Dortmund

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Dortmund
Dortmund Panorama.jpg
NRW, Dortmund, Friedensplatz - Altes Stadthaus 04.jpgDortmund Oper Kaufmann.jpg
Konzerthaus Dortmud Detail.jpgDortmunder U mit Animation.jpg
Signal Iduna Park new sign.jpg
Gendéra Dortmund
Gendéra
Coat of arms of Dortmund
Coat of arms
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Jerman" nor "Template:Location map Jerman" exists.
Koordhinat: 51°31′N 7°28′E / 51.517°N 7.467°E / 51.517; 7.467Koordhinat: 51°31′N 7°28′E / 51.517°N 7.467°E / 51.517; 7.467
Nagara Jerman
Praja North Rhine-Westphalia
Laladan admin. Arnsberg
Dhistrik Urban
Founded 882
Pamaréntahan
 • Lord Mayor Ullrich Sierau (SPD)
Laladan
 • City 280,4 km2 (1,083 sq mi)
Cacah warga (2015-12-31)[1]
 • City 586.181
 • Pepadhet 210/km2 (540/sq mi)
 • Urban 5.302.179 (Ruhr)
 • Métro 11.300.000 (Rhine-Ruhr)
Zona wektu CET/CEST (UTC+1/+2)
Postal codes 44001-44388
Dialling codes 0231, 02304
Plat montor DO
Situs wèb www.dortmund.de

Dortmund ([ˈdɔɐ̯tmʊnt]; Cithakan:Lang-nds [ˈdyːœɐ̯pm̩]; Latin: Tremonia) inggih menika satunggaling kutha mandhiri ing Rhine-Westphalia Lré, Jerman. Kutha menika kalebet salah satunggalipun kutha negara bagéan Jerman ingkang mapan ing tengah, lan minangka punjering administrasi, kutha komersil, lan budaya ing wewengkon Ruhr Wétan. Gunggung populasinipun 601.402 (2017) andadosaken Dortmund dados kutha nomer wolu paling ageng ing Jerman. Sanésipun menika, Dortmund kalebet kutha paling ageng miturut wilayah lan populasi ing Wewengkon Ruhr Wétan, satunggaling wewengkon kutha kanthi 5,1 yuta (2011) gunggungipun warga lan kalebet aglomerasi kutha-kutha paling ageng ing Jerman.

Kutha menika jumeneng ing taun 882[2] , Dortmund dados Imperial Free City. Awit abad kaping 13 ngantos abad kaping 14, dados kutha utami ing Rhine, Westphalia, ubengan Walanda saking Liga Hanseatic. Sasampunipun Perang Tigangdasa taun, kutha kasebat ancur lan mandhap kanthi signifikan. Kutha menika lajeng dados salahsatunggalipun pusat batubara, baja, lan bir paling mirunggan ing Jerman. Dortmund kalebet salah satunggalipun kutha paling kathah dipunbom ing Jerman ing Perang Donya II. Serangan bom ingkang ngancuraken tanggal 12 Maret 1945 ngancuraken 98% wangunan ing punjering kutha Dortmund. Serangan menika, kanthi langkung saking 1.110 motor miber, ndadosaken rékor ing Perang Donya II.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Amtliche Bevölkerungszahlen". Landesbetrieb Information und Technik NRW (ing basa Jerman). 18 July 2016. 
  2. Wikimedia Commons: First documentary reference to Dortmund-Bövinghausen from 882, contribution-list of the Werden Abbey (near Essen), North-Rhine-Westphalia, Germany
  3. "Support - Main Menu".