Louis Victor de Broglie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Louis de Broglie

Louis-Victor-Pierre-Raymond, duc de Broglie (kawentar kanthi asma Louis de Broglie; lair ing Dieppe, Seine-Maritime, Prancis, 15 Agustus 1892 – pati ing Louveciennes, Prancis, 19 Maret 1987 ing yuswa 94 taun) piyambakipun fisikawan saking Prancis ingkang naté angsal Bebungah Nobel.

Louis asalipun saking kulawarga Prancis ingkang kondhang, gadhah diplomasi sarta kamiliteran ingkang saé. Piyambakipun punika sajatosipun siswa sajarah, ananging pungkasan piyambakipun langkung remen tumut kangmasipun Maurice de Broglie ingkang nimba kawruh babagan ngèlmu fisika.

Nalika taun 1924, tesis doktoral Broglie njlentrehaken babagan usulan manawa piranti ingkang owah gadhah sipat gelombang ingkang njangkepi sipat partikelipun. 2 taun sasampunipun, Erwin Schrodinger ngagge konsep gelombang de Broglie kanggé ngembangaken téyori umum ingkang diagem nalika panelitian sesarengan kaliyan ilmuwan sanès kanggé njlentrehaken gejala atomik. Kawontenanipun gelombang de Broglie dibuktikaké nalika eksperimen difraksi berkas elektron nalika taun 1927 sarta taun 1929 piyambakipun angsal Bebungah Nobel Fisika.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]