Nggarap sari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklus menstruasi ing wanita.

Nggarap sari jroning basa Indonesia (Menstruasi, haid utawi datang bulan) ya iku pangowahan fisiologis kang ana ing jroning awak wong wadon kang kadadean sacara gantian kang disebabake déning hormon reproduksi FSH-Estrogen utawa LH-Progesteron. Periodhe iki penting jroning babagan reproduksi. Ing awak manungsa, nggarap sari kadadean saben wulan antara umur prawan utawa remaja nganthi menopause. Kejaba manungsa, periodhe kang ngalami nggarap kadadean uga ana ing kèwan primata-primata gedhe, sawetara kewan-kewan iku ngalami kadadean siklus estrus.

Jroning awak wong wadon siklus Nggap sari utawa menstruasi rata-rata kadadean ing sawatara 28 dina, babagan iki tinilaku kanthi kahanan umum, saben-saben wong wadon kang umuré nyukupi lan nduwèni siklus nggarap sari kang kaya mengkana iku saben wanita ora bisa ditentukake ing tanggal kang padha asring kasebut uga wulanan mundur lan maju, nggarap sari kang kadadéan saben 21 dina kanthi 30 dina. Suwe nggap sari rata-rata kadadéan 5 dina uga bisa kadadéan ing 2 dina nganthi 7 dina. Umumé getih kang ilang karana nggap sari ya iku sawatara 10mL hingga 80mL saben dinané utawa rata-rata 35mL saben dinané.

Saben mangsa nanggap sari para wanita kang ngalami asring migunakake pembalut kanggo nampung getih kang metu karana kagiatan kang utamane ing wayah bengi kang utama ing wayah turu.Kahanan mengkana minangka nanggulangi anané bokong lan clana supaya ora teles karana getih. Pembalut kudu diganthi kaping 2 ing saben dina kanggo nyecah anané kadadean infeksi jroning pawadonan (vagina) lan gangguan-gangguan liyané.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nggarap_sari&oldid=989770"