Robert Burns

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Robert Burns
Lair 25 Januari 1759
Alloway, Sekotlan
Pakaryan Sastrawan
Wong tuwa William Burnes lan Agnes Broun

Robert Burns ya iku penyair saka Sekotlan.[1] Dhèwèké lair ana Alloway, Sekotlan, tanggal 25 Januari 1759.[1][2] Wong tuwané, William Burnes lan Agnes Broun, ya iku tani nanging pengin anake éntuk pawiyatan kang becik.[1][2] Dhèwèké banjur sregep maca.[2] Pakaryane Alexander Pope, Henry Mackenzie, lan Laurence Sterne nuwuhake insprirasine.[2] Handsome Nell kanggo Nellie Kilpatrick ya iku lagu sepisanan sing dhewekne gawé.[2] Dhèwèké uga sinau basa Prancis lan Alkitab.[1] Dhèwèké maca lan ngugemi cerita-cerita lan lagu tradhisional saka ibune lan Betty Davidson.[1]

Kerja fisik abot ana perternakan kulawargane nalika enom ngunggahake kasenengane marang geguritan, alam, ombèn-ombèn, lan wedhokan kang dadi karaktere saumur uripé.[2] Dhèwèké mbojo karo Jean Amour, nanging banjur pisahan.[2] Burns emigrasi menyang Hindia Kulon karo kekasihe Mary Campbell (geguritane Higland Mary).[2] Dhèwèké omah-omah ana Sekotlan sawisé sedane Mary lan suksese terbitan kumpulan geguritane.[2] Umur 27 taun, dhèwèké kondhang nganti njaban nagara kanthi geguritane To A Louse, To A Mouse, lan The Cotter's Saturday Night.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e "Robert Burns (1759 - 1796)". scottishpoetrylibrary.org.uk. Dijupuk 1 September 2016. 
  2. ^ a b c d e f g h i j "Biography". bbc.co.uk. Dijupuk 1 September 2016. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]