Stadion Olimpico

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordhinat: 41°56′1.99″N 12°27′17.23″E / 41.9338861°N 12.4547861°E / 41.9338861; 12.4547861

Stadio Olimpico
Olimpico
Lokasi Roma, Italy 
Koordinat 41°56′1.99″N 12°27′17.23″E / 41.9338861°N 12.4547861°E / 41.9338861; 12.4547861Koordhinat: 41°56′1.99″N 12°27′17.23″E / 41.9338861°N 12.4547861°E / 41.9338861; 12.4547861{{#coordinates:}}: ora bisa luwih saka siji tag utama per kaca
Pelepasan tanah 1901
Dibuat 1910
Dibuka 1930
Direnovasi 1990
Diperbesar 1990
Pemilik Italin National Olympic Committee
Permukaan Grass
105 × 68 m
Arsitèk Annibale Vitellozzi[1]
Kapasitas 72,698
Pemakai
S.S. Lazio
A.S. Roma
1960 Summer Olympics
1975 Summer Universiade
1987 World Championships in Athletics

Stadio Olimpico iku salah siji panggon ulah raga kang gedhé dhéwé ing kutha Roma, Italia. Stadion iki ana ing komplek ulah raga Italico Foro ing sisih lor kutha Roma. Stadion iki minangka bal-balan. Stadion iki digunakaké déning grup bal-balan saka Liga Italia Seri A, S.S. Lazio lan A.S. Roma.[2] Stadion iki uga bisa minangka kabèh ulah raga, saliyané iku uga bisa digunakaké nggelar pertunjukan musik. Sasuwene iki, stadion iki wis kaping telu di dandani.

Sajarah[besut | besut sumber]

1930, Stadion del Cipressi[besut | besut sumber]

Wiwitane stadion Olimpico diarani Stadion dei Cipressi. Stadion iki dirancang lan dibangun ing proyek Mussolini Foro (Forum Mussolini), kang genti jeneng Foro Italico sabubaré perang. Anggoné gawé konstruksi diwiwiti nalika taun 1901, kanthi pimpinan Turinese Angelo Frisa lan arsitek Enrico Del Debbio. Stadion iki dadi ing taun 1910. Nalika taun 1920, stadion iki digedhèkaké suaya kapasitas penontone tambah, (35.000 lungguh, 55.000 ngadek, lan 65.000 maksimal. Nalika nggedheake stadion iki, sing nyekel proyeke iku Frisa lan arsiteke Luigi Moretti Walter lan insinyur Achille Pinotello, rampung taun 1928. Ing stadion iki duwé kapasitas panggon senam lan ulah raga, ana uga panggon rapat. Stadion iki tau diparani déning Adolf Hitler nalika tanggal 1 Januari 1930. Nalika taun 1940 anggoné yasa stadion iki mandhek amarga perang.

1950, Stadio dei Centomila[besut | besut sumber]

Nalika sasi Dhésèmber 1950, stadion iki dibukak manèh. Banjur stadion iki dibangunmeneh karo insinyur Carlo Roccatelli. Nalika taun 1951, Roccatelli mati, banjur anggoné bangun stadion iki diterusake déning arsitek Annibale Vitellozzi. Saiki stadion iki bisa nampung 100.000 wong (banjur stadion iki dijenengi Stadio dei Centomila, sadurungé 1960). Stadion iki uga minangka Olimpiade XVII. Stadion iki diresmikake nalika tanggal 17 Mèi 1953 nalika ana bal-balan Italia mungsuh Hongaria.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ worldstadiums.com
  2. ^ forum.vivanews.com S.S. Lazio (diundhuh tanggal 12 Agustus 2011)