St. Petersburg

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Saint Petersburg (Basa Inggris)
Санкт-Петербург Sankt-Peterbúrg (Basa Rusia)
Angliyskaya Enbankment SPb.jpg
The English Embankment with Saint Isaac's Cathedral
Saint Petersburg In Europe.svg
Location of Saint Petersburg in Europe
Coordinates
59°56′N 30°20′E / 59.933°N 30.333°E / 59.933; 30.333Koordinat: 59°56′N 30°20′E / 59.933°N 30.333°E / 59.933; 30.333
Coat of Arms Flag
Coat of Arms of Saint Petersburg (2003).png Flag of St Petersburg (Russia).png
City Day: 27 Mei
Political status
Federal district
Economic region
Federal city
Northwestern
Northwestern
Kodhe 78
Area
Wewengkon 606 km² (234.0 sq mi)
Population (as of the 2002 Census)
Populasi
- Rank
- Density
4.662.547 inhabitants
ka-2
7.694/km² (19.927,4/sq mi)
Pamaréntah
Kepala Valentina Matviyenko (UR)
Badan legislativ Legislative Assembly
Charter Charter of Saint Petersburg
Events
Madeg 27 Mei, 1703
Dadi ibukutha Rusia 8 Mei, 1713
Ganti jeneng Petrograd 31 Agustus, 1914
Ibukutha pindhah maneh menyang Moskwa 1918
Ganti jeneng Leningrad 26 Januari, 1924
Ganti jeneng St. Petersburg 1 November, 1991
Other information
Kodhe pos 190000–199406
Dialing code +7 812
Official website
http://eng.gov.spb.ru/
http://www.st-petersburg.ru/en/

St. Petersburg (Swara rungokna (basa Rusia: Санкт-Петербу́рг, antara taun 1914-24 disebut Petrograd, antara taun 1924-91 disebut Leningrad) kuwi sawijining kutha ing Rusia.

St. Petersburg saiki dadi pusat pamaréntahan kawasan Leningrad, senadyan statusé minangka sawijining kutha federal. Kutha iki minangka kutha plabuhan ing pinggir Kali Neva lan Teluk Finskiy. Pedunungé ana 4.661.219 jiwa (2002). Ing tapel wates kutha ana luwih saka 40 kali lan kurang luwih 20 terusan banyu.

St. Petersburg kuwi pusat industri wigati, ilmu lan budaya lan nduwèni prusahaan kang gawé mesin, industri wesi waja, kimia, industri ènthèng lan bahan panganan. Kutha iki wis nduwèni sistem sepur ngisor lemah (metro) wiwit taun 1955.

Pusat kuthané minangka Situs Warisan Donya UNESCO.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

St. Petersburg diadegaké déning Peter Agung ing taun 1703. Taun 1712-28 lan 1732-1918 dadi ibukutha Rusia. Panggonan pecahé revolusi Februari lan Revolusi Oktober 1917. Wektu Perang Donya II kutha iki dikepung déning pasukan Jerman jroning 900 dina (1941-44), nanging ora tau nyerah.

Panggonan[sunting | sunting sumber]

Akèh institut panyelidikan ilmiah dumunung ing St. Petersburg, kalebu cabang Akademi Ilmu Rusia, 43 perguruan tinggi antara liya Universitas Negara St. Petersburg, 16 teater (Mariinskiy, Teater Opera lan Balet, Teater Drama Gedhé), Perpustakaan Nasional Rusia (ana sawetara manuskrip Melayu kalebu Sajarah Melayu kang digawa déning Laksamana I. F. Kruzenshtern ing pelayarané taun 1798), 47 museum: kang paling misuwur Hermitage kang sugih kolèksi lukisan, reca, permadani lsp. saka saidhenging donya, Russky Muzey (Museum seni lukis Rusia), Museum antropologi lan etnologi (biyèn Kunstkammer) kanthi kolèksi etnografi Indonésia, Museum Memorial Pushkin.

Saliyané kuwi, ana akèh panggonan nyengsemaké paninggalan zaman biyèn, antara liya Reca Peter Agung (1782), Istana Musim Salju (1754-62), Bèntèng Petropalovskaya (1703), Taman Musim Panas, Gréja Isaakiy (1818-58). Dianugerahi gelar Kutha Pahlawan (1945). Ora adoh saka St. Petersburg dumunung kutha Petrodvorets kanthi Istana tsar lan taman kang kebak pancuran banyu.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Pamérangan Administratif Rusia Bendera Rusia
Subyek Federal Rusia
Republik Adygeya | Altai | Bashkortostan | Buryatia | Chechnya | Chuvashia | Dagestan | Ingushetia | Kabardino-Balkaria | Karelia | Khakassia | Komi | Kalmykia | Karachay-Cherkessia | Mari El | Mordovia | Ossetia Utara-Alania | Sakha | Tatarstan | Tuva | Udmurtia
Krai Altai | Kamchatka³ | Khabarovsk | Krasnodar | Krasnoyarsk | Perm | Primorsky | Stavropol
Oblast Amur | Arkhangelsk | Astrakhan | Belgorod | Bryansk | Chelyabinsk | Chita¹ | Irkutsk² | Ivanovo | Kaliningrad | Kaluga | Kemerovo | Kirov | Kostroma | Kurgan | Kursk | Leningrad | Lipetsk | Magadan | Moskwa | Murmansk | Nizhny Novgorod | Novgorod | Novosibirsk | Omsk | Orenburg | Oryol | Penza | Pskov | Rostov | Ryazan | Sakhalin | Samara | Saratov | Smolensk | Sverdlovsk | Tambov | Tomsk | Tver | Tula | Tyumen | Ulyanovsk | Vladimir | Volgograd | Vologda | Voronezh | Yaroslavl | (Kamchatka
Kutha Federal Moskwa | St. Petersburg
Oblast otonom Yahudi/Birobidzhan
Okrug otonom Aga Buryatia¹ | Chukotka | Khantia-Mansia | Nenetsia | Ust-Orda Buryatia² | Yamalia | (Koryakia)³ | (Permyakia)
1. Tanggal 1 Maret 2008, Oblast Chita lan Aga Buryatia bakal digabungaké karo Krai Zabaykalsky.

2. Tanggal 1 Januari 2008, Okrug Buryat Ust-Orda bakal digabungaké karo Oblast Irkutsk.
3. Tanggal 1 Juli 2007, Oblast Kamchatka lan Okrug Otonom Koryakia digabung menyang Krai Kamchatka.

  • . Jeneng ing sajroning tandha kurung saiki wis ora ana manèh (digabung karo liyané)
Dhistrik Federal
Pusat | Selatan | Barat Laut | Timur Jauh | Siberia | Ural | Privolzhsky (Volga)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=St._Petersburg&oldid=814288"