Ivan Pavlov

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ivan Petrovich Pavlov
Иван Петрович Павлов

Lair 26 September 1849
Ryazan, Rusia
Pati 27 Februari 1936 (umur 86 tahun)
Leningrad, Uni Soviet
Padunungan Kerajaan Rusia, Uni Soviet
Kabangsan Rusia, Uni Soviet
Babagan Fisiolog
Institusi Military Medical Academy
Alma mater Universitas Saint Petersburg
Misuwur amarga (Insert key topics/areas of science that made them famous)
Notable awards Hadiah Nobel bidang Fisiologi atau Kedokteran (1904)

Ivan Petrovich Pavlov (basa Rusia: Иван Петрович Павлов) (14 September 184927 Februari 1936) inggh punika satunggaling tiyang fisiolog lan dokter saking Rusia. Piyambakipun dipunlairaken ing sawijining desa alit ing Rusia tengah. Kulawarganipun kepéngén piyambakipun dados pendeta, saéngga piyambakipun sekolah ing Seminari Teologi. Sabibaripun maos Charles Darwin, piyambakipun sadhar bilih piyambakipun langkung kathah peduli saperlu pados babagan ilmiah saéngga piyambakipun ninggalaken seminari tumuju Universitas St. Petersburg. Wonten ing mria piyambakiun sinau kimia lan fisiologi, lan nampi gelar doktor nalika taun 1879. Piyambakipun nglajengaken studinipun lan miwiti riset piyambak ing salebeting toik ingkang narik tumrapipun : sistem pencernaan lan peredaran darah. Karyanipun ingkang misuwur, lan dipunangkat minangka profesor fisiologi ing Akademi Kedokteran Kekaisaran Rusia. [1]

Karya ingkang damel Pavlov kagungan reputasi sajatosipun wiwit minangka studi babagan pencernaan. Piyambakipun saweg pados proses pencernaan wonten ing kirik, mliginipun hubungan timbal balik antawiwisipun idu lan kerja padharan. Piyambakipun sadhar kekalih bab punika gegayutan sanget kaliyan refleks wonten ing sistem saraf otonom. Tanpa idu, padharan boten mbekta pesen saperlu miwiti pencernaan. Pavlov kapéngén pirsa bilih rangsangan saking njawi saged gadhah pengaruh wonten ing proses punika, saéngga piyambakipun ngunékaken metronom lan wonten wekdal ingkang sareng piyambakipun ngawontenaken percobaan tetedhan kirik. Sabibaripun sawetais wekdal, kirik punika badhe medalaken idu nalika metronom punika medalaken swanten, malahan menawi boten wonten tetedhan. Nalika 1903 Pavlov nerbitakan kasil eksperimenipun lan nyebut minangka "refleks terkondisi," benten kaliyan refleks halus, kadosta. Pavlov nyebut proses "pembelajaran" punika (minangka tuladha, nalika sistem saraf kirik ngubungaken swanten metronom kaliyan tetedhan) "pengkondisian". Piyambakipun ugi manggihaken bilih "refleks terkondisi" badhé tertekan menawi rangsanganipun asring "lepat". Menawi metronom swantenipun dipunambali lan boten wonten tetedhan, kirik bakal mandheg medalaken idu.[2]

Pavlov langkung tertarik babagan fisiologi tinimbang psikologi. Piyambakipun ningali wonten ing ilmu psikiatri ingkang taksih énggal nalika punika sedkedhik damel ragu. Ananging piyambakipun saéstu mikir bilih refleks terkondisi saged ngandharaken tumindakipun tiyang stres. Minangka tuladha, piyambakipun gadhah pamanggih sinten ing narik dhiri saking donya biasa saged ngubungaken sedaya rangsangan kaliyan "luka" utawi anceman ingkang mungkin. Papamanggihipun kagungan peran ingkang ageng wonten ing teori psikologi behavioris, dipunkenalaken déning John Watson antawis 1913. [3]

Pavlov dipunhurmati sanget ing negaranipun lan ugi wonten ing dona. Nalika 1904, piyambakipun menangaken Penghargaan Nobel wonten ing Fisiologi utawi Kedokteran wonten ing panalitén babagan pencernaan. Piyambakipun minangka tiyang ingkang terang-terangan lan asring kagungan pamanggih ingkang benten kaliyan pamaréntah Soviet wonten ing gesangipun, ananging amargi reputasinipun, lan ugi amargi bombongipun panduduk negara kaliyan piyambakipun, damel piyambakipun luput saking panganiayaan. Piyambakipun aktip makarya ing laboratorium dumugi sédanipun ing yuswa 86. [4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote kagungan koléksi kutipan ingkang wonten kaitanipun kaliyan:
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Ivan Pavlov ing Wikimedia Commons.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ivan_Pavlov&oldid=836175"