Abu Thalib

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Abū Thālib bin ‘Abdul-Muththalib (Basa Arab: أبو طالب بن عبد المطلب‎) (549/550 - 619) inggih punika ramanipun Ali bin Abi Thalib sarta paman saking Nabi Muhammad. Jeneng aslinipun Imran (Arab: عمران), ananging ingkang misuwur dipun asmani Abu Thalib, ingkang tegesipun ramanipun Thalib.[1] Minangka pamarsa Bani Hasyim sasampunipun ramanipun pejah Abdul Muththalib, piyambakipun dados pengasuh Nabi Muhammad saha pandukung utami nabi kanggé dakwah, Abū Thālib nggarwa Fatimah binti Asad saha kagungan nem putra.

Kaluwarga[besut | besut sumber]

Abu Thalib bin Abdul Muthalib kagungan sekawan laré jaler saha kalih laré éstri, inggih punika:

  1. Thalib bin Abu Thalib
  2. Ja'far bin Abu Thalib
  3. Ali bin Abu Thalib
  4. Aqil bin Abu Thalib
  5. Fakhtihah binti Abu Thalib
  6. Jumanah binti Abu Thalib (Ummi Hani)

Masa saderengipun Islam[besut | besut sumber]

Abū Thālib punika putra saking Abdul Muththalib saha Fatimah bin Amr sarta kagungan sanga sadhérèk, ingkang salah satunggaling punika Abdullah bin Abdul Muthalib minangka ramanipun Nabi Muhammad. Piyambakipun minangka pengasuh nabi sapaninggalipun Abdul Muthalib saha Aminah binti Wahab ngantos Nabi Muhammad garwa kaliyan Khadijah binti Khuwailid.[1]

Sasampunipun Kenabian Muhammad (570-632)[besut | besut sumber]

Sasampunipun Nabi Muhammad dipun angkat minangka rasul saha nabi, piyambakipun dados tiyang ingkang nglindungi kaluwarga Bani Hasyim saking serangan masarakat Mekkah saha sakitaripun. Abū Thālib pejah wonten ing taun kang sami kaliyan Khadijah binti Khuwailid, inggih punika taun 619 M.[1]

Abū Thālib Pejah[besut | besut sumber]

Abū Thālib pejah wonten ing kahanan kafir sasampunipun Nabi Muhammad usaha kanggé ngucap kalimat tauhid.[2] Pinten-pinten bab ingkang saged dipun pundhut saking kawruh punika:

  • boten kepareng nyuwunaken ampun kanggé tiyang musrik, ugi boten kepareng ndongakaken supados angsal ampunan, rahmat, mlebet suargi saha slamet saking neraka.
  • sajatosipun syafa’at Nabi Muhammad kanggé Abu Thalib kadadosan sasampunipun ayat-ayat Allah kang mulya ngandhap ugi ngandharaken babagan dipun gampilaken azab punika.
  • kesirikan boten maringi mupangat satunggal punapa.
  • Syafa’at tiyang ingkang maringi Syafa’at boten wonten mupangataipun kanggé tiyang ingkang nyekutukaken Allah.
  • waspada rikala reréncangan kaliyan réncang ingkang boten saé.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (ar)Kaluwarga Abu Thalib (dipun unduh 10 nopember 2012)
  2. ^ a b (id)Abū Thālib Pejah (dipun unduh 10 nopember 2012)

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Abu_Thalib&oldid=985460"