Alphonse de Lamartine

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Alphonse de Lamartine


Alphonse de Lamartine lair ing Macon taun 1790. Bapak e sing bangsawan kasil lolos soko tarung antarane "La Terreur" lan urip tani ing deso Milly, cedak Macon. Lamartine cilik urip ing alam sing endah. di emong karo mbakyune, ibune sing soleh ndidik agama Katolik. di bacutke Abbe Dumont, sekolah neng Jesuit sastra klasik. deweke seneng Chateaubriand.

sakwise sinau , deweke bareng-bareng nyekel kuoso (Napoleon) sing di anggep kluargo ngrebut kekuasaan. Lamartine manggon neng ndeso lan urip dadi bangsawan, "penggangguran" lan ngunakke wektu ngo moco 1808---1811 . ketiban Napoleon 1814, trus neng Paris lan dadi begondal Louis XVIII, nanging mundur soko kedadean waterloo lan bali neng Milly.anangging pisan-pisan bali Paris, mbacutke dadi penulis.sukses pisanan di temu di terbitke kumpulan sajak Le meditations 1820, sing tulisanne lagi duwe roso seneng susah mergo di tinggal sing ditresnani Julie Charles. Roso seneng susah lan kepinginan ngo entuk ketenangan jiwo percoyo maran Tuhan, sing nyurung lamartine nciptakke sajak-sajak sing endah. Salah siji sing paling dikenal yoiku Le Lac, sing di terbitke njeron kmpulan sajak neng nduwur kui. sing di karepke Le lac yoiku Le Lac du (danau) Bourgent, ngon ngo kencan Lamartine lan katresnane, Julie Charles. Senanjan ngetokke pengalaman pribadine Lamartine, seneng susah lan goyah jiwone mergo katresnane sedo., wektu kui kewedar harkat roso manungsoni sing paling njero: kesusahan manungso ngadepi takdir, ngadepi maut, pangajap, lan panyesalan wis lungo kanthi cepet, ora abadi tresnane lsp.

soko dukungan kelompok Katolik, deweke di angkat dadi attache neng kedutaan Prancis ing Napoli. 1820, banjur Sektretaris ing Kedaulatan Prancis ing Florence sing diincer.

deweke nikah karo wanit Inggris, Mary Ann Birch ing taun 1820. amargo deweke nglakokke tugas Diplomatike sing moncer, deweke ora nyandang jabatan Ministre de france sing di incere. kanhti roso kecewo deweke mulih ndeso saint- Pont, lan urip neng Chateau sing dientuk soko perkawinanne. naning karire dadi penulis terus maju lan deweke di tompo dadi anggota academie francaise ugo nerbitke Harmonies paetiques et religieueses ing taun 1830.

sakwise gagasan politik iku cendong dadi liberal, lan deweke ngabung karo Louis Philippe. Kanthi landesan gagasan-gagasan liberale deweke nulis Reponse a Nemesis 1831 , Sur la Politique Rationnelle lan L' Ode Sur Les Revolutions. Deweke nglakokke mlaku neng negri-negri Timur.1832, Jerusalem, Libanon, Yunani. kanggo kegiatan sinau agama lan nyiapke epos sing wis suwe di angen-angenake. lakune iku mandeg karo sedihe di tinggal putrine sing jeneng Yulia. anangging ing taun 1833 iku ugo deweke kasil dadi depute ( wakil rakyat) ngo Bergues ( Prancis utara).



Konsultat 1799---1804

kekaisaran Napoleon I 1804----1814

La Restauration 1814 ---1830

Monarki juli ( Louis Napoleon III) 1830 ---1848