Buwana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Buwana ya iku dharatan amba kang pérangan tengahé asipat garing amarga ora kena prabawa saka angin laut kang lembab.[1] Buwana iku dharatan ing lumah bumi kang jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 buwana ing lumah bumi ya iku: Asia, Afrika, Amérika, Australia lan Éropah ning pembagian iku raket kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, buwana Amérika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana buwana Antartika.

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemu téyori babagan pembentukan buwana, sadurunge jaman Karbon (+- 300 juta taun kapungkur), kabèh buwana kang ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Buwana Pangea.[1] Buwana Pangea banjur pecah dadi 2, ya iku Buwana Laurasia lan Buwana Gondwana.[1] Pecahé buwana Pangea iki kedadeyan sawetara 135 juta taun kapungkur.[1] Banjur Buwana Laurasia pérangan kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi buwana Gondwana kang akhiré dadi Buwana Amérika Utara.[1] Déné buwana Gondwana ning kidul pecah dadi patang pérangan, ya iku:

Pérangan kulon terus geser mengulon dadi Buwana Amérika Kidul.[1]

Pérangan wétan terus geser mengètan dadi Buwana Afrika.[1]

Pérangan paling cilik kang pérangan wétan terus obah ning lor wétan lan dadi India.[1]

Sing sapérangan manèh pecah dadi loro.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri

Pirsani[besut | besut sumber]