Daging domba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pupu domba enom lan iga

Daging domba iku daging sing diprodhuksi saka domba sing wis ternak (spesies aries Ovis ). tembung lamb kasebut nuduhake domba sing durung umur setaun, yaiku jinis domba sing paling misuwur.[1][2] Dene istilah hogget nuduhake domba luwih saka 1 taun, déné istilah mutton nuduhake domba diwasa sing umur luwih saka 2 taun.[3][4][5]

Daging domba enom utawa lamb sing dibelèh nalika umure umur setaun nganti setaun, kanthi bobot awak antarane 5,5 nganti 30 kilogram. Daging saka sapi siji padha karo daging wedhus lima.[6] Daging iki umume luwih ringkes tinimbang wedhus tuwa, lan umume sajian negara sisih kulon. Iwak domba lawas lan umur setengah tuwa duwe rasa luwih kuwat amarga ngemot asam lemak spesifik sing ditemokake ing domba.[7] Sing luwih tuwa daging domba bakal angel banget amarga jaringan konvensional saya tambah diwasa supaya luwih cocog dimasak kanthi gaya Casserole, disigar, utawa ing godhok .

Rajangan biri-biri sing bisa digawé kanggo masak umume padha karo kewan ruminan liyane, sing ngemot potongan daging saka sikil, gulu, weteng, mburi, lan iga. ilat wedhus uga digunakake ing negara-negara Timur Tengah kanggo godhok masak.[8] Ing negara maju, organ ing wedhus ( offal ) biasane diproses maneh kanggo pupuk, bahan bakar, campuran panganan kewan klangenan, lan diekspor menyang negara-negara miskin lan berkembang [9] ; ora asring digunakake nalika masak. Irisan-irisan domba tipis bisa diproses dadi macon, pengganti daging babi .

Bagean awak domba ala Inggris

Prodhuksi[besut | besut sumber]

Produksi Lamb ing donya (kilo ton) [10]
2008 Taun 2009 2010 2011
pra=|tepi  Australia 660 635 556 513
pra=|tepi  Brazil 79.3 80,0 82,4 84.0
pra=|tepi  China 1978 2044 2070 2050
pra=|tepi  Jerman 38.5 38.5 38.3 39.9
pra=|tepi  Jepang 0,13 0,14 0,15 0,16
pra=|tepi  Amerika Serikat 81.7 80,4 76.3 76.3

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Oxford English Dictionary Third edition, August 2010; online version November 2010
  2. http://www.abare.gov.au/publications_html/livestock/livestock_00/lamb.pdf Australian Prime Lamb Industry, 2000
  3. Meat & Right - Lamb, Hogget & Mutton
  4. The Spruce - What Is the Difference Between Lamb and Mutton?
  5. The Guardian - Why hogget and mutton are good for you
  6. "Wagub Jabar Ajak Masyarakat Konsumsi Daging Domba". bisnis-jabar.com. Retrieved 3 Oktober 2013. Check date values in: |access-date= (help)
  7. Fearnley-Whittingstall, Hugh. "What Is Mutton - Understanding the History." Mutton Renaissance.
  8. http://www.discoverlebanon.com/en/recipes/lamb_tongue.php
  9. "RI Rajin Impor Jeroan dari Australia, Ini Alasannya". Detik. Retrieved 3 Oktober 2013. Check date values in: |access-date= (help)
  10. Sheep Meat Production http://helgilibrary.com/indicators/index/sheep-meat-production Sheep Meat Production Check |url= value (help). Retrieved 2014-02-12. Missing or empty |title= (help)