Rububiyah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Rububiyah utawa Tauhid Rububiyah ya iku nyawijekake Allah ing babagan panyiptan, panguwasan lan ngreksa alam. Rububiyah asalé saka tembung basa Arab, ya iku "Rabb" kang ateges bendara utawa gusti. Kanthi tauhid rububiyah, saben wong Islam percaya manawa kang nyipta ngalam donya sak isiné iku namung Allah, sing ngatur lakune uga Allah, sing paring rejeki marang saben makluk uga Allah, lan namung Allah uga kang nguwasani alam.

Konsekuensi Tauhid Rububiyah[besut | besut sumber]

Anane tauhid rububiyah, banjur ngemu kuwajiban ya iku sawisé anyekseni manawa mung Allah sawiji kang nyipta, nguwasa lan ngreksa ateges kabèh laku kang kagolong ngibadah ing antarané salat, kurban, pasa, kaji, towaf, ndonga/nenuwun, nadar uga mung olèh katujokake minangka ngibadah maring Allah.

Akeh kapracayan wong jawa kang ora patrep karo tauhid rububiyah lan perlu dilurusake, ing antarané sawernaning gugon tuhon, ngramatake papan-papan kang kang kaanggep wingit kaya ta wit gedhé, guwa, gunung, belik/sendhang, segara kidul, petilasan, kuburan para wali, sunan, para ratu lan liyané. Ing papan iku mau akèh manungsa kang padha ngalap rejeki, pangkat lan jodho. Ing kamangka amung Allah kang bisa nyukupi sawernaning panuwun iku.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]