Stadion Santiago Bernabéu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Santiago Bernabéu
El Bernabéu
The Santiago Bernabeu Stadium - U-g-g-B-o-y.jpg
Nama lengkapEstadio Santiago Bernabéu
Nama lamaNuevo Estadio Chamartín (1947–1955)
LokasiMadrid, Spain
Pelepasan tanah27 October 1944
Dibuat1944-1947
Dibuka14 Dhésèmber 1947 (1947-12-14)
Direnovasi1982, 2001
Diperbesar1953, 1992, 1994, 2011
PemilikReal Madrid
OperatorReal Madrid
PermukaanDesso GrassMaster
Biaya konstruksi288,342,653 Ptas (Cithakan:€)
ArsitèkManuel Muñoz Monasterio
Luis Alemany Soler
Antonio Lamela (Expansion)[1]
Manajer proyèkSantiago Bernabéu Yeste
Kapasitas81,044 (stadium)
4200 (suites)
Record attendance120.000 (Real Madrid-ACF Fiorentina, 30 May 1957)
Ukuran lapangan105 m × 68 m (344 ft × 223 ft)
Pemakai
Real Madrid C.F. (1947-present)
Spain national football team (1947-present)

Stadion Santiago Bernabéu iku stadion bal-balan kang ana ing kutha Madrid, Spanyol. Stadion iki resmekake tanggal 14 Dhésèmber 1947. Stadion iki wis tau diowahi utawa dibangun ing taun 1953, 1982, 1992, 1998, lan taun 2003-2004.[2]

Stadion iki dadi kandhange tim bal-balan Real Madrid. Stadion iki bisa nampung penonton nganti 80.354 wong. Stadion iki wiwt dibanguin tanggal 27 Oktober 1944, kanthi jeneg pisanan Estadio Chamartin.[3] Jeneng Stadion Bernabéu wiwt digunakaké nalika taun 1955. Jeneng iki dipilih kanggo ngurmati Présidhèn Santiago Bernabeu. Stadion iki kalebu stadion bintang lima déning UEFA.[3]

Stadion iki wis tau nggelar pinal Piala Éropah kaping telu, ya iku taun 1957, 1969, lan 1980. Saliyané iku uga tau dadi panggonan nggelar Pinal Liga Champions ing taun 2010. Stadion iki uga tau minangka Piala Donya FIFA taun 1964.

Sajarah[besut | besut sumber]

Wiwitane stadion iki saka Real Madrid kang main ing stadion Campo de O'Donnel. Banjur nalika taun 1912, Real Madrid ngalih menyang 'Estadio de Chamartin. Real Madrid nganggo stadion iki wiwit 17 Mèi 1923, ing taun iku uga dadi taun pisanan Madrid olèh gelar juwara ing Liga Spanyol. Bal-balan pambuka ing stadion iku antarané Real Madrid musuh Newcastle United kang ditonton déning 22.500 suporter. Wiwit saka iku Real Madrid dadi tim bal-balan kang apik, warga Madrid akèh kang dadi suporter Real Madrid. Banjur Don Santiago Bernabeu, présidhèn Real Madrid nalika taun 1943, yasa Estadio de Chamartin.

Suwasanane stadion Bernabéu nalika ana bal-balan

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Antonio Lamela
  2. www.stadiumguide.com (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  3. a b www.duniasoccer.com 10 Stadion Terbesar di Éropah (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)