Velletri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Velletri-Stemma.png
Comune Velletri
Coat of arms of Comune Velletri
Municipal coat of arms
Negara Flag of Itali Italia
Region Lazio
Provinsi Provinsi Roma
Walikutha Bruno Cesaroni (wiwit Juni 2004)
Area 113 km2 (44 sq mi)
Populasi
 - Total
 - Kapadhetan [n.a.]
Time zone CET, UTC+1
Koordinat 41°42′N 12°41′E / 41.700°N 12.683°E / 41.700; 12.683
Gentilic Veliterni
Kodhe Telepon 06
Kodhe Pos 00049
Patron San Clemente
 - Day 23 November
Website: www.comune.velletri.rm.it

Velletri iku sawijining comune ing Provinsi Roma, dumunung ing Alban Hills, ing region Lazio (Latium) - Italia. Komunitas iki wewatesan karo komunitas Rocca di Papa, Lariano, Cisterna di Latina, Artena, Aprilia, Nemi, Genzano di Roma, lan Lanuvio. Jembar wewengkon 113,21 km2 lan cacahing sing ndunungi 51.387 jiwa kanthi kapadhetan 449 jiwa/km2.

Semboyané kutha iki ya iku: Est mihi libertas papalis et imperialis.

Velletri misuwur minangka salah siji pusat panggonan produksi anggur ing Latium.

Sajarah[besut | besut sumber]

Athena of Velletri, tinemu ing sawijining vila cedhak kutha.

Mula bukané Velletri (Velitrae kuna) iku ora jelas. Sawijining papan padunungan ana ing tlatah saka mangsa prasajarah, sanajan para ahli (scholar) isih durung sarujuk bab sing ndunungi ya iku bangsa Etruscan utawa Latin. Ing taun 494 SM, sawetara wedi marang tekanan kaum Volscian, kutha iki dijagani nganggo tentara koloni déning wong Romawi Kuna; Kawigatèn Roma mliginé kanggo ngendhegaké kaum Volscisupaya ora ngrembaka menyang Latium. Wusanané, sawisé rampung Perang Latin Pisanan ing taun 338 SM, Velitrae banjur ora éntuk kauntungan anané témbok kutha nalika Roma éntuk kadhaulatan tumrap wilayahé.

Sajeroning mangsa Romawi, patricians yasa sawetara vila ing laladan iki. Kutha iki uga duwé sawetara kuil lan siji stadion (amphitheatre).

Dhémografi[besut | besut sumber]

Tuwuhing sing ndunungi

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Eropah | Italia | Latium (Lazio)
Frosinone | Latina | Rieti | Roma | Viterbo