Alexis Carrel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alexis Carrel

Alexis Carrel (28 Juni 1873-1944)[1] inggih punika dokter bedah "inovatif" ingkang panaliténipun kaliyan transplantasi lan "perbaikan organ" badan ngakibataken perkembangan bidang pembedahan lan seni biakan jaringan. Pamikir "orisinal" lan "kreatif", Carrel minangka tiyang ingkang pisanan ingkang ngrembakakaken téknik suksés njahit pembuluh darah. Dhateng karyanipun wonten ing penjahitan pembuluh darah lan transplantasi organ wonten ing kéwan, piyambakipun nampi Hadhiah Nobel Fisiologi utawa Kedokteran 1912. Karya Carrel kanthi biakan jaringan ugi maringi sumbangn ingkang wigati wonten ing pangertén virus lan preparat vaksin. Anggota Institut Rockefeller kanggé Riset Medis dangunipun 33 tahun, Carrel minangka ilmuwan pisanan ingkang makarya ing Amerika Serikat nampi Penghargaan Nobel ing bidang Fisiologi utawa Kedokteran.[2]

Pagesangan awal[sunting | sunting sumber]

Carrel dipunlairaken ing Sainte-Foy-les-Lyon, daérah pinggiran kutha Lyon, Perancis. Piyambakipun minangka putra paling sepuh saking 3 sadhérék, 2 kakung lan setunggal putri, wonten ing kulawarga Katholik Roma. Ibunipun, Anne-Marie Ricard, minangka putri pedagang linen. Bapakipun, Alexis Carrel Billiard, minangka pekerja ing pabrikan tekstil. Carrel ninggalaken nama baptisipun, Marie Joseph Auguste, lan dipunkenal minangka Alexis Carrel nalika sédanipun sang bapak nalika piyambakipun nembé umur 5 taun.[2]. Minangka laré alit, Carrel ngrawuhi sekolah Jesuit. Sadéréngipun sinau kedokteran, piyambakipun nampi 2 gelar sarjana muda, 1 wonten ing kasusastran (1889) lan 1 ing bidang sains (1890). Nalika 1891, Carrel miwiti pendidikan ilmu kedokteran ing Universitas Lyon. Antawis 9 taun salajengipun, Carrel nampi pengetahuan akademis lan pengalaman praktik kanthi makarya ing griya sakit sakitaripun. Piyambakipun nglayani setunggal taun minangka dokter bedah tentara kaliyan Chasseurs alpins, pasukan gunung Perancis. Piyambakipun ugi sinau kaliyan Leo Testut, ahli anatomi ingkang kondhang. Amargi magang ing laboratorium Testut, Carrel nedahaken bakat ingkang ageng babagan "pemotongan" lan "pembedahan". Nalika 1900, piyambakipun nampi gelar medis, ananging nglajengaken pendidikan ing Universitas Lyon kanthi ngajar kedokteran lan ngawontenaken percobaan dkanthi pangajab pungkasanipun nampi kedudukan staf pengajar tetep wonten ing mrika.

Peninggalanipun[sunting | sunting sumber]

Kasuksésan Carrel saking biakan jaringan lumantar percobaan kéwan damel piyambakipun mikir punapa inggih jaringan manungsa lan malahan sedaya organ, mbok menawi dipunpertahanaken kanthi damelan ing laboratorium. Menawi inggih, organ ingkang dipunagengaken ing laboratorium mungkin pungkasanipun dipunginakaken minangka gantosing bagéyan sakit ing badan. Seni nahanaken sel lan jaringan, lan ugi ngrembakakaken, ing njawi badan dipunkenal minangka biakan jaringan. Jaringan ingkang dipunbiakaken kanthi suksés mbetahahken kemampuan teknis ingkang inggil. Carrel langkung katarik wonten ing perfusi – prosedur pemompaan getih damelan lumantar organ saperlu njaga supados tetep urip. Karya Carrel kanthi biakan jaringan maringi sumbangan ageng wonten ing pangertén pagesangan sel normal lan abnormal. Teknikipun mbantu anggénipun mapanaken dasar kanggé studi virus lan preparat vaksin kanggé polio, campak, lan penyakit sanésipun. Panemon Carrel, wonten ing giliranipun, ndadosaken andalan kasuksésan, ing antawisipun, Ross G. Harrison, ahli anatomi kontemporer ing Yale ingkang makarya kanthi biakan lan cangkoqan jaringan kodhok.

1 saking percobaan Carrel wonten ing biakan jaringan dados subyek cariyos berita sensasional lan dipuntingali minangka "barang ganjil" déning umum. Nalika 1912, Carrel mendhet jaringan saking jantung embrio ayam kanggé nedahaken bilih sel "berdarah hangat" saged dipuntahanaken ing laboratorium. Jaringan punika, ingkang kanthi boten akurat dipungambaraken minangka ati ayam ingkang ngrembaka, "berdenyut" déning sapérangan koran, "dipertahankan" dangunipun 34 tahun – gesang langkung dangu tinimbang Carrel piyambak -- sadéréngipun kanthi sengaja dipunpungkasi. World Telegram, ariwarti New York, kanthi taunan nandhani ingkang dipusebut “hari lahir” ati ayyam saben Januari.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ a b [2]
  3. ^ [3]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alexis_Carrel&oldid=836012"