Olahan Bhutan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Masakan nasional Bhutan Ema datshi (ཨེ་ མ་ དར་ ཚིལ །) karo sega (campuran sega abang Bhutan lan sega putih )

Masakan Bhutan ( Dzongkha : འབྲུག་ ཟས་; Wylie : brug-zas ) nggunakake sega abang (kaya tekstur beras coklat, nanging kanthi rasa sing enak, siji-sijine jinis beras sing tuwuh ing dhuwur ), soba, lan jagung tambah akeh . Buckwheat dipangan utamane ing Bumthang, jagung ing kabupaten Wétan, lan nasi ing papan liya. Diet ing bukit uga kalebu daging pitik, daging yak, daging sapi garing, daging babi, lemak daging babi, lan wedhus . Sup lan rebusan daging, beras, pakis, lentil, lan sayuran garing, dibumbui karo mrica lan keju, minangka panganan sing disenengi nalika musim adhem. Zow shungo minangka sajian nasi sing dicampur karo sayuran sing isih turah . Ema datshi minangka panganan pedhes sing digawe mrica cabai ijo sing gedhe lan saos keju (padha karo cabai ), sing bisa uga diarani panganan nasional amarga ana ing ngendi-endi lan kebanggaan wong Bhutan .[1] Panganan liyane kalebu jasha maru (sajian pitik), phaksha paa (daging babi garing sing dimasak nganggo mrica cabai, rempah-rempah, lan sayuran, kalebu turnip, sayuran ijo, utawa lobak ), thukpa, bathup, lan nasi goreng . Keju sing digawe saka susu sapi diarani datshi ora nate dipangan mentah, nanging digunakake kanggo nggawe saos. Zoedoe minangka jinis keju liyane sing digawe ing distrik Wétan, sing ditambah karo sup. Zoedoe umume ijo lan duwe ambune sing kuat. Jinis keju liyane kalebu jinis Kulon kayata Cheddar lan Gouda . Keju kulon digawe ing Pabrik Keju Switserlan ing Bumthang utawa diimpor saka India .

Cemilan populer kalebu momo (pangsit Bhutan), shakam eezay  khabzey (pepe fritters digawe karo glepung, banyu, lan gula, kang banjur jero-goreng), shabalay, Juma (Bhutanese sausages marinated ing rempah-rempah), lan mie . Restoran ing negara kasebut bisa nyedhiyakake panganan Tionghoa, Nepal, Tibet, lan India, sing misuwur banget lan ing sawetara taun kepungkur, restoran Korea dibukak amarga tambah akeh popularitas budaya Korea ing negara kasebut.[2] Panganan susu, utamane butter lan keju saka yaks lan sapi, uga disenengi, lan sejatine meh kabeh susu diganti dadi mentega lan keju. Minuman populer kalebu teh butter sing disiyapake nggunakake cuti teh, uyah lan mentega (diarani suja ), teh susu (diarani ngaja ), teh ireng, ara sing diseduh lokal ( anggur beras ), lan bir . Rempah-rempah kalebu kari, kapulaga, jahe, thingay ( mrica Sichuan ), papak, kunir, lan karaway .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "༈ རྫོང་ཁ་ཨིང་ལིཤ་ཤན་སྦྱར་ཚིག་མཛོད། ༼ཨ༽" [Dzongkha-English Dictionary: "A"]. Dzongkha-English Online Dictionary. Dzongkha Development Commission, Government of Bhutan. Diarsip saka sing asli ing 2011-08-25. Dibukak ing 2011-10-30.
  2. "Korean fever strikes Bhutan". Inside ASEAN. Diarsip saka sing asli ing 2016-02-02. Dibukak ing 2016-01-05.