Vaksin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ReverseGeneticsFlu.svg

Vaksin iku salah siji penerapan biotéknologi kanggo nyegah penyakit kang disebabaké mikroorganisme.[1]

Cara gawé vaksin[sunting | sunting sumber]

  • vaksin kang asalé saka patogen kang wis dipaténi nganggo bahan kimia utawa cara pemanasan.[1] Contoné vaksin influenza, vaksin kolera lan vaksin hepatitis A. [1] Vaksin jinis iki mung gawé kekebalan sementara. [1]
  • vaksin kang asalé saka patogen kang dilemahaké. [1] Contoné yaiku vaksin campak lan vaksin gondong. [1] Vaksin jinis iki kekebalané luwih suwé saka jinis vaksin kang asalé saka patogen kang dipanasaké. [1]
  • vaksin kang asalé saka patogen kang dinon-aktivaké contoné vaksin tétanus lan vaksin diftéri. [1]

Nanging cara gawé vaksin ing dhuwur isih tradisional dadi isih ana éfék samping kaya iki:

  • patogen kang dinggo mesih ana kemungkinan isih prosés metabolisme[1]
  • patogen kang dienggo kanggo gawé vaksin isih ana kemungkinan bisa nyebabaké penyakit[1]
  • ana wong kang alérgi mara luwihan sél kang ditinggalaké saka prosés gawé vaksin. [1]
  • wong kang kerja ing gawé vaksin ana kemungkinan kepapar patogen. [2]

Kanggo ngurangi risiko ing dhuwur, saiki wis dikembangaké cara gawé vaksin kang nganggo rékayasa génetika. [2] Prinsip-prinsip rékayasa génetika antara liya:

  • misahaké gen kang nyebabaké lara saka virus
  • nyisipaké gen mara sel baktéri utawa kultur sel hewan. Sakwise disisipi sel bakteri utawa sel kewan dijenengi rekombinan.\
  • Rekombinan bakal ngasilaké antigen kang salanjuté dikultur. Sakwise dikultur dadi ngasilaké akeh antigen.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.30)
  2. ^ a b (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.31)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vaksin&oldid=831616"