Universitas Léiden

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Leiden University
Universiteit Leiden
UniversiteitLeidenLogo.jpg
Jeneng latin Academia Lugduno Batava
Diadegaké 1575
Jenis Public
Motto Libertatis Praesidium
(Bastion of Freedom)
Rèktor Carel Stolker
Mahasiswa 25,800 (2015-2016)
Lokasi Leiden & Den Haag, Nèderlan
Peraih Nobel Heike Kamerlingh Onnes,
Hendrik Lorentz,
Pieter Zeeman,
Willem Einthoven
Situs web www.leiden.edu

Univèrsitas Leiden (basa Walanda:Universiteit Leiden utawa sadurungé Rijksuniversiteit Leiden; "Univèrsitas Negeri Leiden") iku universitas sing papané ana ing kutha Leiden, Walanda. Univèrsitas iki sing tuwa dhéwé ing Walanda lan diyasa ing taun 1575. Sajatiné universitas sing tuwa dhéwé iku Universitas Leuven (1425), nanging saiki papané wis ora ing Walanda manèh nanging ing Bèlgi. Univèrsitas Leiden diyasa déning Pangéran Willem van Oranje, pemimpin pambalélan Walanda nalika Perang 80 Taun nglawan Spanyol. Miturut tradhisi universitas iki diyasa ing tanggal 8 Fèbruari 1575 sawisé kutha Leiden sing wis dikupeng wadya-bala Spanyol sawetara wanci bisa dibébasaké. Banjur jiwa kapahlawanan wong-wong Leiden arep diparingi anugrah. Para sing ndunungi iki diwèhi rong pilihan: universitas ing kutha Leiden utawa ora mbayar pajeg sawetara wanci. Para sing ndunungi jaré banjur milih pilihan kapisan.

Taun 2005, duwé 17.251 mahasiswa kang sinau ing saga fakultas utama kang ana ing Univèrsitas Leiden:

Sesanti Universitas Leiden ya iku Praesidium Libertatis.

Tokoh-tokoh misuwur kang kuliah ing Univèrsitas Leiden[besut | besut sumber]

Gedung Perpustakaan [1]

Kerja bareng déning Hindia-Walanda utawa Indonésia[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]