Asu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Segawon
Asu nyokot kayu
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
ordo: Karnivora
kulawarga: Canidae
Genus: Canis
Species: Canis lupus
(Linnaeus, 1758)

Asu utawa ing basa krama diarani segawon, kalebu bangsané karnivora lan kulawargané mamalia, canidae. Kalawarga Canidae iki sak liyané asu, uga kalebu srigala, ajag lan rubah. Kang jenengé asu iki, ingkang dadi ingon-ingonaning manungsa.
Anak asu arané kirik.

Jinis lan gunané[sunting | sunting sumber]

Asu iku akèh banget jinisé uga gunané, soalé asu karo manungsa wis wiwit zaman kalabendu dadi kanca. Gunané asu kayata:

  • Dadi asu jaga, asu njegog(bisa jaga omah, jaga pabrik, jaga toko utawa jaga rajakaya)
  • Kanca mbedhil/bebedag
  • Pitulungé wong wuta
  • Dadi asu lacak
  • Klangenan
  • Nyokoti maling(nyokoti wong kang seneng nggondol utawa nyolong duwité wong liya)
  • Dolanan bocah

Ing tlatah Cina, asu uga didadèkaké sumber pangan. Diternakaké lan dibelèh. Biasané kanggo masakan Kanton lan jaré kepercayané wong Cina, daging asu isa nguwataké awak.

Ukurané asu uga warna-warna, ana sing gedhé lan ana sing cilik, nganti bisa digawa menyang ngendi-endi. Jinisé asu gedhé iku kayata:

Saliyané iku ana asu cilik utawa asu kikik ing basa Inggris diarani Toy dog.

Jinising asu ing Indonésia[sunting | sunting sumber]

Sejatiné Indonésia uga nduwé jinis asu kang ora ana ing panggonan liyané. Tuladhané:

Kaluwihane ngingu Asu kabanding kewan liyane[sunting | sunting sumber]

  • Asu kuwi kewan kang ngajeni banget karo tuane/ndorone
  • Asu kuwi ngerti yen ndorone bakal oleh kacilakan utawa oleh kanugrahan
  • Sak galak galake Asu ora bakal gelem nyakot karo tuane/ndorone, kajobo naliko kepekso utowo dipiloro

Uga pirsanana[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asu&oldid=886328"