Cermé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cermé
Otaheite gooseberry.JPG
Fruits
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Ordho: Malpighiales
Famili: Phyllanthaceae
Subfamili: Phyllanthoideae
Tribe: Phyllantheae
Génus: Phyllanthus
Spésies: P. acidus
Jeneng binomial
Phyllanthus acidus
(L.) Skeels[1]
Sinonim

Phyllanthus distichus Müll.Arg.
Cicca acida Merr.
Cicca disticha L.
Averrhoa acida L.


Cermé, ceremé utawa ceremai ya iku salah sawijining wit kang wohe kecut banget.[2] Jeneng élmiyahé ya iku Phyllanthus acidus.[3] Woh kang kecut iki uga diarani mawa jeneng-jeneng liya kaya ceremoi (Acèh), crhemai (Malaysia), Karmay (Philiphina), mayom (Thailand) lan liyané.[3] Ana ing basa Inggris diarani Otaheite gooseberry, Malay gooseberry lan isih ana aran liya.[3]

Wujud[besut | besut sumber]

Gambar Woh Cermé

Wit Cermé kelebu wit perdu utawa wit cilik kang dhuwure nganti 9 m, pange endep lan renggang.[2] Yèn didelok wit cerme arep padha karo wit blimbing wuluh.[4]

Godhong tunggal, bunder kaya endhog lan pucuke lancip, dhawane 2–7 cm, kasusun ana ing pang kaya godhong majemuk nyirip.[5]

Kembang duwé kelamin tunggal utawa ganda, wernane abang, cacahé 4, kasusun ing malai nganti 12 cm. Woh watu, bunder kang cacahé 6-8 rusuk, kuning rada putih arep padha lilin, diametere bisa nganti 2,5 cm,gumantung dhèwèkan utawa untaian.[6] Daging buah putih, kecut lan akèh banyune, ing tengahe ana inti kang atos lan wijine 4-6 iji.[4]

Manfaat[besut | besut sumber]

Woh Cermé kerep dipangan langsung dicampur karo gula, uyah utawa dirujak. Cermé uga kerep digawe manisan, digodhog (disetup) utawa digawe ombenan kang nyegerake.[4]Godhong kang isih nom dianggo dadi lalapan.[4]

Banyu godhogan oyot cerme minangka ngentengake lara asma lan nambani lelara kulit. Bahan penyamak uga diasilake saka kulit oyote.[5]

Wit cerme kerep ditandhur dadi iyup-iyupan utawa penghias latae lan taman. Wit iki bisa urip ing laladan tropis lan subtropis, seneng karo panggonan kang lembab nganti dhuwure kira-kira 1.000 m dpl.[5] Cermé bisa dikembangbiake mawa winih utawa stek.[5]

Panyebaran[besut | besut sumber]

Dikira-kira Cermé asalé saka Madagaskar.[6] Saiki cerme wis sumebar marang akèh panggonan tropis kaya ing Asia Tenggara (Vietnam, Laos, Indonesia lan Malaya pérangan lor), kepuloan-kepuloan Mauritius, Reunion lan Rodrigues ing Samudra Hindia, sarta ing Guam, Hawai lan kepuloan liya ing Samudra Pasifik.[2]

Tahun 1793, tuwuhan iki digawa menyang Jamaika saka Timor lan awet iku simebar menyang kabèh kepuloan Karibia, banjur mlebu ing Amérika tengah lan Selatan.[2]

Jinisi Kerabat[besut | besut sumber]

Cermé duwé kerabak karo wit malaka (Phyllanthus emblica) lan meniran (P. niruri) kaloro wit iku duwé kasiat obat.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Phyllanthus acidus information from Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist". Govaerts R. (ed). For a full list of reviewers see: http://apps.kew.org/wcsp/compilersReviewers.do (2011). WCSP: World Checklist of Selected Plant Families (version Dec 2010). In: Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist (Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D., eds). DVD; Species 2000: Reading, UK. Dijupuk 2011-05-04.  Pranala njaba ing |publisher= (pitulung)
  2. a b c d Plantamor (dipunundhuh tanggal 16 februari 2013)
  3. a b c Tanaman Ceremai (dipunundhuh tanggal 16 februari 2013)
  4. a b c d Farmasi UGM (dipunundhuh tanggal 16 februari 2013)
  5. a b c d Natur Indonesia (dipunundhuh tanggal 16 februari 2013)
  6. a b c Tanaman Obat (dipunundhuh tanggal 16 februari 2013)