Allianz Arena

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Allianz Arena
Fußball Arena München
(during UEFA-organised games)
München - Allianz-Arena (Luftbild).jpg
Nama lama FIFA World Cup Stadium Munich
(during the 2006 FIFA World Cup)
Lokasi Munich, Germany
Pelepasan tanah October 21, 2002
Dibuka May 30, 2005
Pemilik Allianz Arena München Stadion GmbH
Operator Allianz Arena München Stadion GmbH
Permukaan Grass
Biaya konstruksi 340 million
Arsitèk Herzog & de Meuron
ArupSport
Kapasitas 69,901 (seating and standing)
65,000 (seating only)
Executive Suites 106
Ukuran lapangan 105m x 69m
Pemakai
FC Bayern Munich
TSV 1860 München

Allianz Arena iku salah siji stadion bal-balan kang ana ing distrik Fröttmaning ing sisih lor kutha Munchen, Jerman. Stadion iki dibuka nalika tanggal 30 Mèi 2005 kanthi digelar bal-balan paseduluran antarané TSV 1860 München lan FC Nürnberg. Stadion iki digawé mirunggan kanggo bal-balan Piyala Donya 2006.[1] Sawisé dadi stadion iki dadi kandhange TSV 1860 München lan FC Bayern München. Nanging amarga TSV 1860 Munchen krisis, banjur FC Bayern Munchen kang nganggo stadion iki.[2]

Stadion iki wujudé oval, mblendhuk-mblendhuk, dawané kurang luwih 258 mèter, ambané 227 mèter, dhuwure 50 mèter. Stadion iki kamot nganti 66.000 wong. Stadion Allianz Arena bisa malih-malih rupané, kadhang abang, putih, biru, utawa campuran,, miturut grup kang lagi tandhing ing sstadion. Stadion iki dirancang déning perusahaan arsitèktur saka Swiss, Herzog lan de Meuron. Kulit kang nutupi stadion iki dumadi saka 1056 cuwiln kang wujudé kaya kupat.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika tanggal 21 Oktober 2002 ana jejak penemu kang ngrembug babagan perlu apa ora yasa stadion anyar kanggo Piyala Donya 2006 ing kutha Munich, banjur rong pertelon wong kang mèlu rapat iku sarujuk yèn ing Munich kudu digawé stadion. Wiwitané stadion iki arep dibangun kanggo stadion olimpiadhe, nanging arsitèk kang aran Gunther Behnisch ora sarujuk karo usulan iku.

Perusahaan arsitek Swiss Herzog & de Meuron banjur nggedhèkaké rancangan stadion iku kanthi rencana gawé eksterior kang digawé saka foil ETFE-panel, kang bisa murup lan bisa ngresiki dhéwé. Konstruksi diwiwiti nalika taun 2002 lan rampung ing sasi April 2005. .

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ allianz.co.id(diundhuh tanggal 23 Agustus 2011)
  2. ^ a b www.uniknya.com Stadion Utama UEFA di Jerman (diundhuh tanggal 23 Agustus 2011)

Situs Resmi[besut | besut sumber]

www.allianz-arena.de