Ula gadhung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ula Gadhung
Asian Vine Snake 085.jpg
Ula gadhung, Ahaetulla prasina
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Reptilia
Ordho: Squamata
Subordho: Serpentes
Famili: Colubridae
Génus: Ahaetulla
Spésies: A. prasina
Jeneng binomial
Ahaetulla prasina
(Shaw, 1802)
Sinonim
Dryophis prasinus

Ula gadhung sijining jinis ula kang duwé wisa ènthèng saka suku Colubridae. Jeneng liya antarané ular pucuk, oray pucuk (Sd.), lan ing basa Inggris karan Oriental whip-snake lan Asian vine snake.

Disebut ula gadhung amarga ula iki duwé warna kang madarupa karo wit gadhung (Dioscorea hispida) kang wernane ijo pupus, saliyané uga tembung gadhung uga tegesé ijo.

Pemerian[besut | besut sumber]

Ula gadhung kang kuru aking, duwé endhas lancip

Ula iki wernane ijo, kuru aking. kadhangkala ana kang rupané soklat semu kuning utawa smeu putih, mligi kanggone ula kng isih enom. Dawane bisa nganti 2 mèter, sanajan lumrahé mung 1.5 mèter, lan setelon punjul saka dawane wujud buntut kang kaya déné pecut.

Endhase dawa lan lancip, jelas bedane saka gulu kang kuru aking kaya déné pang gegodhongan.

Kebiasaan[besut | besut sumber]

Ula iki lumrahé tinemu ing kebon, pomahan, grumbul lan alas, seneng nyaru ana ing antarané gegodhongan lan grumbul, uga kadhang mudhun ing lemah, sesuketan lan nyabrang dalan.

Ula iki sesaba ing wektu awan (diurnal), golèk pangan rupa kodhok, cecak lan bunglon, uga kadhal, manuk lan mamalia cilik.

Ula iki ovovivipar ya iku endhog ula iki netes ing jero awake lan anaké metu kaya déné lair, cacah anaké nganti 9 iji.

Di Sumatra, ular ini ditemui wiwit dari dekat pasisir hingga ketinggian 1300 m dpl.

Sub spésies lan sebarane[besut | besut sumber]

Ahaetulla prasina duwé 4 subspesies, ya iku:

Daya bisa[besut | besut sumber]

Ular gadung kalebu mudah ditangkap dan mudah dijinakkan. Ketika baru tertangkap, biasanya ular ini lebih agresif dan mudah terprovokasi. Memipihkan lehernya dan menampakkan warna-warna peringatannya, ular gadung akan mencoba menggigit penangkapnya. Namun dengan penanganan yang lemah lembut dan hati-hati, umumnya ular gadung dapat segera ditenangkan.

Bisa ular ini kalebu kategori menengah, dan dapat membunuh seekor burung pipit dalam waktu beberapa menit saja. Akan tetapi sejauh ini diketahui tidak membahayakan manungsa. Dampak gigitan bervariasi wiwit dari luka gigitan kecil yang sedikit pedih, atau rada gatal, sampai ke pembengkakan ringan disertai sedikit rasa pegal. Secara tradhisional, luka ini biasanya diolesi madu, atau diberi antisèptik seperti larutan yodium untuk mencegah infeksi.

Bahan bacaan[besut | besut sumber]

  • David, P. & G. Vogel. 1997. The Snakes of Sumatra. An annotated checklist and key with natural history notes. Edition Chimaira. Frankfurt.
  • Stuebing, R.B. & R.F. Inger. 1999. A Field Guide to The Snakes of Borneo. Natural History Publications (Borneo). Kota Kinabalu.
  • Tweedie, M.W.F. 1983. The Snakes of Malaya. The Singapore National Printers. Singapore

Pranala njaba[besut | besut sumber]