Nggarap sari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklus menstruasi ing wanita.

Nggarap sari sajeroning basa Indonésia (Menstruasi, haid utawi datang bulan) ya iku owahan fisiologis kang ana ing sajeroning awak wong wadon kang kadadéan sacara gantian kang disebabake déning hormon reproduksi FSH-Estrogen utawa LH-Progesteron. Periodhe iki wigati sajeroning babagan reproduksi. Ing awak manungsa, nggarap sari kadadéan saben wulan antara umur prawan utawa rumaja nganthi menopause. Kejaba manungsa, periodhe kang ngalami nggarap kadadéan uga ana ing kéwan primata-primata gedhé, sawetara kéwan-kéwan iku ngalami kadadéan siklus estrus.

Sajeroning awak wong wadon siklus Nggap sari utawa menstruasi rata-rata kadadéan ing sawatara 28 dina, babagan iki tinilaku kanthi kahanan umum, saben-saben wong wadon kang umuré nyukupi lan duwé siklus nggarap sari kang kaya mangkono iku saben wanita ora bisa ditentukake ing tanggal kang padha asring kasebut uga wulanan mundur lan maju, nggarap sari kang kadadéan saben 21 dina kanthi 30 dina. Suwe nggap sari rata-rata kadadéan 5 dina uga bisa kadadéan ing 2 dina nganthi 7 dina. Umumé getih kang ilang karana nggap sari ya iku sawatara 10mL hingga 80mL saben dinané utawa rata-rata 35mL saben dinané.

Saben mangsa nanggap sari para wanita kang ngalami asring migunakaké pembalut kanggo nampung getih kang metu karana kagiatan kang mliginé ing wayah bengi kang utama ing wayah turu.Kahanan mangkono minangka nanggulangi anané bokong lan clana supaya ora teles karana getih. Pembalut kudu diganthi kaping 2 ing saben dina kanggo nyecah anané kadadéan infeksi sajeroning pawadonan (vagina) lan gangguan-gangguan liyané.