Uttar Pradesh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Uttar Pradesh
उत्तर प्रदेश
اتر پردیش
State of India
Taj Mahal
Official seal of Uttar Pradesh
Lambang
A map showing us where the location of Uttar Pradesh is in the Republic of India
A map showing us where the location of Uttar Pradesh is in the Republic of India
Map of Uttar Pradesh
Map of Uttar Pradesh
Country India
RegionNorth India
Pamaréntahan
 • LegislatureUnicameral (295* seats)
Laladan
 • Gunggung243.286 km2 (93,933 sq mi)
Cacah warga (2011)
 • Gunggung199,581,477
Zona wektuIST (UTC+05:30)
Official languagesHindi · Urdu · English
^* 294 elected, 1 nominated
Uttar Pradesh Apsara.jpg

Uttar Pradesh ( Hindi: [ːƏɾtːəɾ pɾəˈdeːʃ] ( </img>  ; terjemahan: "Provinsi Lor") iku sawijining negara bagéyan ing sisih lor India . Kanthi udakara 200 yuta pedunung, iki minangka negara sing paling padhet ing India uga minangka bagean saka negara sing paling padhet ing saindenging jagad . [1] Iki digawe tanggal 1 April 1937 dadi Provinsi Serikat Agra lan Oudh nalika jaman Inggris, lan diganti jeneng dadi Uttar Pradesh ing taun 1950, menehi akronim UP . Negara iki dipérang dadi 18 divisi lan 75 distrik, kanthi ibukota Lucknow . Tanggal 9 November 2000, sawijining negara anyar, Uttarakhand, diukir saka wilayah bukit Himalaya negara kasebut. Rong kali utama ing negara kasebut, yaiku Gangga lan Yamuna, gabung ing Triveni Sangam ing Allahabad lan mili mangetan dadi Gangga. Kali liyane sing misuwur yaiku Gomti lan Saryu . Tutup alas ing negara kasebut yaiku 6,09% saka wilayah geografis negara kasebut.

Negara kasebut wewatesan karo Rajasthan ing sisih kulon, Haryana, Himachal Pradesh lan Delhi ing sisih lor-kulon, Uttarakhand lan tapel wates internasional karo Nepal ing sisih lor, Bihar ing sisih wétan, Madhya Pradesh ing sisih kidul, lan nyentuh negara-negara Jharkhand lan Chhattisgarh ing sisih kidul wetan. 240,928 km2 (93,023 sq mi) , padha karo 7,34% saka total wilayah India, lan minangka negara India paling gedhe nomer papat miturut wilayah . Sanajan wis misuwur amarga produksi gula, ekonomi negara saiki dikuasai industri jasa. Sektor layanan kalebu konsultasi lelungan lan pariwisata, industri hotel, real estate, asuransi, lan finansial. Ekonomi Uttar Pradesh minangka ekonomi negara paling gedhe nomer lima ing India kanthi ₹17.94 lakh crore (US$270 milyar) ing produk domestik bruto lan NSDP per kapita saka ₹70.000 (US$1,000) . Ana tingkat pengangguran sing dhuwur ing Uttar Pradesh. Negara kasebut nomer 35 ing antarane negara-negara India ing indeks pangembangan manungsa . Aturan Presiden wis dileksanakake ing Uttar Pradesh kaping sepuluh wiwit taun 1968, amarga macem-macem alasan lan udakara 1.700 dina. Negara kasebut duwe loro bandara internasional, Bandara Chaudhary Charan Singh (Lucknow) lan Bandara Lal Bahadur Shastri (Varanasi). Allahabad Junction minangka kantor pusat Railway Utara Utara lan Stasiun KA Gorakhpur dadi markas Besar Railway Timur Laut . Pengadilan Tinggi negara kasebut dununge ing Allahabad.

Pedunung negara sing diarani Awadhi, Bagheli, Bhojpuri, Braji, Bundeli, Kannauji, utawa Rohilkhandi gumantung marang wilayah asal. Agama Hindu ditindakake dening luwih saka telung perempat populasi, kanthi agama Islam dadi klompok agama paling gedhe sabanjure. Hindi minangka basa sing paling umum ditrapake lan uga basa resmi negara kasebut, uga basa Urdu . Uttar Pradesh minangka omah kanggo entitas politik utama sing wis ana ing India kuno lan abad pertengahan kalebu Kekaisaran Maurya, Kekaisaran Harsha, Kekaisaran Mughal, Kesultanan Delhi, Kekaisaran Gupta uga akeh kerajaan liyane. Nalika gerakan kamardikan India ing wiwitan abad kaping 20, ana telung negara kepala utama ing Uttar Pradesh - Ramgadi, Rampur lan Benares . Negara kasebut nduweni sawetara kuil Hindu suci lan pusat ziarah. Uttar Pradesh nduwe telung situs Warisan Dunia lan dadi tujuan wisata pertama ing India. Uttar Pradesh nduweni sawetara tujuan wisata sejarah, alami, lan religius, kayata Kushinagar, Kanpur, Ayodhya, Vrindavan, Mathura, Varanasi, Allahabad, Lucknow, Jaunpur, Noida, Meerut, Bareilly, Faizabad, Aligarh, Agra, Jhansi, Mirzapur, Rampur, Raebareli, Saharanpur, lan Gorakhpur .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Kopf, Dan; Varathan, Preeti (11 October 2017). "If Uttar Pradesh were a country". Quartz India (ing basa Inggris). Diarsip saka sing asli ing 22 June 2019. Dibukak ing 20 May 2019.