Meniran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Meniran
Leafflower.JPG
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Malpighiales
Famili: Phyllanthaceae
Tribe: Phyllantheae
Subtribe: Flueggeinae
Génus: Phyllanthus
Spésies: P. urinaria
Jeneng binomial
Phyllanthus urinaria
L.

Meniran utawa Phylanthus urinaria, Linn iku salah sijiné tetanduran sing duwé faèdah akèh kanggo kasarasan.[1] Tetanduran iki dianggep kaya tanduran suket biyasa, ora ana sing ngopèni, lan gampang anggoné digoleki.[1] Tukul ana ing kebon lan pekarangan-pekarangan latar omah.[1] Meniran bisa tukul subur ana aing papan sing lembab, lan ana lemah kira-kira duwé dhuwur nganti 1000 mèter nduwure segara.[1] Godhonge meniran bentuke kaya sirip cacahé genep saben salarik, godhonge kalebu godhong majemuk ukurane cilik lan lonjong.[1]

Ciri-ciri tandhurane[besut | besut sumber]

Wujud wit: witè bunder sing duwurè ora punjul 50 cm. Warnané ijo pupus(Phyllanthus niruri) utawa ijo rada abang(Phyllanthus urinaria) sithik bentuké bulat basah.[2]

Wujud godhong: godhongè nyirip sing cacahè genep, saben sa tangkai godhong ana godhong majemuk sing bentuke cilik lan lonjong.[3]

faedah[besut | besut sumber]

Godhong meniran bisa dimanfaatake kanggo obat lara kuning (Liver), Malaria, Demam, Ayan, Disentri, Lara koreng, Jerawat.[4]

Cara Gawé Obat[besut | besut sumber]

Cara kanggo manfaatakè tanduran meniran iku kanthi cara rong warna. Sepisan, godhong meniran dijupuk lan digaringké. Sawisé ditumbuk nganti alus, digodhog nganti banyuné umob. Sawisé iku banyuné disaring banjur bisa langsung diombé.[5]

Nanging, ana uga kekurangané yèn meniran dikonsumsi langsung ora nganggo prosès dijupuk sari patiné ndisik. Sepisan, zat-zat toksiksing ana ing njeroné godhong meniran iku bisa ora sengaja mèlu diserep déning badan lan bisa ngrusak ning badan. kaping pindo, tanduran iki duwé sipat diuretik sing bisa nggawé wong akèh anggoné bebucal toya lan gawé mudhun tekanan getih.

Cara sing kaping pindho ya iku dhèwé bisa manfaataké meniran kanthi kasil sing wis digawé dadi bentuké ekstrak. Ekstrak meniran iki wis nduwé ukuran sing cetha, ora ana zat toksik, lan namung zat-zat imunomodulator-nya sing dijupuk. Cara kapindho, kita bisa ngrasakake paedahe meniran kang wis diolah dadi ekstrak. Ekstrak meniran sing didol ana toko-toko didadèake wujud kapsul lan sirup, lan wis dijamin higienis.

Réferènsi[besut | besut sumber]