Lobak

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lobak
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Ordo: Brassicales
Kulawarga: Brassicaceae
Marga: Raphanus
Jinis: R. sativus
Jeneng binomial
Raphanus sativus
L.

Lobak ya iku tanduran kang kalebu kulawarga: Cruciferae. Bentuk umbi lobak kaya wortel, ananging isi lan kulite wernane putih.

Tanduran lobak asale saka negera Cina, ananging wis akeh diusahakake ing Indonésia. Tanduran iki gampang ditandur ing dataran rendah utawa dhuwur (pegunungan).

Nganti seprene laladan kang akeh ditanduri lobak ya iku dhataran dhuwur Pangalengan, Pacet, Cipanas, lan Bedugul. Ambane areal tanduran lobak ing Indonésia saiki udakara 15.700 ha.

Lemah kang apik kanggo tanduran lobak ya iku lemah gembur, ngandhut humus (subur) lan lapisan dhuwure ora ngandhut krikil (watu-watu cilik).

Banjur derajat keasaman lemahe 5-6, dene wektu tandure ya iku mangsa rendheng utawa wiwitan mangsa ketiga. Ananging yen nandur ing mangsa ketiga, banyune tanduran kudu cukup.

Carane Nandur[besut | besut sumber]

Lobak ditandur saka wijine. Bibit lobak ora perlu saka luar negri (impor), cukup saka asil wiji iku dhewe amarga tanduran iki gampang ngembang lan uga gampang thukul wijine. Wiji-wiji mau bisa ditandur langsung ing kebun tanpa disemai disik. Yen nandure ambane 1 ha diperlokake wiji cacah 5 kg.

Miturut teori, kanggo lahan kang ambane 1 ha diperlokake 4 kg wiji janthi daya kecambah 75%. Sadurunge wiji ditandur, lahan kang arep ditanduri diolah disik kanthi dipaculi nganti jerone 30–40 cm, banjur diwenehi rabuk kandhang utawa kompos 10 ton/ha. Sawise lemah diratakake, digawé alur kanthi jarak antaralur 30 cm.

Prayogane alur mau digawé mujur saka sisih kulon tekan wetan supaya srengengene bisa mlebu ing tanduran saakeh-akehe. Candhake wiji-wiji mau disebarake tipis ananging rata sadawane alur, banjur ditutup lemah tipis-tipis. Wijine bakal thukul sawise 4 dina.

Sawise umur 2-3 minggu, tanduran mulai diwatuni sinambi digawé guludan. Guludan digawé kanthi cara lemah ing sadawaning barisan tandurn didhuwurake. Sinambi ndangir lemah, tandurane digawé arang-arang. Carane tanduran kang thukule endhek-endhek dijabuti lan kang subur ditinggalake.

Sawise digawé arang-arang, jarak tandurane dadi 10–20 cm. Padatan petani arang menehi rabuk pabrik. Ananging supaya entuk asil kang luwih akeh, tanduran lobak sejatine perlu diwenehi abuk pabrik.

Rabuk pabrik kang diperlokake ya iku urea, TSP kanthi perbandingan 1:2 cacah 6 g saben tanduran. Rabuk ing kiwa tengen watang tanduran kanthi jarak 5 cm. Mula, kanggo tanduran kang ambane 1 ha diperlokake 100 kg rabuk urea lan 200 kg TSP. Rabuk prayogane diwenehake nalika lemah didangir.

Pangopenan tanduran[besut | besut sumber]

Tanduran lobak kudu dijaga saka tuma-tuma godhong kang bisa nyerang. Ama iki bisa dibrantas kanthi nyemprotake insektisida, kayata Kelthin 0,2% utawa Decis 2,5 EC 0,2-0,3%.

Panenan[besut | besut sumber]

Asil tanduran bisa kajupuk sawise umbi-umbine cukup gedhe, kira-kira sawise tanduran umur 2 wulan. Yen kesuwen anggone methik asil, bakal nyebabake umbi dadi kayu lan rasane uga ora enak (kapus-kapus). Yen nganti kedadeyan kaya mangkono, umbi lobak ora payu manawa didol.

Tanduran kang kopèn bisa ngasilake umbi 15-20 ton/ha. Malah ana jinis lobak kang bisa ngasilake umbi kang bobote mancik 0,5–1 kg saben tanduran lan rasa umbine uga enak.

Manfaat lobak[besut | besut sumber]

Lobak bisa digunakake minangka obat gangguan ginjal lan lara panas. Saliyane iku, uga bisa ngasilake lender jroning krongkongan saengga apik kanggo obat watuk. Lobak, utamane umbine bisa dipangan mentah utawa digawé acar (asinan), ananging umume digawé minangka campuran soto.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lobak&oldid=1018151"