Susumu Tonegawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Susumu Tonegawa
Susumu Tonegawa
Lair 6 September 1939 (umur 75)
Nagoya, Jepang
Kabangsan Jepang
Alma mater Universitas California, San Diego
Misuwur amarga keanekaragaman antibodi
Notable awards Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedokteran di tahun 1987

Susumu Tonegawa (利根川 進 Tonegawa Susumu, miyos 6 September 1939) inggih punika salah satunggaling ilmuwan Jepang ingkang Penghargaan Nobel ing bidang Fisiologi utawi Kadhokteran wonten ing taun 1987 kanggé "penemuanipun babagan asas genetika saperlu pembangkitan ragam antibodi." Éwadéné menangaken Hadhiah Nobel kanggé karyanipun wonten ing imunologi, Tonegawa inggih punika salah satunggaling tiyang biolog molekuler ingkang dipungladhi. Wonten ing taun-taun pungkasan, piyambakipun pindhah minat ing basis molekuler lan selular saking pambentukan memori.

Tonegawa misuwur amargi ngandharaken mekanisme genetika wonten ing sistem kekebalan tiruan. Saperlu dumugi keragaman antibodi ingkang dipunbetahaken kanggé nglindhungi saking saben jinis antigen, sistem kekebalan badhéé mbetahaken jutaan "pengkodean" gen kanggé antibodi-antibodi ingkang béénten-bénten, menawi saben antibodi dipunkodekaken déning 1 gen. Minangka gantosipu, kados ingkang dipuntedahaken Tonegawa wonten ing sarangkén panalitén ingkang kawiwitan iing taun 1976, materi genetik saged nyusun dhiri kanggé mbentuk "kesatuan luas" antibodi ingkang kasamektakaken. Mbandhingaken DNA sel B (sajinis sel darah putih) wonten ing anak tikus lan tikus dewasa, piyambakipun ngamati bilih gen wonten ing sel B dewasa ing tikus dewasa dipunpindhahaken ing sakitaring, dipunrekombinasi, lan dipunilangaken kanggé mbentuk keragaman kawasan antibodi ingkang kasamektakaken.

Tonegawa miyos ing wonten ing kutha Nagoya, Jepang lan mlebet ing Sekolah Tinggi Hibiya, Tokyo [1]. Piyambakipun pikantuk gelar sarjana saking Universitas Kyoto wonten ing taun 1963. Piyambakipun pikantuk gelar doktor saking Universitas California, San Diego. Lajeng piyambakipun nindakaken karya pascadoktoral wonten ing Salk Institute, San Diego, wonten ing laboratorium Renato Dulbecco, lajeng makarya ing Lembaga Imunologi Basel, Basel, Swiss, ing pundi piyambakipun nindakaken eksperimen imunologi. Wonten ing taun 1981, piyambakipun dados profesor ing Institut Teknologi Massachusetts, ndhirikaken lan mandégani Picower Institute for Learning and Memory, MIT.

Nalika taun 2006, Tonegawa dipuntuntut amargi minatesi perekrutan kandidat staf pengajar muda wanita wonten ing McGovern Institute for Brain Research, satuan neurosains MIT sanésipun, kanthi maringi informasi bilih para kandidat mbok menawi badhé dados pesaing wonten ing MIT. Wonten ing sawijining surat dhumateng Presiden MIT Susan Hockfield, 11 profesor wanita wonten ing MIT ingkang taksih njabat nyuwun investigasi saking tumindak ingkang mbok menawi boten migunakaken etika.[2] Sawijining investigasi déning komite internal MIT ngaturaken palaporan dhumateng pembantu rektor, ingkang sesarengan kaliyan pimpinan nyerat layang dhumateng komunitas MIT.[3] Komite punika boten manggihaken bukti babagan praduga jender. Nalika tanggal 17 November 2006, Tonegawa mbiwarakaken pangundhuran dhirinipun minangka direktur Picower Institute for Learning and Memory, efektif wiwit 31 Desember 2006.[4][5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Susumu_Tonegawa&oldid=835998"