap".[2]

Yunus sampun pikantuk saperangan penghargaan nasional lan internasional sanesipun. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota dewan penasihat ing Shahjalal Universitas Sains dan Teknologi. Saderengipun, piyambakipun minangka salah satunggaling profesor ekonomi ing Chittagong University ing pundi piyambakipun ngrembakakaken konsep kredit mikro lan keuangan mikro. Pinjaman punika dipunparingaken dhateng pangusaha ingkang miskin saperlu njangkepi syarat kangge kredit bank tradisional. Piyambakipun minangka panulis Banker wonten ing buku Miskin lan kalih ing Model Bisnis Sosial, lan anggota dewan pendiri Grameen Amerika lan Grameen Foundation. Grameen Intel namung salah satunggaling tuladha saking kathahing kemitraan publik lan swasta sakmenika dipunmediasi lumantar pemuda lan Yunus. Nalika wiwitan taun 2007 Yunus nedahaken minat wonten ing paluncuran satunggaling partai politik ing Bangladesh ingkang nama Nagorik Shakti (Power Citizen), ananging lajeng boten siyos. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota pendiri Sesepuh Global.[3]

Nalika Maret 2011, sabibaripun serangan pamarentah, pamarentah Bangladesh kontroversial dipunpecat Yunus saking jabatanipun ing Grameen Bank, kanthi alesan pelanggaran hukum lan watesing yuswa wonten ing posisinipun [3] Pengadilan Tinggi Bangladesh nengenaken panghapusan nalika tanggal 8 Maret.. Yunus lan Grameen Bank ingkang mendhet kaputusan, ngklaim penghapusan Yunus punika kagungan motif politik.

Profesor Yunus dipunpilih dening Wharton School of Business kangge film dokumenter PBS, minangka salah satunggaling 'The 25 Tiyang ingkang Paling Pangaruh Bisnis saking 25 Taun Pungkasan'.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.grameen-info.org/book/index.htm Yunus's autobiography
  2. ^ http://www.microcreditsummit.org/newsletter/speaking2.htm A speech by Muhammad Yunus
  3. ^ http://www.businessweek.com/magazine/content/05_52/b3965024.htm Article on Muhammad Yunus at BusinessWeek, December 26, 2005

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Muhammad_Yunus&oldid=836428"