Kelabat

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Fenugreek
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Ordo: Fabales
Kulawarga: Fabaceae
Marga: Trigonella
Jinis: T. foenum-graecum
Jeneng binomial
Trigonella foenum-graecum
L.[1]

Klabet utawi Fenugreek (play /ˈfɛnjʉɡrk/; Trigonella foenum-graecum) kalebet tuwuhan saking kulawarga Fabaceae. Klabet saged dipunginakaken kanggé obat herbal herb (godhongipun) lan dados rempah (wijinipun). Klabet ugi kondhang minangka methi). Tuwuhan punika dipunbudi dayakaken kanthi global minangka semi-arid crop lan kalebet bumbu umum kanggé damel kari utawi karé.

Sajarah[besut | besut sumber]

Nama fenugreek utawi foenum-graecum asalipun saking Basa Latin kanggé "Greek hay". Tuwuhan punika mirip kalihan wild clover ingkang dipunsebat deéning tiyang Swedia minangka : "bockhornsklöver" sami kalihan namanipun wonten ing Basa Jerman ingkang ateges : "ram's horn clover". Zohary lan Hopf nyathet bilih boten saged dipuntemtokaken pundi ingkang tipe alamiah saking strain Trigonella ingkang lajeng dipundomestikasi dados fenugreek ananging dipunpitadosi bilih tuwuhan punika rumiyin dipunbudidayakaken ing Near East. Turahan klabet dipunpanggihaken wonten ing Tell Halal, Iraq, (adhedhasar alisa radiocarbon prakiraan umur dumugi 4000 BC) lan Jaman Perunggu ing Lachish. Ingkang wiji garingipun dipunpanggihaken wonten ing makam Tutankhamen.[2] Cato the Elder lists fenugreek with clover and vetch as crops grown to feed cattle (De Agri Cultura, 27).

Produksi[besut | besut sumber]

Produksi utami klabet inggih punika Nepal, India, Pakistan, Bangladesh, Argentina, Egypt, France, Spain, Turkey, Morocco lan China. India punika nagara ingkang ngasilaken klabet paling ageng ing donya ing kawasan Rajasthan, Gujarat, Uttaranchal, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Haryana lan Punjab punika sentra produksi paling ageng ing India. Kalebet 80% produksi total nagaranipun. Qasoori Methi langkung kondhang kanggé aroma pembangkit selera, asalipun saking Qasur, Pakistan ingkang dipunilini toya saking Kali Sutlej, ing India lan Pakistan ing kawasan Punjab. (sources: T. Jilani PhD, Arizona, DASD 2007)[3][4]

Mupangat[besut | besut sumber]

Bumbu Masakan[besut | besut sumber]

Wiji ingkang awujud kubus kanthi warna kuning dumugi amber asring dipunginakaken kanggé damel pickles, serbuk kari lan pasta kari, ugi klabet asring dipungayutaken kalihan masakan saking India.[5] Godhong garing ingkang dipunwastani kasuri methi (utawi kasoori methi ing India), bibar wewengkon Kasur ing Propinsi Punjab, Pakistan papan tuwuhan punika dipuntandur kanthi ageng gadhah rasa pait lan aroma ingkang nyengat sanget. Nalika dipunpanèn minangka wiji ijo dipunsebat Samodra Methi, ing Maharashtra mliginipun ing sekitar Mumbai ingkang asring dipuntandur celak pasisir ingkang mawi pasir. Awit saking punika lajeng dipunsebat Samudra ingkang ateges segara ing Basa Sanskerta.[6] Klabet ugi dipunginakaken déning bangsa Eritrea lan Etiopia minangka bumbu masakan.[7] Tembung klabet ing Basa Amharic punika abesh (utawi abish) lan wiji dipunginakaken ing Etiopia minangka pangobatan diabètes.[7]

Laktasi utawi ASI[besut | besut sumber]

Wiji klabet dipunpitadosi saged ningkataken produksi ASI .[8] Saking kasiling panaliten dipunpanggihaken bilih klabet punika kalebet stimulator potent kanggé produksi ASI ingkang prakiraan saged ningkataken ASI 900%.[9]

Obat[besut | besut sumber]

Laporan uji non klinis nedahaken bilih klabet saged dados antivirus amargi saged ngobati demam biasa ing kelompok relawan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Trigonella foenum-graecum information from NPGS/GRIN". www.ars-grin.gov. 
  2. ^ Daniel Zohary and Maria Hopf, Domestication of plants in the Old World, third edition (Oxford: Oxford University Press, 2000), p. 122.
  3. ^ V. A. Parthasarathy, K. Kandinnan and V. Srinivasan (ed.). "Fenugreek". Organic Spices. New India Publishing Agenies. p. 694. 
  4. ^ Statistics
  5. ^ http://www.bbc.co.uk/food/fenugreek
  6. ^ "How to Series: Growing Methi (Fenugreek)". A blog called "Fenugreek Love". 
  7. ^ a b Gall, Alevtina; Zerihun Shenkute (November 3, 2009). "Ethiopian Traditional and Herbal Medications and their Interactions with Conventional Drugs". EthnoMed. University of Washington.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  8. ^ Cithakan:Cite document
  9. ^ http://www.breastfeeding.org/articles/fenugreek.html

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Kelabat ing KamusWiki.

Cithakan:Herbs & spices

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kelabat&oldid=999681"