Kuro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kuro
Atlantic threadfin ( Polydactylus octonemus ).jpg
Polydactylus octonemus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Perciformes
Famili: Polynemidae
Genera

Eleutheronema
Filimanus
Galeoides
Leptomelanosoma
Parapolynemus
Pentanemus
Polydactylus
Polynemus

Kuro utawi Kurau punika nama kanggé iwak laut ingkang kagolong dhateng suku Polynemidae ingkang nyebar wonten ing perairan tropis dumugi ugahari. Padatanipun ulam punika kagungan warni pérak lan asifat remen nggerombol. Jinis-jinis ulam kuro saged kapanggih nalika toya nembé pasang ananging boten inggil sanget ingkang padatanipun wonten ing toya bening [1].

Ulam kuro kapérang dados 8 marga lan sakiwa-tengené 38 spésies. Jinis-jinispun kados senangin (Eleutheronema tetradactylum), senohong (Leptomelanosoma indicum), sumbal (Polydactylus plebeius), tan taksih kathah malih. Wonten ing Basa Inggris ulam punika kawéntar kanthi nama Threadfin [1].

Morfologi[besut | besut sumber]

padatanipun ulam kuro kagungan awak bunder kados torpedo. Warninipun klawu kanthi 3-7 filamen wonten ing pérangan sirip pectoral, janthi jinis lambe inferior, ing sangandhaping moncong. Sirip punggung kanthi jari-jari atos (eri) mapan wonten ing ngajeng, kapisah saking sirip punggung kanthi jari-jari lunak ing sisih wingking. Ulam punika kalebet ulam ingkang saged renang kanthi rikat amargi sirip buntutipun menggarpu ing jero. Sirip dadanipun khas kapérang dados kalih pérangan, ingkang pérangan nginggil wujudipun biyasa kados sirip ulam sanèsipun. Ananging pérangan ngandhap kapérang dados 3-7 helai jumbai-jumbai dawa kados cambuk ingkang cendhak. Wonten ing Polynemus jumbai punika gunggungipun dumugi 15 helai kados janggut (Polynemus dubius), tigang helai saking punika ndawa langkung saking buntutipun [1].

saking jumbai-jumbai ingkang khas punika medal sebutan threadfin saking Basa Inggris lan nama sukunipun Polynemidae kapundhut saking Basa Gerika poly ingkang ateges kathah lan nema ingkang ateges benang. Awit saking jumbai-jumbai punika ulam kuro kapérang dados ulam-ulam sanès ingkang sami kados kerabat belanak (suku Mugilidae) lan kerabat bandeng (suku Chanidae). Dawanipun awak warna-warna wiwit saking kirang langkung 20 cm (7.9 in) wonten ing kuro sirip ireng (Polydactylus nigripinnis) dumugi 200 cm (79 in) wonten ing senangin lan kuro Afrika raksasa (Polydactylus quadrifilis) [1].

Spesies dan agihan[besut | besut sumber]

Sapunika sampun kacatet 41 spésies wonten ing wolung génus[2]:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d [1], kuro-iftfishing (dipun-akses tanggal 16 November 2012). Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. ^  Austria 2004. Threadfins of the world. An annotated and illustrated catalogue of polynemid species known to date. Family Polynemidae. FAO Species Catalogue for Fishery Purposes. No. 3: 18. Rome, FAO. ISSN 1020-8682