Franz Schubert

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Franz Schubert

Franz Schubert (31 Januari 1797-19 November 1828) punika komponis kanthi kabangsan Austria. Nalika penjenenganipun yuswa gangsal taun, bapanipun sampun ngajari manéka perkawis ngenani musik. Enem taun salajengipun panjenenganipun mlebet sekolah musik ingkang misuwur sanget ing Wina. Franz ugi sampun wiwit nggubah karya musik.

Lagunipun ingkang pisanan dipunasilaken nalika yuswa 17 taun, asesirah Gretchen at the spinning whell. Kanggé sauntawis wekdal, panjenenganipun dados guru sekolah, nanging lajeng mandheg amargi panjenenganipun perlu kathah wekdal kanggé nyerat karya musik. Kanggé mbiayai gesang sadinten-dinten, panjenenganipun maringaken lès piano. Sok-sok panjenenganipun nyerat wolu lagu saben dinten. Malah panjenenganipun saré tanpa nyopot kacatingalipun supados panjenenganipun saged langsung nyerat menawi panjenenganipun wungu ing tengah wengi kanthi gagasan satunggal lagu.

Sadèrèngipun yuswa 20 taun, panjenenganipun sampun nyerat enem simfoni. Sacara kaseluruhan panjenenganipun sampun ngasilaken sangang simponi. Kalih ing antawisipun misuwur sanget inggih punika Symphony No. 8 in B minor (simponi nomer 8 ing nada B minor) ingkang dipuntepangi kanthi irah-irahan Unfinished Symphony lan Symphony No. 9 in C minor ingkang dipuntepangi kanthi irah-irahan Great Symphony amargi panjang sanget.

Karya-karya Schubert ngliputi karya-karya musik salebetipun manéka wangun kanggé orkès kanthi ukuran ingkang bènten-bènten. Panjenenganipun sampun nyerat 100 lagu. Ing antawisipun ingkang dumugi sapuniki dipun anggep paling saé, inggih punika Ave Maria, Who is Sylvia?, The Trout, lan Serenade.

Franz Schubert tilar donya ing yuswa 31 taun, nanging panjenenganipun sampun ngasilaken mèh 1.000 karya musik.

Daftar Pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Barne, Kitty . 1957 Introducing Schubert. Penerbit : Dent
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Franz Schubert ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Franz_Schubert&oldid=829244"