Eugene O'Neill

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Eugene O'Neill
ONeill-Eugene-LOC.jpg
Lair 16 Oktober 1888
New York City, New York, AS
Séda 27 November 1953 (umur 65)
Pagawéan Penulis sandiwara
Kabangsan Amerika Serikat

Eugene Gladstone O'Neill (lair 16 Oktober 1888 – kapundhut 27 November 1953 nalika yuswane 65 taun) yakuwi dramatis saka Amerika.[1] Tinimbang dramatis liyane, O'Neill nepangake realisme dramatis kang karintis dening Anton Chekhov, Henrik Ibsen, lan August Strindberg ing drama Amerika.[1] Umume, drama-dramane nyritakake paraga-paraga kang urip ing pinggiran warga, ing endi dheweke ngupaya kanggo mertahanake pangarepan lan aspirasi nanging pungkasane dhweke malahan kuciwa.[1]

Eugene O'Neill lair ing kamar hotel ing Broadway ing New York City. [2] Dheweke tau urip ing New London, Connecticut. Bapake aktor panggung klairan Irlandia kang asmane James O'Neill, kang wis duwe properti ing New London sadurunge Eugene lair. [2] Ibunne kecandhuan morfin nalika Eugene lair; dheweke ora tau pulih saka sedane anake kang nomer loro, kang seda amarga penyakit campak nalika umure rong taun. [2] O'Neill kerep cedhak karo Provincetown Players, lan pirang-pirang drama pisanane dipentasake dening kelompok aktor lan pengarang drama iku. [2] Nalika diwasa, O'Neill kerja ing New London Telegraph, lan mulai nulis drama nalika kerja ing kana. [2] Sawise kerja ing Sanatorium Gaylord Farms (panggonan dheweke tetirah amarga tuberkulosis) dheweke dadi pengarang drama. [2] (Connecticut College nyimpan arsip O'Neill lan Eugene O'Neill Theater Center ing Waterford, Connecticut ngembangake drama-drama anyar).[2]

Karya-karya kapilih[sunting | sunting sumber]

  • 1920 The Emperor Jones
  • 1922 The Hairy Ape
  • 1922 Anna Christie
  • 1925 Desire Under the Elms
  • 1928 Strange Interlude
  • 1931 Mourning Becomes Electra
  • 1933 Ah, Wilderness!
  • The Iceman Cometh, ditulis 1939, pentas pisanan 1946
  • Long Day's Journey Into Night, ditulis 1941, pentas pisanan 1956
  • 1943 A Moon for the Misbegotten
  • A Touch of the Poet, rampung 1942, pentas pisanan 1958
  • More Stately Mansions, naskah ditemokake ing antarane kertas-kertas O'Neill, pentas pisanan 1967

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)www.nps.gov Situs Sajarah Nasional Eugene O'Neill
  2. ^ a b c d e f g (en)www.pbs.org American Experience - Eugene O'Neill: A Documentary Film on PBS


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Eugene_O%27Neill&oldid=831807"