Olahan Amérika Sarékat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pai apel

Masakan Amérika Sarékat (Cuisine of the United States) inggih punika jénis kulinèr ingkang ngèrèmbag ing négara-négara bagian Amerika Serikat, wiwit saking daratan utama ngantos képulauan Hawaii. Masakan-masakan Amerika Serikat sampun misuhur ing pintén-pintén nagara ing donya seiring èkspanasi ékonomi lan gerai-gerai rèstoran Amerika ingkang sadèl hamburger, kenthang goreng, hot dog, pizza (kaliyan khas piyambak) lan barbecue. Mencerminkan prabawa saking pinten-pinten imigran lan suku bangsa asli, masakan Amerika Serikat punika salah satunggaling wujud kuliner ingkang sugih ing donya.

New England[besut | besut sumber]

Masakan New England dipunprabawai saking tradisi kuliner para imigran Éropah ing jaman biyèn lan tasih dipertahanaken ngantos sapunika. Resep-resepipun mencerminkan prabawa Inggris, Perancis, Irlandia, Walanda lan Skandinavia.

Prabawa Inggris ingkang katingal ing masakan Boston, ingkang dipunwarisaken déning kaum Puritan ingkang sugih anggene metodemasak kadasta godhok, godok-garing(braising), manggang, bakar, merebus katah kuahipun (stewing).

Sabenp nagara bagian gadahi kaunikan piyambak-piyambak, namung Maine gadahi tradisi ingkang paling berwarna. ing ngriki wonten prabawa Skotlandia, Perancis lan Jerman, ingkang ugi saged ditemukan ing resep-resep masakan New Hampshire lan Vermont. ingMassachusetts, tradisi kuliner Irlandia paling kiat, ananging ing masakan Rhode Island wonten citarasa Portugis.

katahipun tiyang New England tasih mempertahankan cara masak tradisional tuladhane ing ngasinaken daging ingkang katahen supados boten rusak. kasile inggih punika daging babi asin, iwak cod asin, lan kornet sapi. Cara pengawetan sanes inggih punika kaliyan dibekukan ing es atau salju.

Sayur-mayur lan buah-buahan dipunginaaken kangge hiasan pai legi ingkang dipunmadhang ing musim panas. Laladan punika khas kaaliyan pai kadasta pai apel kaliyan kulit legi lan pala, pai bluberi khas Maine, serta pai pitik ing periuk (chicken pot pie) ingkang dipunhidangaken kangge acara kumpul-kumpul.[1]

Bahan-bahan ingkang dipunginaaken antawisipun kasil buruan kadasta venison (daging rusa), kelinci lan terwelu, lajeng wonten kalkun, bebek, ikan salmon, pitik, flounder, kerang, udang galah, iwak cod, simping, stroberi, jagung, kranberi, kacang-kacangan, labu air, sirup mapel, lan fiddlehead fern (sejinis paku). Jinis makanan favorit antawisipun acar, daging babi asin, kornet sapi, saus asam manis (relish) (sambal saking sayur utawi buah), molasses (sirup gula), kacang panggang, serta hidangan Hari Pengucapan Syukur.

Southeastern[besut | besut sumber]

Kawasan kidhul pikoleh prabawa masakan saking imigran Perancis, Skotlandia, Irlandia, Inggris, Spanyol, Indian (penduduk asli) lan kulit hitam keturunan Afrika.

Bahan-bahan utama ingkanhg katah dipunkasilaken inggih punika daging babi, jagung lan makanan laut. Masakan panggang-panggang utawi barbecue ingkang sampun dipuntepang ing sadaya donya asalipun saking wewengkon punika lan wiwit saking cara tiyang Indian manggang daging ing inggil geni ingkang dipuntepangaken déning para pemukim enggal. Barbecue ing saben-saben nagara bagian ngerembg kaliyan saus, istilahipun dry rub (saus kering) utawi wet rub (saus cairan) ingkang benten-benten.

ing laladan pesisir, dipunkasilaken panganan laut sementara ing bagian tenggara pikoleh daging hasil buruan, ubi jalar, kenthang lan kacang. Masakan khasipun pai kenthang lan sup kacang.

ombenen ingkang sampun misuhhur inggih punika bourbon ingkang dipundadosaken campuran koktail mint julep.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)Flavors of Maine, theworldwidegourmet. Access date:9 Nopember 2012
  2. ^ (en)Mint Julep, whatscookingamerica.net. Access date:9 Nopember 2012