Jatingalèh, Candhisari, Semarang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Jatingalèh
Kalurahan
Nagara Indonésia
ProvinsiJawa Tengah
KuthaSemarang
KacamatanCandhisari
Cacah padunung-


Jatingalèh iku kalurahan sing dumunung ing kacamatan Candhisari, Semarang, Jawa Tengah, Indonésia.[1]

Kalurahan iki wewatesan:

ing sisih lor karo:
ing sisih kidul karo:
ing sisih kulon karo:
ing sisih wétan karo:

Mula Bukane Jatingaleh[besut | besut sumber]

Nalika Sunan Kalijaga kudu ngrampungaké anggoné yasa Masjid Agung Demak, kayu kang kanggo yasa entek.[2] Amarga entek mula Kanjeng Sunan golèk kayu tekan saparan-paran.[2] Alas gung liwang-liwung disasak, diliwati, gendruwo, jim, lan ula gedhé uga dilawan. Kabèh mau dilakoni Kanjeng Sunan amarga kanggo ngrampungaké anggoné yasa masjid.[2]

Lakune Sunan Kalijaga saka Demak arah mangidul ngulon nganti tekan papan kang akèh jim lan setane.[2] Setan lan jim mau bisa dikalahake Sunan Kalijaga, saéngga kayu bisa dikethok lan digawa Sunan kanggo ngganepi masjid Demak.[2] Nanging ing papan iki uga ana salah sijiné wit jati gedhé arep dikethok Sunan, wit mau ngalih utawa pindhah papané.[2] Sauger dicedhaki, wit mau bisa ngalih dhéwé alias ora gelem dikethok Sunan Kalijaga.[2] Sunan Kalijaga banjur ngendika, "Wit kok ora gelem dikethok, ya wis ora ngapa, yèn ana rejane jaman papan panggonan iki dakjenengke Jatingaleh".[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Kodepos Jalan Jatingaleh - Kel. Jatingaleh Kec. Candhisari Kota Semarang dipunundhuh tanggal 20 Maret 2012
  2. a b c d e f g h Sawukir & Priyantono. (2011). Marsudi Basa lan Sastra Jawa. Jakarta: Erlangga, kaca: 52

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 

Candhisari, Semarang, Jawa Tengah

Kelurahan: Jatingaleh Karanganyar Gunung | Jomblang | Candi | Kaliwiru | Wonotingal | Tegalsari