Arthur Kornberg

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Arthur Kornberg
Arthur Kornberg
Arthur Kornberg
Miyos 3 Maret 1918
New York City, United States
Tilar donya 26 Oktober 2007 (umur 89)
Stanford, United States
Bidhang Molecular biology
Lembaga University of California, Berkeley
National Institutes of Health
Washington University in St. Louis
Stanford University
Lulusan saking University of Rochester
Notable awards Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedokteran 1959; Paul Lewis Award 1951;National Medal of Science 1979;Gairdner Foundation Award 1995;

Arthur Kornberg (New York City, 3 Maret 1918California, 26 Oktober 2007) inggih punika salah satunggaling biokimiawan Amerika Serikat. Kornberg dipunanugrahi Penghargaan Nobel wonten ing Fisiologi utawi Kedokteran kanggééé “penemuannya pada mekanisme sintesis biologis asam deoksiribonukleat (DNA)” sesarengan kaliyan Severo Ochoa wonten ing Universitas New York.[1]

Kornberg dipundidik wonten ing City College, New York City. Piyambakipun nampi gelar S.Si nalika taun 1937, dipunsusul déning S.Ked wonten ing University of Rochester wonten ing 1941. Kornberg kagungan tingkat bilirubin ingkang tambah wonten ing getihipun—dipunkenal minangka sindrom Gilbert—lan sadangunipun wonten ing Fakultas Kedokteran piyambakipun ngawontenaken survei mahasiswa saperlu mbuktikaken kados pundi umumipun kahanan punika. Kasilipun punika dipunterbitaken ing karya panalitén ingkang kapisananipun ing taun 1942.[2]

Saking 1941 dumugi 1942, Kornberg kagungan kesempatan praktik kerja wonten ing Strong Memorial Hospital wonten ing daerah Rochester, New York. Sasampunipun mungkasi pelatihan dokter piyambakipun kagabung wonten ing dinas militér minangka letnan ing United States Coast Guard, njabat dados dokter kapal nalika taun 1942. Rolla Dyer, direktur Institut Kesehatan Nasional (NIH), sampun nyathet wonten ing karyanipun babagan sindrom Gilbert lan ngundhang piyambakipun saperlu kagabung kaliyan tim panaliti wonten ing Laboratorium Gizi NIH. Antawis taun 1942-1945, karya Kornberg inggih punika pamaringan diet "terspesialisasi" ing tikus saperlu manggihaken vitamin énggal[3]

Tumrap Kornberg, punika nyebabaken raos bosen lan piyambakipun langkung remen kaliyan enzim. Piyambakipun pindhah ing laboratorium dr. Severo Ochoa wonten ing Universitas New York taun 1946, lan mendhet kursus musim semi ing Universitas Columbia saperlu njembatani pengetahuanipun wownten ing kimia organik lan fisika nalika sinau teknik pemurnian enzim. Piyambakipun dados ketua Seksi Enzim lan Metabolisme ing NIH antawis 1947-1953. Ing mrika piyambakipun kerja wonten ing pangertén produksi adenosin trifosfat saking NAD lan NADP, ingkang lajeng piyambakipun nglajengaken kanthi nliti kados pundi DNA dipunbangun saking molekul ingkang sederhana.

Wonten ing taun 1953, piyambakipun dados Profesor Kepala Bagian Mikrobiologi ing Universitas Washington, St. Louis, Missouri, dumugi 1959. Ing mrika piyambakipun nglajengaken panalitén kanthi enzim ingkang nyiptakaken DNA. Ing taun 1958, Kornberg saged ngisolasi DNA ingkang mempolimerisasi enzim, ingkang sakmenika dipunkenal minangka DNA polimerase I.[4] Kasukséésanipun punika damel piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel wonten ing taun salajengipun.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arthur_Kornberg&oldid=835971"