Chutney

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Chutney
Chutneykarnataka.jpg
Different types of chutneys from Bangalore, India.
Jeneng liyanéChammanthi, chatney, chatni, satni, thuvayal
Panggonan asalIndian subcontinent
Tlatah utawa prajaIndian subcontinent, Caribbean, and parts of Africa, Fiji
Olah-olahan nasional gegayutanBangladesh, Fiji, Guyana, India, Jamaica, Mauritius, Nepal, Pakistan, South Africa, Sri Lanka, Suriname, Trinidad and Tobago, United Kingdom
Woworan pokokVegetables, fruits, salt, spices, and herbs. The nearest bowl is a dahi chutney, based on yoghurt (dahi).
Buku masakan: Chutney  Médhia: Chutney
Chutney gaya India Selatan (sing ijo ing tengah)
Macem-macem chutneys disedhiyakake karo sajian utama
Mangga manggang
Pesarattu lan jahe chutney

Chutney minangka kulawarga bumbu utawa saos ing masakan ing bawana India . Chutneys bisa temen maujud ing formulir kayata tomat relish, lemah kacang garnish, yogurt utawa curd, timun, klapa pedhes, trikatuka pedhes utawa Mint saus cocol . Powder chutney India Kidul digawe saka lentil garing sing dipanggang supaya disiram ing idlis lan dosas . [1] Kacang polong kacang bisa digawe udan utawa minangka bubuk garing.

. [2]

[3] [4]


Varian umum ing masakan Anglo-India nggunakake woh tart kayata apel tajam, rhubarb utawa acar damson sing digawe luwih entheng kanthi bobote gula sing padha (biasane demerara utawa gula coklat kanggo ngganti jaggery ing sawetara asam manis India). Cukà ditambahake ing resep chutney gaya Inggris sing tradisional umume menehi umur dawa supaya woh musim gugur bisa diawetake sajrone taun (kaya macet, jeli lan acar ) utawa bisa didol minangka produk komersial . Acar India nggunakake minyak sawi minangka agen pickling, nanging chutney gaya Anglo-India nggunakake malt utawa cuka sari sing ngasilake produk sing luwih entheng yen ing masakan kulon asring dipangan nganggo keju keras utawa nganggo daging lan unggas sing adhem, umume ing nedha awan pub adhem


Rempah-rempah sing umum digunakake ing chutneys kalebu fenugreek, ketumbar, cumin, lan asafoetida ( hing ). Bahan lan kombinasi liyane sing misuwur kalebu ketumbar, capsicum, mint (ketumbar lan chutney mint asring diarani "chutney hara", Hindi kanggo "ijo"), Tamarind utawa Imli (asring diarani chutney meethi, amarga meethi ing basa Hindi tegese "manis"), Kidul (utawa saunth, digawe karo tanggal lan jahe), klapa, trikatuka, prune, tomat, lombok abang, ijo lombok, mango, jeruk (digawe saka kabèh, limes unripe), papak, klapa, kacang, Dahi, tomat ijo, dhaniya pudina (cilantro lan mint), kacang ( chungney shengdana ing Marathi), jahe, dahi (yogurt), bubuk cabai abang, asam bawang bombay tomat, [5] cilantro, asam klapa mint, [6] lan apricot. [7]

Chutney Major Grey minangka salah sawijining olahan jinis chutney manis lan pedhes sing populer ing Amerika Serikat . Resep kasebut dilaporake digawe dening perwira Angkatan Darat Inggris abad kaping 19 kanthi jeneng sing padha (bisa uga apokaliptal ) sing kira-kira wis manggon ing sawetara wektu ing Raj . Bahan khase yaiku mangga, kismis, cuka, jus jeruk nipis, bawang, ekstrak asam jawa, pemanis lan rempah-rempah. Sawetara perusahaan ngasilake Major Grey's Chutney, ing India, Inggris lan AS.

Chatni pitik
Chutney Mint

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Dry Chutney Powders - Simple Indian Recipes". simpleindianrecipes.com. Dibukak tanggal 27 October 2017.
  2. Bateman, Michael (18 August 1996). "Chutneys for relishing". The Independent. Dibukak tanggal 27 October 2017.
  3. "Peanut Chutney Recipe - South Indian Style Chutney for Dosa and Idli". Dibukak tanggal 27 October 2017.
  4. "PEANUT CHUTNEY POWDER / SHENGA CHUTNEY PUDI". Dibukak tanggal 27 October 2017.
  5. "Tomato Onion chutney « Sinful Curry". sinfulcurry.com.
  6. "Cilantro Mint Coconut Chutney « Sinful Curry". sinfulcurry.com.
  7. Sara Buenfeld (1 February 2008). "Apricot blatjang". BBC Good Food.