Kendhang: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3 bèt wis dibusak ,  13 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c
[[Image:Traditional indonesian drums.jpg|thumb|240px|Kendhang]]
'''Kendhang''' iku salahsijining piranti [[gamelan Jawa]] sing ditabuh nganggo kombinasi antara tapak tangantlapakan karo jari-jaridriji, dadi ora nganggo [[tabuh]]. NengIng musik modern, piranti iki digolongkedigolongake piranti [[perkusi]]. Kendhang diso'ake neng wadah penyangga saka kayu sing wujude memper huruf '''Y'''.
 
==Wujud==
Wujude méh silinder, simetris, ing salah siji sisih radha gedegedhe dibanding sisih lawane. Bageyan sing luwih gedegedhe umume disoake ing sisih kanan penabuh. Kendhang iki ukurane luwih cilik dibanding [[bedhug]].
 
==Jinis==
Ana 4 jinis kendhang sing umum dienggo neng gamelan yaiku: (urutan saka sing paling gedegedhe ukurane)
*[[Kendhang gendhing]] utawa [[kendhang ageng]], nduwe nada swara paling rendahcendhek
*[[Kendhang wayangan]]
*[[Kendhang batangan]] utawa [[ciblon]]
*'''Ket''': swara iki metu saka perangan tengah kendhang sing gedhe, ditabuh nganggo pucuk driji utamane pucuk driji panuding, driji panunggul karo driji manis lan ora langsung diculake (tetep nempel) utawa nutup.
*'''Tong''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bageyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculake.
*'''Tak''': swara iki metu saka bageyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabeh jaridriji lan sebageyan tlapakan tangan lan ora diculake utawa tetep nempel, dene tlapakan tangan tengen nempel ing bageyan kendhang sing gedhe. Swara iki nduwe nada paling dhuwur.
 
==Notasi==
8.964

besutan

Menu navigasi