Buwana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Buwana yaiku dharatan amba kang pérangan tengahé asipat garing amarga ora kena prabawa saka angin laut kang lembab.[1] Buwana iku dharatan ing lumah bumi kang jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 buwana ing lumah bumi yaiku: Asia, Afrika, Amérika, Australia lan Éropah. Ananging pamérangan iku raket kaitane kaliyan pasebaran padunung, kamangka yèn dideleng saka fisiké, buwana Amérika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana buwana Antartika.

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemu téyori babagan pembentukan buwana, sadurungé jaman Karbon (+- 300 juta taun kapungkur), kabèh buwana kang ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Buwana Pangea.[1] Buwana Pangea banjur pecah dadi 2, yaiku Buwana Laurasia lan Buwana Gondwana.[1] Pecahé buwana Pangea iki kedadeyan sawatara 135 juta taun kapungkur.[1] Banjur Buwana Laurasia pérangan kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi buwana Gondwana kang akhiré dadi Buwana Amérika Utara.[1] Déné buwana Gondwana ning kidul pecah dadi patang pérangan, yaiku:

Pérangan kulon terus geser mengulon dadi Buwana Amérika Kidul.[1]

Pérangan wétan terus geser mengètan dadi Buwana Afrika.[1]

Pérangan paling cilik kang pérangan wétan terus obah ning lor wétan lan dadi India.[1]

Sing sapérangan manèh pecah dadi loro.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri

Pirsani[besut | besut sumber]