Gerald Edelman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gerald Maurice Edelman

Gerald M. Edelman, 2010.
Lair 1 Juli 1929 (umur 85)
Ozone Park, Queens, New York
Kabangsan Amerika Serikat
Babagan imunologi
Misuwur amarga sistem kekebalan
Notable awards Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedokteran tahun 1972

Gerald Maurice Edelman(lair ing New York City, 1 Juli 1929; umur 85 taun) inggih punika salah satunggaling ilmuwan Amerika Serikat. Edelman menangaken Penghargaan Nobel ing bidang Fisiologi utawi Kedokteran ing taun 1972 kanggé karyanipun babagan sistem kekebalan sesarengan kaliyan Rodney Robert Porter.[1]

Karier[sunting | sunting sumber]

Nalika taun 1950, Edelman nampi gelar sarjana saking Ursinus College, Pennsylvania. Lajeng piyambakipun nglampahi pendidikan wonten ing University of Pennsylvania lan pikantuk gelar dokter saking Fakultas Kedokteran wonten ing taun 1954. Setunggal taun lajengipun, piyambakipun gabung kaliyan U.S. Army lan dados kapten wonten ing Korp Medis lan praktek wonten ing Station Hospital ing Paris, Perancis. Wonten ing taun 1957, piyambakipun dados mahasiswa sarjana wonten ing Rockefeller Institute, pikantukm Ph.D. wonten taun 1960. Sabibaripun lulus, piyambakipun dipunangkat minangka Pembantu Dekan kanggé Mahasiswa Sarjana wonten ing Institut Rockefeller. Saking taun 1963 dumugi taun 1966, Edelman dados Dekan Kolega saperlu Studi Sarjana. Wiwit taun 1966, piyambakipun dados guru besar wonten ing Rockefeller University. [2]

Gerald Edelman inggih punika pendiri lan direktur The Neurosciences Institute, pusat panalitén nirbala wonten ing San Diego ingkang ngemot babagan dhasar biologis fungsi otak ingkang langkung inggil wonten ing manungsa.

Pamikiran[sunting | sunting sumber]

Piyambakipun kacathet saking teori akalipun, dipunterbitaken wonten ing trilogi buku teknis. Karyanipun Topobiology ngemot teori kados pundi jaringan saraf ingkang asli saking otak bayi ingkang nembé dipunlairaken kasungsun antawis perkembangan embrio. Neural Darwinism ngandung teori memori ingkang dipunbangun ing sakitar gagasan kekenyalan wonten ing nanggepi lingkungan. The Remembered Present ngemot teori kesadaran.[3]

Edelman sampun mirsakaken, punapa kita kedah nyobi mbangun model otak ingkang kagungan fungsi utawi model otak ingkang nglewati interaksi kaliyan sakitaripun saged ngrembakakaken otak? Wangsulan Edelman inggih punika bilih kita kedah damel model otak lan nggatosaken kados pundi anggénipun sami nindakaken "interaksi" kaliyan lingkunganipun. Edelman sarujuk wontenipun qualia lan manunggalaken wonten ing teori akal adedasar otakipun. Konsep qualianipun ngindari perangkap pamanggih qualia khusus kanthi sipat non-fungsional, ingkang dipunkritik déning Daniel Dennett.

Edelman ngandharaken teori biologis kesadaran, ingkang kanthi eksplisit dipunpadosi wonten ing teori seleksi alam Charles Darwin lan teori Darwin babagan dinamika populasi. Piyambakipun boten sarujuk dualisme lan ugi boten nggatosaken hipotesis ingkang langkung énggal kados model kesadaran 'komputasional', ingkang sami babagan fungsi otak wonten ing operasi komputer.

Edelman kagungan pamanggih bilih sedaya akal lan kesadaran gadhah sipat materiil lan murni fenomena biologis, kadadosan amargi kompleksipun proses sel wonten ing otak, lan bilih perkembangan kesadaran lan kapinteran saged dipunandharaken kanthi teori Darwin.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gerald_Edelman&oldid=883106"