Buwana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Buwana ya iku dharatan amba kang pérangan tengahé asipat garing amarga ora kena prabawa saka angin laut kang lembab.[1] Buwana iku dharatan ing lumah bumi sing jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 buwana ing lumah bumi ya iku: Asia, Afrika, Amérika, Australia lan Éropah ning pembagian iku raket kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, buwana Amérika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana buwana Antartika.

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemu téyori babagan pembentukan buwana, sadurunge jaman Karbon (+- 300 juta taun kapungkur), kabèh buwana sing ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Buwana Pangea.[1] Buwana Pangea banjur pecah dadi 2, ya iku Buwana Laurasia lan Buwana Gondwana.[1] Pecahé buwana Pangea iki kedadeyan sawetara 135 juta taun kapungkur.[1] Banjur Buwana Laurasia pérangan kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi buwana Gondwana kang akhiré dadi Buwana Amérika Utara.[1] Déné buwana Gondwana ning kidul pecah dadi patang pérangan, ya iku:

Pérangan kulon terus geser mengulon dadi Buwana Amérika Kidul.[1]

Pérangan wétan terus geser mengètan dadi Buwana Afrika.[1]

Pérangan paling cilik sing pérangan wétan terus obah ning lor wétan lan dadi India.[1]

Sing sapérangan manèh pecah dadi loro.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri

Pirsani[besut | besut sumber]