Panganggo:Ayu Ambar Oktavia/Kembang Semboja

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kembang putih Semboja kanthi bagian kuning asli saka Semboja

Kembang Semboja ditemokaké dèning ahli botani Prancis sing jenengé Charles Plumier, sing aranè kembang semboja duwè jeneng Latin Plumeria . [1] Kembang Samboja namung ditemokaké ing panggonan-panggonan sing dianggep agama kayata pasarean lan panggonan liyané, nanging saiki wis owah. [1] Kembang iki ora ana sesambungané marang negara Kamboja amarga kembang iki metu saka Amerika Tengah sing kalebu Ekuador, Kolombia, Kuba, Venezuela, lan Meksiko . [1]

Awit nalika wonten ing Indonesia nganti saiki durung dikenal kanthi pasti. [1] Nanging, kembang semboja dianggep pisanan digawa menyang Indonésia dèning Portugis lan Walanda, loro-loroné minangka negara sing peduli lingkungan lan seneng banget ing wilayah tropis . [1] Diprakirakaké semboja yèn asal Indonesia minangka kembang semboja pethak kanthi jero kuning ing ngendi floret ora mbukak kabeh lan ukurané cilik. [1] . Kembang Semboja ngrembaka ing dataran rendah nganti dhuwur 700 meter, nanging ing umum tanduran iki bisa ngrembaka ing kabeh panggonan. [2]

Jinis-Jinis[besut | besut sumber]

Kembang Semboja ora mung kalebu siji jinis nanging maneka warna, kalebu Bali-Whirl Plumeria. Kembang semboja duwèni makutha sing ditumpuk, dènè cara ngembangaké lan ngreksa kanthi ngetokaké. [3] Ana uga Plumeria Acuminata, wujud makutha sing dibunderaké lan ujung-ujung rol. [3] Kaping tiga ya iku Plumeria Acutifolia, mambu kembang sing arum lan mujarab kanggo obat kencing nanah, pembengkakan lan bisul . [3] Kembang semboja jinis iki asring digunakaké kanggo upacara agama dening Bali . [3]

Sabanjure ya iku Plumeria Cendana, senajan ambuné wangi, nanging getah ngandhut racun kang bisa nimbulaké gatal-gatal. [3] Plumeria Kok Putih, kembang semboja iku yen mekar isih katon kuncup . [3] Ana uga Adenium Obesum, biasané wong ngarani kembang semboja Jepang . [4] Kembang iki asal dudu saka negara Sakura nanging saka Benua Afrika, persisé Tanzania, Kenya lan Uganda . [4] Tanduran iki uga dikenal minangka the rose of desert (mawar padang pasir), amerga bisa urip sanajan tuwuh ing ara-ara samun. [4]

Migunani[besut | besut sumber]

Kembang Semboja duwéni senyawa sing khasiat minangka obat, ya iku triterprenoid amirin, lupeol, lan fulvoplumierin. [5] Bahan kasebut antipiretik (nyuda mriyang ), anti-inflamasi (ngatasi inflamasi), lan analgesik (nyuda rasa lara). [5] Amarga isiné iki, kembang semboja migunani kanggo ngurangi lara saka haid lan nyegah pingsan amarga udhara panas utawa kapapar cahya srengengé (stroke panas). [5]

Kajaba iku, kembang semboja uga akéh mupangat liyané, ya iku minangka obat jaba lan jero. Dadi obat jaba, tlutur semboja bisa digunakaké kanggo, contoné, nambani untu rongga. Carané ya iku ngolesaké tlutur semboja ing katun sing banjur digunakaké kanggo nutupi untu sing didesak. Nanging kudu rampung kanthi teliti supaya permen karet frangipani ora bisa nyekel untuné sehat. Minangka obat ing, kembang semboja bisa digunakaké kanggo nambani wong kena pengaruh disentri. Cahya kasebut kalebu 12-24 gram kembang semboja pepe ing wadhah banyu 400cc, banjur godhok lan ninggalaké banyu nganti 200 cc. [6]

Pangan[besut | besut sumber]

Kembang semboja uga bisa digunakaké kanggo nggawé maneka warna saka sudhut pangan cahya, contoné, kanggo nggawé tempura kembang. [5] Cara iki gampang, ya iku kanthi ngetokaké kembang semboja seger kanthi rempah-rempah awujud bawang putih, lada, uyah sing dicampur karo glepung lan bubuk manggang lan nggoreng nganti padha garing kaya krupuk. Iki minangka ciptaan liya ing panggunaan kembang semboja, sing mung dikenal minangka kembang kebon . [5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f WS, Don (2002).Memilih, Menanam, dan Merawat kamboja.Jakarta:PT Gramedia Pustaka Utama. Hal 6-9
  2. Armando, Rochim (2009).Memproduksi 15 Minyak Asiri Berkualitas.Depok:PT Penebar Swadaya. Hal 62
  3. a b c d e f Ratnasari, Juwita (2007).Galeri Tanaman Bunga Hias.Depok:PT Penebar Swadaya. Hal 175 Cet. 2
  4. a b c Indriani, Yovita Hety (2006).Membuat Tanaman Hias Tampil Unik.Depok:PT Penebar Swadaya. Hal 31 Cet. VIII
  5. a b c d e Apriadji, Wied Harry (2008).Resep sehat Alami Wied Harry di TV.Jakarta:PT Gramedia Pustaka Utama. Hal 72
  6. Prof. Hembing (2000).Ensiklopedia Millenium:Tumbuhan Berkhasiat Obat Indonesia.Jakarta:Prestasi Insan Indonesia. Hal 78-79

[[Kategori:Flora ing Indonesia]]