Naraguna:Nofika indah/Mentha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Mentha ugi dipuntepan minangka mint, saka Yunani mint, [1] Linear B mi-ta ) [2] inggih punika genus tetanduran ing kulawarga Lamiaceae (kulawarga mint). [3] Dianggep 13 ngantos 18 spesies wonten, lan benten antawisipun spesies taksih mboten cetha. [4] Hibrida antawisipun sawetara spesies wonten alamiah . Kathah hibrida sanès, ugi kathah kultivar, dipunmangertosi.

Genus nggadhahi distribusi subkosmopolitan ing Eropa, Afrika, Asia, Australia, lan Amerika Utara. [5]

Aroma mint, amèh kathah herba perennial . Kèwan punika nggadhahi stolon ing ngandhap lemah lan jembaripun ingkang kathah sanget, [6] lan erect, alun, [7] batang. Ing godhong ingkang dipunsusun ing ngelawan pasangan, saka oblong kanggé lanceolate, asring medhun, lan kaliyan serrated wates. Werna godhongipun cemeng lan abu-abu ijem dados warna ungu, biru, lan kadhangkala kuning pucet. [5] Kembangé putih dados ungu lan diprodhuksi ing whorls palsu ingkang dipunsebat verticillasters. Corolla loro-lipped kaliyan sekawan lobus ingkang subequal, cuping nginggil punika paling ageng. Woh inggih punika sayuran, ingkang isinipun setunggal ngantos sekawan wiji.

Senadyan spesies ingkang nyipta genus Mentha didistribusaken sacara kathah lan saged ditemokaken ing pirang-pirang lingkungan, paling tuwuh ing lingkungan weteng lan lemah ingkang lembab. Mint bakal tuwuh 10-120   cm inggil lan saged nyebar ing tlatah indeterminate. Amarga kecenderungan nyebar, sawetara mint dipunanggep invasif . [8]

Spesies[besut | besut sumber]

Godhong Segar Mint

Daftar ing ngandhap punika nyekap sedaya iki nyakup takson ingkang dipunakèni minangka spèsies ing karya-karya anyar ing Mentha . Mboten wonten panyerat ingkang ngakèni sedaya. Kaliyan sedaya klasifikasi biologi tetanduran, daftar punika saged medal saking tanggal nalika dipunpanggihaken. Nama umum ugi dipunparingi kangge spèsiès ingkang ghadah. Sinonim, sesarengan kaliyan kultivar lan varietas, dipunparingi ing artikel-artikel spèsiès.

Taksonomi[besut | besut sumber]

Mentha punika anggota saking suku Mentheae ing subfamili Nepetoideae . Suku punika ngandhut babagan 65 genera, lan hubungan kasebat tetep mboten jelas. [3] Penyerat sampun sarujuk ing Cronquist saking Mentha. Sawetara penyerat nyingkiraken M. cervina saka genus. M. cunninghamii ugi dipunicalaken dening sawetara penyerat, sanajan ing sawetara pangobatan anyar saking genus. [12] Ing taun 2004, studi phylogenetic molekul nudhuhaken menawi spèsiès kasebat kedah kalebu ing Mentha . [4]

Hibrida ingkang dipunpilih[besut | besut sumber]

Mentha x piperita hibrida dikenal minangka "coklat mint."

Genus mint nduweni klompok gedhe sing diakoni hibrida. Sinonim, bebarengan karo kultivar lan varietas sing kasedhiya, kalebu ing spesies tartamtu.

Budidaya[besut | besut sumber]

Mentha x gracilis lan M. rotundifolia : Dering baja kanggo ngontrol panyebaran tanduran.

Sedaya cacahipun saged urip wonten ing tlaga, toya, tlaga, lepen, lan panggenan ingkang lembab. [13] Umumipun, ngidini ngetutaken macem-macem kahanan, lan ugi saged dipuntanem ing srengéngé. Mint mundhak kabeh saben taun. [14]

Sami cepet-cepet, ngembangaken jangkauanipun ing permukaan liwat jaringan pelari . Amargi wutah ingkang cepet, setunggal tanduran saben wajan ingkang dikarepaken, kanthi perawatan ingkang sakedhik, bakal nyedhiyakaken cangkir ingkang langkung kathah kangge pangginaan griya. Sakwetawis spesies mint langkung nyerang tinimbang sanesipun. Sanadyan kaliyan kandhungan kirang invasif, perawatan kedah dipunpundhut nalika nyampur mint kalaiyan tanduran sanesipun, supados mboten mundhut mint kasebat. Ngontrol mint ing lingkungan ingkang mbikak, kedah dipuntanem ing lebet, kontané ingkang mboten wonten dhasar dipunjemur ing lemah, utawi nandur ing nginggil lemah ing tub lan barel. [13]

Sakwetawis mint saged dipunprakirakaken kanthi wiji, nanging wiji saking wiji saged dados cara ingkang mboten daged dipunpertados kanggé kalih alesan: wiji mintir sanget variabel — wonten ingkang saged dipuntemtokaken kaliyan puapa ingkang dipuntanem [13] — lan sakwetawis jinis mint minangka steril. Punika langkung efektif kanggé mundhut lan tanduran dipuniris saking runners saking mint ingkang sehat.

Punika ingkang paling umum lan populer kanggé budidaya komersial yaiku peppermint ( Mentha × piperita ), spearmint native ( Mentha spicata ), Scotch spearmint ( Mentha x gracilis ), lan cornmint ( Mentha arvensis ); [15] ugi mint apel (langkung anyar) ( Mentha suaveolens ).

Kedah ngasilaken tetanduran pandamping ingkang sae , mbalekaken serangga lan narik kawigaten ageng. Sami rentan kanggoé whitefly lan aphids .

Panen godhong mint saged dipuntindakaken kapan mawon. Godhong seger kedah dipun-ginakaken langsung utawi dipunsimpen ngantos sakwetawis dinten nganggé plastik ing kulkas. Opsional, godhong saged beku ing tub ès. Godhong mrica garing kedah dipunsimpen ing wadhangan kedhap ingkang dipunsedhiyakaken ing wilayah ingkang asri, peteng, lan garing. [16]

Migunakaken[besut | besut sumber]

Kuliner[besut | besut sumber]

Garing jus mentega: Mint jeli minangka bumbu tradisional sing disedhiyakake karo pawon lambe.
Limonana (lemonade mrico ) njabat ing Damaskus, Suriah

Rwaning, seger utawa garing, yaiku sumber kuliner. Mint mawar biasane luwih disengaja kanggo mint kring nalika panyimpenan mint ora masalah. Godhong duwe rasa anget, seger, aromatik, manis karo aftertaste seger, lan digunakake ing teas, omben-omben, jellies, sirup, permen, lan es krim. Ing Masakan Timur Tengah, cemeng dienggo ing lambe, nanging ing masakan Inggris lan masakan Amerika, saus mint lan jintan wijen dipigunakaké.

Mint minangka bahan penting ing tèh Touareg, tèh populer ing negara-negara Afrika lor lan Arab lor. Teh ing negara Arab kasebar kanthi cara iki. Ombenan alkohol kadhangkala nganggo mint kresek utawa hiasan, kayata julep mint lan mojito . Crème de menthe inggih punika liqueur ingkang dipunginakaken kanggé minuman keras kados pantuk .

Minyak mentah mentol lan mentega asring dipigunakaké minangka perasa ing hawa nafas, ngombé, antiseptic rinses mouth, pasta gigi, permen karet, panganan cemilan, lan permen kayata mint (candy) lan coklat mint . Zat sing menehi pewangi aroma lan rasa sing khas yaiku mentol (aroma utama peppermint lan peppermint Jepang) lan pulegone (ing pennyroyal lan korsintik Mint). Senyawa sing utama yaiku aroma lan rasa saka spearmint yaiku L - carvone .

Kethokan digunakake minangka tetanduran pangan dening larva saka sawetara spesies Lepidoptera, kalebu moths moth buff .

Obat tradisional lan kosmetik[besut | besut sumber]

Mint wiwitane digunakake minangka obat obat kanggo nambani rasa sakit weteng lan dodo . [17] Ana sawetara cara migunakake obat tradhisional [18] lan riset awal kanggo dimanfaatake kanggo ngobati sindrom usus . [17]

Menthol saka wiji mint penting (40-90%) minangka bahan saka akeh kosmetik lan sawetara parfum . Menthol lan mint essential oil uga digunakake ing aromaterapi sing bisa nggunakake klinis kanggo ngenthengake mual pasang bedah. [17] [19]

Reaksi alergi[besut | besut sumber]

Sanajan digunakake ing pirang-pirang produk konsumen, mint bisa nyebabake reaksi alergi ing sawetara wong, ndadekake gejala kaya cramps abdomen, diare, ngelu, ngandhut ati, tingling utawa numbing ing cangkeme, anafilaksis utawa kontak dermatitis . [17] [20]

Insektisida[besut | besut sumber]

Minyak mint uga digunakake minangka inséktisida ramah lingkungan kanggo kemampuan kanggo mateni sawetara hama umum kayata wasps, hornets, semut, lan cockroaches. [21]

Aroma kamar lan aromaterapi[besut | besut sumber]

Dikenal minangka mitologi Yunani minangka herba, [22] salah sijine panggunaan mint kang pisanan ing Eropa minangka pewangi kamar. [23] Herb iki disebar ing salib kanggo nutupi mambu saka lemah sing dikempalken. Mlumpat ing mint mbantu mbedakake aroma ing kamar. Dina iki, sing luwih umum digunakake kanggo aromatherapy liwat nggunakake minyak atsiri.

Penyakit[besut | besut sumber]

Etimologi "mint"[besut | besut sumber]

Conto godhong mint

Mint ditemokake saka tembung mentha Latin, sing dipigunakaké ing tembung minthe Yunani, dipungebutake ing mitologi Yunani minangka Minthe, sing nymph sing diowahi dadi tanduran mint, lan refleks saka proto-Indo-Eropah sing asalé saka Sanskrit- mantha, mathana ( premna serratifolia ).

Mint godhong, tanpa kualifikasi kaya 'peppermint' utawa 'mint apel', umume nuduhake spearmint godhong.

Ing Spanyol lan Amérika Tengah lan Kidul, mint dikenal minangka menta . Ing negara Lusophone, utamane ing Portugal, spesies mint sing dikenal minangka hortelã . Ing akeh basa Indo-Aryan, iku diarani Pudina, ( Sindhi ), Hindi: पुदीना, ( Banggala: পুদিনা ).

Kulawarga taksonomi Lamiaceae dikenal minangka kulawarga mint. Umume akeh tanduran aromatik liyane, kalebu akeh tanduran masak, kayata basil, rosemary, sage, oregano, lan catnip .

Minangka istilah basa Inggris ing Inggris, barang-barang kue sing dicampur mint mung bisa diarani mint . [24]

Ing umum, tetanduran karo godhong arum bisa kasebut "mint", sanajan ora ana ing kulawarga mint.

  • Mentah Vietnam, sing umum dianggo ing masakan Asia Kidul-Wétan yaiku Persicaria odorata ing kulawarga Polygonaceae, sacara kolektif dikenal kanthi jeneng "smartweeds" utawa "pinkweeds".
  • Marigold mie Meksiko yaiku Tagetes lucida ing kulawarga kembang matahari ( Asteraceae ).

Mentha pliocenica fosil wiji wis digali ing endhi Pliocene Dvorets ing bank sisih tengen kali Dnieper antarane kutha-kutha Rechitsa lan Loyew, ing Belarusia kidul-wétan. Wiji fosil sing padha karo wiji Mentha aquatica lan Mentha arvensis . [25]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Cithakan:LSJ
  2. Palaeolexicon, Word study tool of ancient languages
  3. a b Harley, Raymond M.; Atkins, Sandy; Budantsev, Andrey L.; Cantino, Philip D.; et al. (2004). "Labiatae". In Kubitzki, Klaus; Kadereit, Joachim W. (eds.). The Families and Genera of Vascular Plants. VII. Berlin; Heidelberg, Germany: Springer-Verlag. pp. 167–275. ISBN 978-3-540-40593-1.
  4. a b Bunsawat, Jiranan; Elliott, Natalina E.; Hertweck, Kate L.; Sproles, Elizabeth; Alice, Lawrence A. (2004). "Phylogenetics of Mentha (Lamiaceae): Evidence from Chloroplast DNA Sequences". Systematic Botany. 29 (4): 959–64. doi:10.1600/0363644042450973. JSTOR 25064024.
  5. a b Brickell, Christopher; Zuk, Judith D. (1997). The American Horticultural Society: A-Z Encyclopedia of Garden Plants. New York, NY: DK Publishing. p. 668. ISBN 0-7894-1943-2.
  6. Aflatuni, Abbas; J. Uusitalo; S. Ek; A. Hohtola (January–February 2005). "Variation in the Amount of Yield and in the Extract Composition Between Conventionally Produced and Micropropagated Peppermint and Spearmint". Journal of Essential Oil Research. 17 (1): 66–70. doi:10.1080/10412905.2005.9698833. ISSN 1041-2905. Archived from the original on 2007-06-17. Retrieved 2005-05-10. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
  7. Rose, Francis (1981). The Wild Flower Key. Frederick Warne & Co. p. 310. ISBN 0-7232-2419-6.
  8. Brickell, Christopher; Cole, Trevor (2002). The American Horticultural Society: Encyclopedia of Plants & Flowers. New York, NY: DK Publishing. p. 605. ISBN 0-7894-8993-7.
  9. Quattrocchi, Umberto (1999). CRC world dictionary of plant names : common names, scientific names, eponyms, synonyms, and etymology. Boca Raton, Florida: CRC Press. p. 1659. ISBN 0849326737.
  10. Cithakan:GRIN
  11. "Mentha spicata, spearmint". RHS Gardening. Royal Horticultural Society.
  12. Tucker, Arthur O.; Naczi, Robert F. C. (2007). "Mentha: An Overview of its Classification and Relationships". In Lawrence, Brian M. (ed.). Mint: The Genus Mentha. Boca Raton, Florida: CRC Press, Taylor and Francis Group. ISBN 978-0-8493-0779-9.[perlu nomeré kaca]
  13. a b c Bradley, Fern (1992). Rodale's All-new Encyclopedia of Organic Gardening. Emmaus, Pennsylvania: Rodale Press. p. 390. ISBN 0-87857-999-0.
  14. http://www.harighotra.co.uk/my-blog/minted
  15. "Mint, Economic Importance". The Canadian Encyclopedia. Retrieved 31 December 2015.
  16. Ortiz, Elisabeth (1992). The Encyclopedia of Herbs, Spices & Flavorings. London: Dorling Kindersley. pp. 36–7. ISBN 1-56458-065-2.
  17. a b c d "Peppermint oil". National Center for Complementary and Alternative Medicine, US National Institutes of Health. 2014. Retrieved 11 October 2014.
  18. Jamila, F.; Mostafa, E. (2014). "Ethnobotanical survey of medicinal plants used by people in Oriental Morocco to manage various ailments". Journal of Ethnopharmacology. 154 (1): 76–87. doi:10.1016/j.jep.2014.03.016. PMID 24685583.
  19. Hunt, R.; Dienemann, J.; Norton, H. J.; Hartley, W.; Hudgens, A.; Stern, T.; Divine, G. (2013). "Aromatherapy as Treatment for Postoperative Nausea". Anesthesia & Analgesia. 117 (3): 597. doi:10.1213/ANE.0b013e31824a0b1c.
  20. Bayat, R.; Borici-Mazi, R. (2014). "A case of anaphylaxis to peppermint". Allergy, Asthma & Clinical Immunology. 10: 6. doi:10.1186/1710-1492-10-6. PMC 3912937.
  21. Bounds, Gwendolyn "Death by Mint Oil: Natural Pesticides", The Wall Street Journal, July 30, 2009, accessed December 6, 2010.
  22. "Mint". Herbsociety-stu.org. Archived from the original on 2013-06-29. Retrieved 2013-07-14. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
  23. Sharon J. Huntington. "A not-so-boring history of flooring". CSMonitor.com. Retrieved 2013-07-14.
  24. Davidson, Alan (1999). The Oxford Companion to Food. Oxford: Oxford University Press. p. 508. ISBN 0-19-211579-0.
  25. The Pliocene flora of Kholmech, south-eastern Belarus and its correlation with other Pliocene floras of Europe by Felix Yu. VELICHKEVICH and Ewa ZASTAWNIAK - Acta Palaeobot. 43(2): 137–259, 2003

Pranala njaba[besut | besut sumber]

[[Kategori:Artikel ngandhut tulisan abasa Yunani Kuna]] [[Kategori:Kaca mawa pertalan kang durung kapriksa]]