Serak Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Serak Jawa
Tyto alba -British Wildlife Centre, Surrey, England-8a (1).jpg
Tyto alba alba di British Wildlife Centre, Surrey, Inggris
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Strigiformes
Famili: Tytonidae
Subfamili: Tytoninae
Génus: Tyto
Spésies: T. alba
Jeneng binomial
Tyto alba
(Scopoli, 1769)
Sinonim

Strix alba Scopoli, 1769
Strix pratincola Bonaparte, 1838
Tyto delicatula Gould, 1837

Serak Jawa utawa Tyto Alba ya iku manuk sing isih kelebu jinise manuk beluk.[1] Serak Jawa gampang dititeni rupane maujud jantung, wernane putih lan pinggire soklat.[1] Matane madhep mangarep.[1] Wulune alus, wernane putih, pérangan dhuwure klawu rada padhang lan ana garis sing rada peteng lan totol-totol nyebar ing awake kabèh.[1] Ana tandha kempling ing suwiwi lan gegere.[1] Bagiyan ngisore wernane putih karo totol-totol ireng utawa oa ana.[1] wulu sikile arang-arang.[1] Ndhase gedhé, keker lan mbunder.[1] Iris mata wernane ireng.[1] Cucuke landhep, madhep ngisor, rada putih.[1] Sikile putih rada kuning nganti soklat.[1] Lanang-Wedok gehdene lan wernane arep padha nanging racaké sing wédok awake luwih gedhen 25%.[1]

Manuk Beluk racaké ana ing saben nagara ing donya.[1] Ana ing Indonésia dhéwé, saliyané Tyto Alba sing asalé saka Famili Tytonidae, ana uga génus-génus saka famili Strigiadae, kaya: Otus, Bubo, lan Ninox.[1] Sanajan wis akèh sing dingerteni sadurunge, Tyto Alba nembé dideskripsike taun 1769 déning naturalis saka Italia asmane Giovanni Scopoli. Jeneng spésies alba dipilih amarga wulune putih.[1] jeneng liya saka Tyto alba ya iku: burung hantu muka monyet, burung hantu kerdil, burung hantu emas, burung hantu pérak , burung hantu malam, burung hantu tikus, burung hantu pemekik, burung hantu jerami, lan burung hantu cantik.[1]

Morfologi[besut | besut sumber]

Awak pérangan ndhuwur wernane klawu padang ana garis-garis rada peteng lan totol-totol pucet sing nyebar ing wulu sakawake.[2] Ing suwiwi lan gegere ana totol-totol lusuh.[2] Bagiyan ngisor wernane putih lan ana sing duwé totol-totol ireng (nanging uga ana jinis sing ora duwé totol-totol ireng).[2] Wulu ing sikil ngisor racaké tipis.[2] Béntuk raine kaya jantung warna putih lan pinggire rada soklat.[2] Iris mata wernane ireng.[2] Werna sikil putih arep nguning nganti soklat.[2]

Gedhene Awak[besut | besut sumber]

Gedhene awak manuk sig lanang lan wédok arep padha, nanging racaké sing wédok awake luwih gedhé sitik.[2]

Ukurane manuk wédok

Dhawane awak: 34–40 cm[2]

Rentang suwiwi: ± 110 cm[2]

Bobot awak: ± 570 gr[2]

Ukuran manuk lanan

Dhawane awak: 32 – 38 cm[2]

Rentang suwiwi: ± 107 cm[2]

Bobot awak: ± 470 gr[2]

Fisiologi[besut | besut sumber]

Kemampuan terbang[besut | besut sumber]

Rikala nggolèk mangsa, Tyto Alba nduwé strategi sing béda karo jinis-jinis manuk predator liyané.[3] Manuk-manuk predator liya, racaké ngandelake mabure sing rikat lan nggawe kaget mangsane.[2] Rikala nggolèk mangsa Tyto Alba ngandelake cara mabur sing tanpa swara lan ngrungokake swara mangasane.[2] Swara amarga obahe suwiwi, dilirihake karo lapisan kaya beludru ing wulu-wulu suwiwine.[2] Kajaba iku, pinggir suwiwine Tyto Alba ana jumbai-jumbai alus sing bisa nglirihake swara suwiwi.[2] Cara mabur sing tanpa swara iki nyebabake mangsa ora bisa krungu obahe Tyto Alba.[1]

Indera penglihatan[besut | besut sumber]

Mata Tyto Alba peka sanget saéngga bisa ndelok sanajan ana ing petengan.[3] Kanggo ngerteni panggonan mangsane, mata lan pangrungon Tyto Alba kerja bareng-bareng.[3] Mata Tyto Alba panggonane ajeg ing panggonane, madhep mengarep lan ngewenehi pandelengan sing sipate binokuler lan stereoskopik.[3] Panggonan mata sing ajeg duwé kakurangan, mliginé kanggo ndeteksi kiwa-tengené.[3] Kanggo nanggulangi kaya ngene, Tyto Alba duwé gulu sing fleksibel saéngga ndase bisa muter 270 derajat.[3] Mata Tyto Alba bisa adhaptasi sing apik kanggo ndelok sanajan panggonane ora padang.[3] Iki bisa dititeni saka ukurane pupil mata sing gedhé lan retina sing kasusun saka sel-sel sensitif sing ngewenehi efek pandelengan monokromatik.[3] Mata Tyto Alba duwé lapisan membran panutup sing bisa dibuka lan ditutup.[2] Obahe buka lan nutup membran iku fungsine kanggo ngresiki mata saka bleduk lan reget sing neplek ing mata.[1]

Indera pendengaran[besut | besut sumber]

Tyto Alba duwé susunan panggonan kuping sing béda karo liyané, amarga ora simetris utawa dhuwur lan sudute ora padha.[4] Bolongan-bolongan kuping mau dislubungi karo lapisan fleksibel sing kasusun saka wulu-wulu cendhak kaya wulu sing nutupi raine.[4] Lapisan mau fungsie mawa keping pemantul utawa reflektor swara.[4] Sing kaya ngono iku nggawe Tyto Alba nduwé pangrungon sing peka lan sipaté ngarah (direksional) marang sumber swara, saenga Tyto Alba bisa ngerti panggonan mangsane sanajan kahanane peteng ndedet.[4]

Cara Mangan[besut | besut sumber]

Tyto Alba duwé pakulinan mangan sing béda, gumantung saka gedhene mangsa sing kecekel, Tyto Alba bisa nguntal mangsane wutuh utawa dicacah dadi luwih cilik sadurungen diuntal.[4] Daging lan pérangan sing empuk saka awake bakal dicerna, wulu lan balung ora dicerna banjur dimuntahake manèh arupa pellet.[4]

Reproduksi[besut | besut sumber]

Ana panaliten sing nyatakake Tyto Alba duwé sipat Poligami.[5] Manuk lanang siji bisa duwé pasangan punjul siji, sing jarak susohe kurang saka 100 mèter.[5] Pas wayah kawin, manuk lanang mabur ngiteri wit cedhak susoh, karo ngentokake swara kaya koaran.[5] Akeh-akèhé Tyto Alba nggawe susoh ing wit nganti dhuwure 20 mèter.[5] Dhèwèké uga bisa nyusoh ing wangunan tuwa, guwa, lan ceruk sumur.[5] Burung Hantu bisa manak saben taun, gumantung saka cukup orane sumber pangan.[5] Yèn kahanan lingkungane njurung, sapasang Tyto Alba bisa manak ping loro setahun.[5] Ana ing laladan temperata lan sub Artik, mangsa kawin lan manak Tyto Alba kedadeyan rikala musim semi.[5] Populasi tikus sing dhuwur bisa ndadèkaké Tyto Alba ngrembaka saya akèh.[5] Ana ing samangsa kawin manuk wédok Tyto Alba bisa ngendhog 3-6 malah ana sing nganti 12 ing rentang rong dina.[5] Werna ndhoge putih lan wujudé bunder lonjong.[5] Dhawane 38–46 mm lan ambané 30-35mm.[5] Ndhog age-age dikremi sawisé diselehke suwéné 30-34 dina.[5] Anakan sing awake luwih gedhé racaké luwih akèh éntuk pakan saka mbokne.[5] Amarga iku, arang banget tinemu kabèh anakan netes ing sasusoh barengan bisa urip, kejaba sumber pakan ing kiwa-tengené kono akèh.[5] Lumrahé, anakan sing paling cilik utawa sing netes paling keri bakal mati dipateni anakan sing luwih tuwa.[5]

Habitat lan Pasebarane[besut | besut sumber]

Habitat[besut | besut sumber]

Serak Jawa utawa Tyto Alba racaké ana ing laladan wit-witan, nganti panggonan sing dhuwure 1.600 m dpl.[6] Ing pinran alas, perkebunan, pekarangan nganti taman-taman kutha gedhé.[6] Kerep menclok endep ing wit-witan utawa perdu, karo ngentokake swara saut-sautan karo pasangane.[6] Pisan-pisan mudhun nyamber mangsane.[2] Kerep uga nggolèk mangsa bareng karo anak-anake. Aktif rikala bengi, nanging kala-kala aktif rikala sore lan pajar.[6] Awan-awan Tyto Alba racaké mung meneng ing bolongan-bolongan wot, guwa, sumur, wangunan-wangunan tuwa.[2]

Ana jinise Tyto Alba mirunggan, sing bisa manggoni panggonan gaweyan manungsa sing kaya bolongan wit.[6] Susoh gagak lan manuk predator liya sing ditinggal uga bisa dadi pilihan.[6] Sela-selane watu uga dienggoni.[6]

Distribusi populasi[besut | besut sumber]

Tyto alba iku jinise manuk sing sumebar nganti sadonya (kosmopolitan).[6] Populasi manuk iki bisa ditemoni ing saben bawana kejaba Antartika, kelebu kabèh wewengkon Australia lan Tasmania.[6] Tyto Alba uga bisa ditemoni ing wewengkon Inggris lan Éropah, lan bisa uga ing Asia Selatan, tenggara lan barat, Afrika lan Wewengkon Amérika Utara.[6] Ing Amérika Selatan, Tyto Alba bisa tinemu ing laladan savana lan kepulonan Oceania kaya kepulonan Galapagos.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Spesies Serak Jawa (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u ejournal Undip (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  3. ^ a b c d e f g h KOnservasi Serak Jawa (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  4. ^ a b c d e f Tyto alba javanica (Barn Owl) Discussion (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Serak Jawa (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)
  6. ^ a b c d e f g h i j k Bersahabat Predator Demi Medali Emas (dipunundhuh tanggal 17 September 2012)