Tenggelamnya Kapal Van der Wijck (filem)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tenggelamnya Kapal Van der Wijck
220px
Poster bioskop
Disutradarani Sunil Soraya
Diprodhuseri Ram Soraya
Sunil Soraya
Diskénariyoni Donny Dhirgantoro
Imam Tantowi[1]
Adhedhasar Tenggelamnya Kapal Van der Wijck
déning Hamka
Dibintangi Pevita Pearce
Herjunot Ali[2]
Reza Rahadian
Randy Nidji
Arzetti Bilbina
Kevin Andrean
Jajang C. Noer
Niniek L. Karim
Musra Dahrizal Katik Rajo Mangkuto
Dimusiki Andi Ariel Harsya[3]
Dibesut déning Sasta Sunu
Perusahaan
prodhuksi
Dibabar déning Soraya Intercine Films
Tanggal metu
Dhésèmber 19, 2013 (2013-12-19)
Sèptèmber 11, 2014 (2014-09-11) (versi extended)
Suwéné
164 menit[4]
195 menit (versi extended)[5]
Nagara Indonésia Indonesia
Basa Indonesia, Minang, Bugis, Jawa

Tenggelamnya Kapal Van der Wijck ya iku film drama romantis Indonesia tahun 2013 kang disutradharai déning Sunil Soraya lan diprodhuksi dening Ram Soraya. Film iki diadaptasi saka novel kanthi irah-irahan kang padha karo karangan Buya Hamka. Tenggelamnya Kapal Van der Wijck ngandhani bab prabédan ing latar sosial kang ngalangi gandhèng-cènèng katresnan sapasang manungsa nganti seda. Diprodhuksi déning Soraya Intercine Films, film iki dilakokaké déning Pevita Pearce, Herjunot Ali, lan Reza Rahadian, lan Randy Danistha.

Nganggo biaya prodhuksi kang dhuwur, Tenggelamnya Kapal Van der Wijck dadi film paling larang kang tau diprodhuksi déning Soraya Intercine Films.[6] Olah prodhuksi dhéwé nggunakaké wektu liwat limang taun kepungkur, lan panulisan skénario dilakokaké rong taun. Film iki dirilis ing tanggal 19 Desember 2013.

Sinopsis[besut | besut sumber]

Film iki lumahé ing taun 1930-an, saka ing lemah kalairané Makassar, Zainuddin (Herjunot Ali) lunga numpak kapal tumuju ing kampungé Bapaké ing Batipuh, Padang Panjang. Ing kana, Zainuddin kepethuk karo Hayati (Pevita Pearce), wong wadon ayu kang dadi kembang ing sukuné. Wong loro iku banjur tiba ing katresnan. Nanging, adat lan istiadat kang kuwat ngalangi katresnan wong loro iku. Zainuddin mung wong mlarat kang ora nduwèni suku; amarga saka ibune kang keturunan Bugis lan bapaké keturunan Minang, statusé Zainuddin ing masyarakat Minang , kang pertalian kaluwargané saka garis keturunan ibu ora dianggep. Mulané, Zainuddin dianggep ora duwé pertalian karo kulawarga ing Minangkabau. Nalika Hayati wadon Minang andhap asor lan katurunan bangsawan.

Ing pungkasané, lamaran Zainuddin ora ditampa déning kaluwarga Hayati. Hayati dipeksa mantèn karo Aziz (Reza Rahadian), wong lanang sugih saka kang luwih disenengi déning kulawarga Hayati tinimbang Zainuddin kagol lan mutusaké kanggo ngupadhi, lunga saka Minang lan ngumbara menyang lemah Jawa kanggo bangkit nglawan kasusahané amarga tresna . Zainudin sregep nyambut gawé kanggo mbukak bab anyar ing urip. Akhire dhèwèké dadi panulis  kondhang kang karyané ditampa déning wong-wong ing saindhenging Nusantara.

Nanging ana prastawa kang ora bisa dikira-kira déning Zainuddin. Ing tengah gubras bandha lan wis dikenal akèh wong, ing pertunjukkan Opera, Zainuddin ketemu  Hayati karo Aziz, bojoné. Akhiré, crita katresnan saka Zainuddin lan Hayati ketemu ujian kang paling abot; Hayati bali menyang ing kampung Batipuh numpak kapal Van der Wijck. Ing tengah-tengah, kapal kang ditumpaki déning Hayari kelelep. Sadurungé kapal kelelep, Zainuddin ngerti yèn Hayati iku bener isih tresna karo dhèwèké.

Paraga[besut | besut sumber]

  • Pevita Pearce minangka "Rangkayo" Hayati
  • Herjunot Ali minangka Zainuddin
  • Reza Rahadian minangka Aziz
  • Randy Danistha minangka Muluk
  • Medan Bilbina minangka Ibu Muluk
  • Kevin Andrean minangka Sophian
  • Jajang C. Noer minangka Mande Jamilah
  • Niniek L. Karim minangka Mak Basa
  • Musra Dahrizal Katik Rajo Mangkuto minangka Datuk Hayati
  • Gesya Shandy minangka Khadijah
  • Femmy Prety
  • Dewi Agustin

Prodhuksi[besut | besut sumber]

Tenggelamnya Kapal Van der Wijck diadaptasi saka novel karya sastra sarta budaya Haji Abdul Malik Karim Amrullah, utawa Hamka, lan dadi film paling larang kang tau diprodhuksi déning Soraya Intercine Films. Sutadhara film iki, Sunil Soraya, nandheské yèn iku disebabaké amarga kudu gawé swasana crita film kang minangka kaya kang dicritakaké ing taun 1930-an padha karo jaman novel. Kajaba iku, uga akèh riset lan prekara-prekara liyané kang kudu dilakokaké kanggo njupuk gambar kang maksimal, kang uga ndadekaké biaya prodhuksi dhuwur.[7]

Pengamatan, olah praprodhuksi, milih paraga, tekan panulisan skénario wis diwiwiti taun 2008, kang tegesé iku wis mlaku  limang taun. Sunil nyatakaké yèn dhèwèké ragu yèn film iki bisa dirampungaké amarga olahé cukup dawa. Salah siji unsur kang paling angèl ya iku golék kapal kang arep padha karo kapal Van der Wijck ing taun 1930-an. Akhiré, tiron kapal digawé manèh nganggo cara mesen kapal saka Walanda, kang dadi prodhusèn asli saka kapal Van der Wijck.[8]

Kanggo olah pambesutan dilakokaké  4-5 taun sawisé olah syuting  6 taun nganggo 300 adegan. Asilé, film iki rampung nganggo durasi 2 jam 49 menit. Kabèh rasukan ing film iki digawé déning parancang busana Samuel Wattimena. Minangka kanggo panulisan skénario ngalami olah révisi kaping pirang-pirang amarga sutradhara pengin ngandhani semangat lan pesen saka novel Hamka. Riset kang dilakokaké nagnggo latar lan properti asli kaya mobil, sandhangan, lan barang-barang jaman taun 1930-an, uga perlu wektu dhawa[9]. Olah tèken gambar dhewé wis dilakokaké ing Medan, Padang, Surabaya, Lombok, lan Jakarta.[10]

Sutradhara uga kidu golèk segara kang ora nduwèni ombak gedhé, amarga kapal Van der Wijck ing crita klelep ora amarga saka ombak gedhé. Nalika panggon pakaryan segarané kenceng banget. Akhiré tim prodhuksi nggawa tenaga ahli saka njaba kanggo nampilaké èfèk kanggo nglelebkaké tanpa nggunakaké animasi. Salah siji saka panulis skénario, Donny Dhirgantoro nerangaké skenario ditulis rong taun nganggo riset. Bebarengan karo Imam Tantowi, wong loro iku gawé skenario kang pas karo jaman iku babagan kapal tekan adat Minang  dadi materi kanggo para paraga film.[11]

Trek swara[besut | besut sumber]

Grup musik Nidji dipercaya minangka ngisi trek swara kanggo film lan nyepakaké papat lagu. Gitaris Nidji, Andi Ariel Harsya, tumindak minangka prodhuser kanggo album trek swara kuwi. Olah rekaman lagu nglibataké sahabat Nidji saka Inggris, Jason O'Bryan. Single kapisan kang dipilih ya iku Sumpah & Cinta Matiku. Nidji nglebokaké konsèp pop Britania nganggo unsur saka musik gregorian kanggo mènèhi rasa megah lan kolosal.[3]

Kontrovèrsi[besut | besut sumber]

Sawise poster film iki dirilis, sawetara saka masyarakat Minang kang gabung ing klompok ing jaringan sosial Facebook protès poster film iki kang miturut wong-wong mau ora padha karo adat lan budaya saka Minang kang njunjung dhuwur ajaran Islam. Masyarakat nduwèni klaim yèn poster iki  bentuk saka "rudo pekso saka karya Hamka, amarga Hayati  kang diparagakaké déning Pevita Pearce iku cah wadon Minang kang kuwat adat lan agama, ora nyandhang klambi kang kebukak kaya ing poster."[12]

Tenggelamnya Kapal Van der Wijck Extended[besut | besut sumber]

Tenggelamnya Kapal Van der Wijck bisa nggawa pamirsa akehé minangka 1.724.110 sasuwéné masa tayang ing taun 2013. Mulané, film paling laris ing taun 2013 iki diputer manèh ing bioskop ing tanggal 11 September 2014. Film iki wis diputer versi lengkapé lan durasiné luwih dawa ya iku 3.5 jam.[5]

Penghargaan[besut | besut sumber]

Taun Penghargaan Nominasi Asil Panampa Referensi
2014 Indonesian Choice Awards 2014 Movie of The Year Cithakan:Nominated Tenggelamnya Kapal Van der Wijck
[13]
Aktor of The Year Cithakan:Nominated Herjunot Ali
Actress of The Year Menang Pevita Pearce
Festival Film Bandung 2014 Film Terpuji Cithakan:Nominated Tenggelamnya Kapal Van der Wijck
[14]
Pemeran Utama Pria Terpuji Menang Herjunot Ali (bebarengan karo Ikranagara ing Sang Kiai)
Pemeran Utama Wanita Terpuji Menang Pevita Pearce
Festival Film Indonesia 2014 Pemeran Utama Pria Terbaik Cithakan:Nominated Herjunot Ali
[15]
Pemeran Pendukung Pria Terbaik Cithakan:Nominated Reza Rahardian
Penulis Skenario Adaptasi Terbaik Cithakan:Nominated Imam Tantowi, Donny Dhirgantoro, Riheam Junianti & Sunil Soraya
Penata Visual Efek Terbaik Menang Eltra Studio & Adam Howarth
Penata Busana Terbaik Cithakan:Nominated Samuel Watimenna
2015 Indonesian Choice Awards 2015 Movie of The Year Cithakan:Nominated Tenggelamnya Kapal Van der Wijck Lengkap
[16]
Actor of The Year Cithakan:Nominated Herjunot Ali
Actress of The Year Cithakan:Nominated Pevita Pearce

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck Tayang 19 Desember Gatra. Diakses 14 Desember 2013
  2. Junot Dalami Peran Paling Intens di TENGGELAMNYA KAPAL VAN DER WIJCK
  3. a b "Lagu Megah Tenggelamnya Kapal van Der Wijck dari Nidji". Gatra. Dijupuk 14 Desember 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. "Durasi Film Tenggelamnya Kapal Van Der Wijk Hampir Tiga Jam". Yahoo News. Dijupuk 14 Desember 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. a b "TENGGELAMNYA KAPAL VAN DER WIJCK Versi Extended Tayang 3,5 Jam". Kapanlagi.com. Dijupuk 8 Juli 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. Tenggelamnya Kapal Van der Wijck Jadi Film Termahal Rumah Produksi Ini. Tribunnews. Diakses 14 Desember 2013
  7. Tenggelamnya Kapal Van der Wijck Jadi Film dengan Budget termahal Hai Magazine. Diakses 14 Desember 2013
  8. ‘Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck’ Jadi Film Termahal Suara Pembaruan. Diakses 14 Desember 2013
  9. Tenggelamnya Kapal Van der Wijck tayang 19 November
  10. Reza Rahadian Tampil sebagai Bangsawan di Teaser 'Tenggelamnya Kapal Van Der Wijk'. Detikhot. Diakses 14 Desember 2013
  11. Tenggelamnya Kapal Van der Wijck Diakses 14 Desember 2013
  12. "Poster Film Kapal Van Der Wijck Tuai Protes Masyarakat Minang". Hidayatullah.com. Dijupuk December 14, 2013. Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  13. "NET TV Gelar Ajang Indonesian Choice Awards 2014". Dijupuk 27 Agustus 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  14. "Deretan Nama Pemenang Festival Film Bandung 2014". Dijupuk 12 Oktober 2015.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  15. "Ini Daftar Lengkap Pemenang Piala Citra FFI 2014". Dijupuk 12 Oktober 2015.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  16. "Daftar Pemenang NET. Indonesian Choice Awards 2015". Dijupuk 12 Oktober 2015.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)


Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • (Inggris) Tenggelamnya Kapal Van der Wijck (film) di Internet Movie Database 
  • (Indonesia) Situs Resmi Soraya Intercine Films 
  • (Indonesia) Tenggelamnya Kapal Van der Wijck