Panganggo:Nofika indah/Mint

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Mentha ugi dipuntepan minangka mint, saka Yunani mint, [1] Linear B mi-ta ) [2] inggih punika genus tetanduran ing kulawarga Lamiaceae (kulawarga mint). [3] Dianggep 13 ngantos 18 spesies wonten, lan benten antawisipun spesies taksih mboten cetha. [4] Hibrida antawisipun sawetara spesies wonten alamiah . Kathah hibrida sanès, ugi kathah kultivar, dipunmangertosi.

Genus nggadhahi distribusi subkosmopolitan ing Eropah, Afrika, Asia, Australia, lan Amerika Utara. [5]

Aroma mint, amèh kathah herba perennial . Kèwan punika nggadhahi stolon ing ngandhap lemah lan jembaripun ingkang kathah sanget, [6] lan erect, alun, [7] batang. Ing godhong ingkang dipunsusun ing ngelawan pasangan, saka oblong kanggé lanceolate, asring medhun, lan kaliyan serrated wates. Werna godhongipun cemeng lan abu-abu ijem dados warna ungu, biru, lan kadhangkala kuning pucet. [5] Kembangé putih dados ungu lan diprodhuksi ing whorls palsu ingkang dipunsebat verticillasters. Corolla loro-lipped kaliyan sekawan lobus ingkang subequal, cuping nginggil punika paling ageng. Woh inggih punika sayuran, ingkang isinipun setunggal ngantos sekawan wiji. siji nganti papat wiji .

Senadyan spesies ingkang nyiptakaken genus Mentha didistribusaken sacara kathah lan saged ditemokaken ing pirang-pirang lingkungan, paling tuwuh ing lingkungan weteng lan lemah ingkang lembab. Mint bakal tuwuh 10-120 cm inggil lan saged nyebar ing tlatah indeterminate. Amargi kecenderungan nyebar, sakwetawis mint dipunanggep invasif . [8]

Spesies[besut | besut sumber]

Godhong Segar Mint

Daftar ing ngandhap punika nyekap sedaya iki nyakup takson ingkang dipunakèni minangka spèsies ing karya-karya anyar ing Mentha . Mboten wonten panyerat ingkang ngakèni sedaya. Kaliyan sedaya klasifikasi biologi tetanduran, daftar punika saged medal saking tanggal nalika dipunpanggihaken. Nama umum ugi dipunparingi kangge spèsiès ingkang ghadah. Sinonim, sesarengan kaliyan kultivar lan varietas, dipunparingi ing artikel-artikel spèsiès.

Taksonomi[besut | besut sumber]

Mentha punika anggota saking suku Mentheae ing subfamili Nepetoideae . Suku punika ngandhut babagan 65 genera, lan hubungan kasebat tetep mboten cetha. [3] Panyerat sampun sarujuk ing Cronquist saking Mentha. Sakwetawis penyerat nyingkiraken M. cervina saka genus. M. cunninghamii ugi dipunicalaken dening sawetawis panyerat, sanajan ing sakwetawis pangobatan anyar saking genus. [12] Ing taun 2004, studi phylogenetic molekul nudhuhaken menawi spèsiès kasebat kedah kalebu ing Mentha . [4]

Hibrida ingkang dipunpilih[besut | besut sumber]

Mentha x piperita hibrida dikenal minangka "coklat mint."

Genus mint nggadhahi klompok gedhe ingkang dipunakeni hibrida. Sinonim, sesarengan kaliyankultivar lan varietas ingkang kasedhiya, kalebu ing spesies tartamtu.

Budidaya[besut | besut sumber]

Mentha x gracilis lan M. rotundifolia : Dering baja kanggo ngontrol panyebaran tanduran.

Sedaya cacahipun saged urip wonten ing tlaga, toya, tlaga, lepen, lan panggenan ingkang lembab. [13] Umumipun, ngidini ngetutaken macem-macem kahanan, lan ugi saged dipuntanem ing srengéngé. Mint mundhak kabeh saben taun. [14]

Sami cepet-cepet, ngembangaken jangkauanipun ing permukaan liwat jaringan pelari . Amargi wutah ingkang cepet, setunggal tanduran saben wajan ingkang dikarepaken, kanthi perawatan ingkang sakedhik, bakal nyedhiyakaken cangkir ingkang langkung kathah kangge pangginaan griya. Sakwetawis spesies mint langkung nyerang tinimbang sanèsipun. Sanadyan kaliyan kandhungan kirang invasif, perawatan kedah dipunpundhut nalika nyampur mint kalaiyan tanduran sanèsipun, supados mboten mundhut mint kasebat. Ngontrol mint ing lingkungan ingkang mbikak, kedah dipuntanem ing lebet, kontané ingkang mboten wonten dhasar dipunjemur ing lemah, utawi nandur ing nginggil lemah ing tub lan barel. [13]

Sakwetawis mint saged dipunprakirakaken kanthi wiji, nanging wiji saking wiji saged dados cara ingkang mboten saged dipunpertados kanggé kalih alesan: wiji mintir sanget variabel — wonten ingkang saged dipuntemtokaken kaliyan punapa ingkang dipuntanem [13] — lan sakwetawis jinis mint minangka steril. Punika langkung èfèktif kanggé mundhut lan tanduran dipuniris saking mint ingkang sehat.

Punika ingkang paling umum lan populèr kanggé budidaya komersial yaiku peppermint, spearmint native, Scotch spearmint, lan cornmint; [15] ugi mint apel (langkung anyar) ( Mentha suaveolens ).

Kedah ngasilaken tetanduran pandamping ingkang sae , mbalekaken serangga lan narik kawigaten ageng. Sami rentan kanggoé whitefly lan aphids .

Panen godhong mint saged dipuntindakaken kapan mawon. Godhong seger kedah dipun-ginakaken langsung utawi dipunsimpen ngantos sakwetawis dinten nganggé plastik ing kulkas. Opsional, godhong saged beku ing tub ès. Godhong mrica garing kedah dipunsimpen ing wadhangan kedhap ingkang dipunsedhiyakaken ing wilayah ingkang asri, peteng, lan garing. [16]

Migunakaken[besut | besut sumber]

Kuliner[besut | besut sumber]

Jus mentega garing: Mint jeli minangka bumbu tradisional ingkang disedhiyakaken kaliyan lambe pawon.
Limonana (lemonade mrico ) wonten ing Damaskus, Suriah

Godhong, seger utawi garing, yaiku sumber kulinèr. Mint mawar biasanipun langkung dipunsengaja kanggé mint garing nalika panyimpenan mint mboten dados masalah. Godhong gadhah raos anget, seger, aromatik, manis kaliyan saksampunipun raos seger, lan dipunginakaken ing tèh, unjukan, jeli, sirup, permèn, lan ès krim. Ing Masakan Timur Tengah, cemeng dipunkanggé ing lambé, nanging ing masakan Inggris lan masakan Amèrika, saus mint lan jinten wijen dipigunakakén.

Mint minangka bahan penting ing teh toureg yaiku teh ingkang populer ing negara-negara Afrika lor lan Arab lor. Tèh ing negara Arab kasebar kanthi cara punika. Unjukan alkohol kadhangkala nganggé kresek mint utawi hiasan, kayata mint julep lan mojito . Crème de menthe inggih punika dipunginakaken kanggé unjukan haram kados kuli suket.

Minyak mentah mentol lan mentega asring dipunginakaken minangka paraos ing hawa nafas, ngombé, antiseptic rinses mouth, odol, permèn karèt, panganan cemilan, lan permèn kayata mint (candy) lan coklat mint . Zat ingkang maringi pewangi aroma lan rasa ingkang khas yaiku mentol (aroma utama peppermint lan peppermint Jepang) lan pulegone (ing pennyroyal lan Mint Korsintik). Senyawa ingkang utami inggih punika aroma lan rasa saking spearmint yaiku L - carvone .

Kethokan dipunginakaken minangka tetanduran pangan déning larva saking sakwetawis spèsiès Lepidoptera, kalebet moths moth buff.

Obat tradisional lan kosmetik[besut | besut sumber]

Mint wiwitanipun dipunginakake minangka obat obat kanggé nambani raos sakit padaran lan dada . [17] Wonten sakwetawis cara migunakaken obat tradhisional [18] lan riset awal kanggé dipunmanfaataken kanggé ngobati sindrom usus . [17]

Menthol saking wiji mint penting (40-90%) minangka bahan saking kathah kosmetik lan sakwetawis parfum . Menthol lan minyak mint essensial ugi dipunginakaken ing aromaterapi ingkang saged migunakaken cara klinis kanggé ngenthengaken mual pasang bedah. [17] [19]

Reaksi alergi[besut | besut sumber]

Sanajan dipunginakaken ing katha-kathah produk konsumen, mint saged nyebabaken reaksi alergi ing sakwetawis tiyang, ndadosaken gejala kados cramps abdomen, diare, ngelu, ngandhut ati, tingling utawi numbing ing tutuk, anafilaksis utawi kontak dermatitis . [17] [20]

Insektisida[besut | besut sumber]

Minyak mint ugi dipuginakaken minangka inséktisida ramah lingkungan kanggé kemampuan kanggé mejahi sakwetawis ama umum kayata wasps, hornets, semut, lan cockroaches. [21]

Aroma kamar lan aromaterapi[besut | besut sumber]

Dipuntepang minangka mitologi Yunani minangka herba, [22] salah sawijinipun pangginan mint ingkang pisanan ing Èropa minangka pewangi kamar. [23] Herb punika dipunsebar ing salib kanggé nutup mambu saking lemah ingkang dipunkempalken. Mlumpat ing mint mbantu mbéntenaken aroma ing kamar. Dinten punika, ingkang langkung umum dipunginakaken kanggé aromaterapi liwat ngginakaken minyak atsiri.

Penyakit[besut | besut sumber]

Ètimologi "mint"[besut | besut sumber]

Conto godhong mint

Mint kapanggih saking tembung mentha Latin, ingkang dipunpigunakaken ing tembung minthe Yunani, dipungebutaken ing mitologi Yunani minangka Minthe, ingkang nymph ingkang dipunowahi dados tanduran mint, lan refleks saking proto-Indo-Èropah ingkang asalipun saking Sanskrit- mantha, mathana ( premna serratifolia ).

Godhong mint, tanpa kualifikasi kados 'peppermint' utawi 'mint apel', umume nuduhaken godhong spearmint.

Ing Spanyol lan Amèrika Tengah lan Kidul, mint dipuntepang minangka menta. Ing negara Lusophone, utamanipun ing Portugal, spesiès mint ingkang dipuntepang minangka hortelã. Ing kathah basa Indo-Aryan, iku diarani Pudina, ( Sindhi ), Hindi: पुदीना, ( Banggala: পুদিনা ).

Kulawarga taksonomi Lamiaceae dipuntepang minangka kulawarga mint. Umumipun kathah tanduran aromatik sanesipun, kalebet kathah tanduran masak, kayata basil, rosemary, sage, oregano, lan catnip .

Minangka istilah basa Inggris ing Inggris, barang-barang punika ingkang dipuncampur mint namung saged dipunsebat mint . [24]

Ing umum, tetanduran kaliyan godhong arum saged kasebat "mint", sanajan mboten wonten ing kulawarga mint.

  • Mentah Vietnam, ingkang umum dipunkanggé ing masakan Asia Kidul-Wètan yaiku Persicaria odorata ing kulawarga Polygonaceae, sacara kolektif dipuntepang kanthi nama "smartweeds" utawi "pinkweeds".
  • Marigold Meksiko inggih punika Tagetes lucida ing kulawarga kembang matahari ( Asteraceae ).

Rekaman fosil[besut | besut sumber]

Mentha pliocenica fosil wiji sampun dipun-gali ing pundi Pliocene Dvorets ing bank sisih tengen kali Dnieper antawis kutha-kutha Rechitsa lan Loyew, ing Belarusia kidul-wètan. Wiji fosil ingkang sami kaliyan wiji Mentha aquatica lan Mentha arvensis . [25]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Cithakan:LSJ
  2. Palaeolexicon, Word study tool of ancient languages
  3. a b Harley, Raymond M.; Atkins, Sandy; Budantsev, Andrey L.; Cantino, Philip D.; et al. (2004). "Labiatae". In Kubitzki, Klaus; Kadereit, Joachim W. The Families and Genera of Vascular Plants VII. Berlin; Heidelberg, Germany: Springer-Verlag. kk. 167–275. ISBN 978-3-540-40593-1. 
  4. a b Bunsawat, Jiranan; Elliott, Natalina E.; Hertweck, Kate L.; Sproles, Elizabeth; Alice, Lawrence A. (2004). "Phylogenetics of Mentha (Lamiaceae): Evidence from Chloroplast DNA Sequences". Systematic Botany 29 (4): 959–64. JSTOR 25064024. doi:10.1600/0363644042450973. 
  5. a b Brickell, Christopher; Zuk, Judith D. (1997). The American Horticultural Society: A-Z Encyclopedia of Garden Plants. New York, NY: DK Publishing. k. 668. ISBN 0-7894-1943-2. 
  6. Aflatuni, Abbas; J. Uusitalo; S. Ek; A. Hohtola (January–February 2005). "Variation in the Amount of Yield and in the Extract Composition Between Conventionally Produced and Micropropagated Peppermint and Spearmint". Journal of Essential Oil Research 17 (1): 66–70. ISSN 1041-2905. doi:10.1080/10412905.2005.9698833. Diarsip saka sing asli ing 2007-06-17. Dijupuk 2005-05-10. 
  7. Rose, Francis (1981). The Wild Flower Key. Frederick Warne & Co. k. 310. ISBN 0-7232-2419-6. 
  8. Brickell, Christopher; Cole, Trevor (2002). The American Horticultural Society: Encyclopedia of Plants & Flowers. New York, NY: DK Publishing. k. 605. ISBN 0-7894-8993-7. 
  9. Quattrocchi, Umberto (1999). CRC world dictionary of plant names : common names, scientific names, eponyms, synonyms, and etymology. Boca Raton, Florida: CRC Press. k. 1659. ISBN 0849326737. 
  10. Cithakan:GRIN
  11. "Mentha spicata, spearmint". RHS Gardening. Royal Horticultural Society. 
  12. Tucker, Arthur O.; Naczi, Robert F. C. (2007). "Mentha: An Overview of its Classification and Relationships". In Lawrence, Brian M. Mint: The Genus Mentha. Boca Raton, Florida: CRC Press, Taylor and Francis Group. ISBN 978-0-8493-0779-9. [perlu nomeré kaca]
  13. a b c Bradley, Fern (1992). Rodale's All-new Encyclopedia of Organic Gardening. Emmaus, Pennsylvania: Rodale Press. k. 390. ISBN 0-87857-999-0. 
  14. http://www.harighotra.co.uk/my-blog/minted
  15. "Mint, Economic Importance". The Canadian Encyclopedia. Dijupuk 31 December 2015. 
  16. Ortiz, Elisabeth (1992). The Encyclopedia of Herbs, Spices & Flavorings. London: Dorling Kindersley. kk. 36–7. ISBN 1-56458-065-2. 
  17. a b c d "Peppermint oil". National Center for Complementary and Alternative Medicine, US National Institutes of Health. 2014. Dijupuk 11 October 2014. 
  18. Jamila, F.; Mostafa, E. (2014). "Ethnobotanical survey of medicinal plants used by people in Oriental Morocco to manage various ailments". Journal of Ethnopharmacology 154 (1): 76–87. PMID 24685583. doi:10.1016/j.jep.2014.03.016. 
  19. Hunt, R.; Dienemann, J.; Norton, H. J.; Hartley, W.; Hudgens, A.; Stern, T.; Divine, G. (2013). "Aromatherapy as Treatment for Postoperative Nausea". Anesthesia & Analgesia 117 (3): 597. doi:10.1213/ANE.0b013e31824a0b1c. 
  20. Bayat, R.; Borici-Mazi, R. (2014). "A case of anaphylaxis to peppermint". Allergy, Asthma & Clinical Immunology 10: 6. PMC 3912937. doi:10.1186/1710-1492-10-6. 
  21. Bounds, Gwendolyn "Death by Mint Oil: Natural Pesticides", The Wall Street Journal, July 30, 2009, accessed December 6, 2010.
  22. "Mint". Herbsociety-stu.org. Diarsip saka sing asli ing 2013-06-29. Dijupuk 2013-07-14. 
  23. Sharon J. Huntington. "A not-so-boring history of flooring". CSMonitor.com. Dijupuk 2013-07-14. 
  24. Davidson, Alan (1999). The Oxford Companion to Food. Oxford: Oxford University Press. k. 508. ISBN 0-19-211579-0. 
  25. The Pliocene flora of Kholmech, south-eastern Belarus and its correlation with other Pliocene floras of Europe by Felix Yu. VELICHKEVICH and Ewa ZASTAWNIAK - Acta Palaeobot. 43(2): 137–259, 2003

Pranala njaba[besut | besut sumber]

[[Kategori:Artikel ngandhut tulisan abasa Yunani Kuna]] [[Kategori:Kaca mawa pertalan kang durung kapriksa]]