Khadijah binti Khuwailid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bagian dari serial Islam
Muhammadwives.png
Ummu al-Mu'minin
Para istri Muhammad

Khadijah binti Khuwailid

Sawdah binti Zam'ah

Aisyah binti Abu Bakar

Hafshah binti Umar

Zaynab binti Khuzaymah

Hindun binti Abi Umayyah

Zaynab binti Jahsy

Juwayriyah binti Harits

Ramlah binti Abu Sufyan

Shafiyah binti Huyay

Maymunah binti al-Harits

Maria binti Syama’un

Khadijah binti Khuwailid (Basa Arab:خديجة, Khadijah al-Kubra[1]) (watara taun 555/565/570 – 619/623) ya iku garwa pisanan Muhammad. Khadijah ya iku seapik-apiké wanita ahli swarga kaya kang disabdakake deéing Rasulullah, “ seapik-apiké wanita ahli swarga ya iku Maryam binti Imran lan Khadijah binti Khuwailid.” [1] Khadijah ya iku wanita kapisan kang atine kesiram keimanan lan dikhususke Allah kanggo mènèhi keturunan kanggo Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam. Dhèwèké wanita kapisan kang dadi Ummahatul Mukminin, sarta mèlu ngrasakake pirang-pirang kesusahan ing fase awal jihad nyebarake agama Allah kanggo manungsa.[2]

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng jangkepé ya iku Khadijah binti Khuwailid bin Asad bin Abdul Uzza bin Qushai..

Kulawarga[besut | besut sumber]

Khadijah al-Kubra, anak wadon saka Khuwailid bin Asad lan Fatimah binti Za’idah, saka kabilah Bani Asad saka suku Quraisy. Dhèwèké wanita as-Sabiqun al-Awwalun.[2]

Khadijah urip lan gedhé ing lingkungan Suku Quraisy lan lair saka kulawarga kajèn ing 15 taun sadurungé Taun Gajah, saéngga akèh pemuda Quraisy kang kepéngin nglamar. Sadurungé rabi karo Rasulullah, Khadijah naté rabi ping pindho. Garwa kapisan Khadijah ya iku Abu Halah at-Tamimi, kang sedo kanthi ninggal bandha akèh, uga jaringan perniagaan kang amba lan berkembang. Garwa sing kepindho ya iku Atiq bin Aidz bin Makhzum, kang sedo uga kanthi ninggali bandha akèh lan perniagaan. Kabèh mau ndadèkaké Khadijah wong paling sugih ing kalangan suku Quraisy.

Wanita Suci[besut | besut sumber]

Sayyidah Khadijah kaloka kanthi paraban wanita suci sakawit nikahane karo Abu Halah lan Atiq bin Aidz amarga kautaman akhlak lan sipat terpujine. Amarga iku, ora heran manawa kalangan Quraisy menehake pangaji-aji arupa penghormatan kang dhuwur kanggo dhèwèké.

Bandha akèh ndadèkaké Khadijah tetep dagang. Tapi, Khadijah merlokake bantuwan saka wong liya. Amarga ora mungkin manawa dhèwèké kudu lunga nggawa barang dagangan tumuju Yaman ing musim atis lan Syam ing musim panas. Kahanan mau \bnjalari\b Khadijah golèk karyawan kang bisa njaga amanah kanggo bandha lan dagangane. Karyawane nrima upah lan bagiyan sesuai karo kesepakatan. Kanthi modal kemampuan intelektual lan cemerlane pikiran kang didukung pengetahuan dhasar babagan bisnis lan makarya sama, Khadijah bisa milih wong-wong sing bisa dijak bisnis. Saka iku, Khadilah bisa nuju sukses.

Nikah[besut | besut sumber]

Khadijah nikah karo Muhammad ing umur 40 taun. Banjur nglairaké anak mbarep nalika umur 43 taun (Laire Qasim ibnu Muhammad), disusul Zainab, Ruqayyah, Ummu Kultsum, Fatimah, dan Abdullah (nalika umuré Khadijah 56 taun.[3]

Wafat[besut | besut sumber]

Khadijah séda ing umur 65 taun lan wektu iku Rasulullah umuré 50 taun. [4] Suwene 13 taun sawisé nembé rasulullah nikah karo 5 wanita Quraisy, 4 wanita saka kabilah arab liya, sarta sijiné saka bani Israèl.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ www.shalihah.com, diaksés tanggal 17 Juli 2011.
  2. ^ a b blog-indonesia.com, diaksés tanggal 17 Juli 2011. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet_4" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. ^ kini2u.com, diaksés tanggal 17 Juli 2011.
  4. ^ cahayamuslimah.com, diaksés tanggal 17 Juli 2011.