Aleksandr Pushkin

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Aleksandr Pushkin
Puchkin 1831.jpeg
Alexander Pushkin taun 1831.
Lair Alexander Sergeyevich Pushkin
(1799-06-06)6 Juni 1799
Moskow, Kakaisaran Rusia
Pati 10 Pébruari 1837(1837-02-10) (umur 37)
Santa Petersburg, Kakaisaran Rusia
Pakarya penyair, novèlis, dramawan
Basa Rusia, Prancis
Bangsa Rusia
Almamater Tsarskoye Selo Lyceum
Mangsa Golden Age Geguritan Rusia
Gènre Novèl, novèl jroning ayat, Geguritan, Drama, cerkak, Dongèng
Obahan sastra Romantisisme, pra-realisme
Karya gedhé Eugene Onegin, The Captain's Daughter, Boris Godunov, Ruslan and Ludmila
Bojo Natalia Pushkina (1831–1837)
Anak Maria, Alexander, Grigory, Natalia
Dulur Sergei Lvovich Pushkin, Nadezhda Ossipovna Gannibal

Tandha tangan

Aleksandr Sergeyevich Pushkin (basa Rusia: Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин Swara rungokna) (6 Juni [K.J.: 26 Mei] 179910 Februari [K.J.: 29 Januari] 1837) iku sawijining pengarang Romantis Rusia sing dianggep akèh wong minangka penyair paling gedhé Rusia lan pangadeg sastra Rusia modhèrn. Pushkin ngrintis panggunaan basa vernakular jroning geguritan-geguritan lan drama-dramané, nyiptakaké sawijining gaya carita—nyampuraké drama, roman, lan satir—sing wiwit wektu iku digandhèngaké karo sastra Rusia lan banget mangaruhi para penulis Rusia ing tembé mburi.

Kaurian[besut | besut sumber]

Bapakné Pushkin iku keturunan saka salah sawijining kulawarga bangsawan paling tuwa Rusia sing nlusuri sajarahé marang Biara Khutyn nalika abad ka-12, sauntara simbah kakungé ibuné iku Ibrahim Petrovich Gannibal, pawongan Afrika sing diculik lan didadèkaké budhak nalika dhèwèké isih cilik. Dhèwèké digawa menyang Rusia lan dadi sawijining pamimpin militèr gedhé, ahli tèknik lan bangsawan sawisé dhèèwèké diadhopsi déning Peter Agung.

Karya-karyané[besut | besut sumber]

Monumèn Pushkin sing misuwur ing Moskwa, diresmèkaké taun 1880 déning Turgenev lan Dostoyevsky.
  • Ruslan i Lyudmila Ruslan lan Ludmila (1820) (geguritan)
  • Kavkazskiy Plennik Tawanan saka Kaukasus (1822) (geguritan)
  • Bakhchisarayskiy Fontan Banyu Muncrat Bahçesaray (1824) (geguritan)
  • Tsygany Wong-wong Zigana (1827)
  • Poltava (1829)
  • Tragèdhi-tragèdhi Cilik (kalebu Kamenny Gost' "Tamu Watu", Motsart i Salieri "Mozart lan Salieri", "Satriya Cethil", lan "Pèsta nalika Wabah") (1830)
  • Boris Godunov (1825; terbit 1831; resmi disarujuki kanggo pamentasan 1866) (drama)
  • Crita ngenani Pendhéta lan Pagawéyané Balda (1830) (geguritan)
  • Povesti Pokoynogo Ivana Petrovicha Belkina Crita ngenani Almarhum Ivan Petrovich Belkin (1831) (prosa)
  • Crita ngenani Tsar Saltan (1831) (geguritan)
  • Crita ngenani Putri sing Mati lan Pitu Satriya (1833) (geguritan)
  • Pitik Jago Emas (1834) (geguritan)
  • Crita ngenani Nelayan lan Iwak (1835) (geguritan)
  • Kepala Stasiun (carita cekak)
  • Yevgeniy Onegin Eugene Onegin (1825-1832) (novèl mawa sanjak)
  • Mednyy Vsadnik Panunggang Jarang Prunggu (1833) (geguritan)
  • Pikovaya Dama Ratu Kartu Skop (1833)
  • Sajarah Kerusuhan Pugachev (1834) (prosa non-fiksi)
  • Kapitanskaya Dochka Putri Sang Kaptèn (1836) (prosa) sawijining novèl historis sing diromantisaké saka "Pugachevshchina," kauripan lan mangsa-mangsa Pugachev.
  • Kirdzhali Kırcali (carita cekak)
  • Gavriiliada
  • Aku Wis Teka Manèh (geguritan)
  • Istoriya Sela Goryukhina Crita saka Désa Goryukhino (ora rampung)
  • Stseny iz Rytsarskikh Vremen Scenes from Chivalrous Times
  • Yegipetskiye Nochi Wengi-wengi Mesir (geguritan)
  • K A.P. Kern Kanggo A.P. Kern (geguritan, salah sawijining lirik katresnan paling éndah sing tau ditulis jroning basa Rusia)
  • Bratya Razboyniki Perampok Bersaudara (drama)
  • Arap Petra Velikogo Negro Peter Agung (novèl sajarah, ora rampung, adhedhasar simbah buyuté)
  • Graf Nulin Pangéran Nulin
  • Zimniy vecher Wengi Mangsa Adhem

Wacan terusan[besut | besut sumber]

T.J. Binyon tau nulis biografiné jroning basa Inggris:

Delengen uga[besut | besut sumber]

M.I.P. Company http://www.mipco.com nerbitaké Secret Journal nalika taun 1986. Kawit iku diterbitaké ing 24 nagara. Nalika taun 2006 èdhisi dwi-basa Rusia-Inggris diterbitaké ing St. Peterburg, Rusia déning Retro Publishing House http://www.retropublishing.com

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Elaine Feinstein (ed.): After Pushkin: versions of the poems of Alexander Sergeevich Pushkin by contemporary poets. Manchester: Carcanet Prees; London: Folio Society, 1999 ISBN 1-57544-44-7
  • Serena Vitale: Pushkin's button; terj. dari basa Italia oleh Ann Goldstein. New York: Farrar, Straus & Giroux, 1998 ISBN 0-374-23995-5
  • Pogadaev, Victor. Penyair Agung Rusia Pushkin dan Dunia Timur. Monograph Series. Centre For Civilisational Dialogue. University of Malaya. Kuala Blethok, N 6, 2003, 64 hlm. ISBN 983-3070-06-X

Pranala njaba[besut | besut sumber]