Ratu Máxima saka Walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Máxima
Koningin-maxima-okt-15-s.jpg
LairMáxima Zorreguieta Cerruti
(1971-05-17) 17 Mèi 1971 (umur 48)
Buenos Aires, Argentina
GariniKing Willem-Alexander (o. 2002)

Ratu Máxima saka Walanda (lair Máxima Zorreguieta Cerruti ; [lower-alpha 1] 17 Mei 1971) dadi pasangan King Willem-Alexander . Tanggal 30 April 2013, dhèwèké dadi permaisuri pertama Walanda wiwit Emma Waldeck lan Pyrmont ( konsolidasi ratu wiwit taun 1879 nganti 1890) lan konsolidasi ratu Amerika Latin pertama ing sejarah Walanda .

Urip awal lan pendhidhikan[besut | besut sumber]

Máxima umur enem taun, 1977

Máxima Zorreguieta Cerruti lair ing Buenos Aires, Argentina, ing 17 Mèi 1971. Ratu Máxima minangka putri Jorge Zorreguieta (1928–2017), Sekretaris Pertanian miturut Jénderal Jafa Rafael Videla nalika diktator resmi -militèr pungkasan (1976-1983), lan garwa nomer loro, María del Carmen Cerruti Carricart (lair 1944). Dhèwèké duwé sedulur loro, sadulur (almarhum), lan telung sedulur wadon déning garwane pisanan bapaké, Marta López Gil. [1] Dhèwèké dijenengi sawisé simbah simbah Máxima Bonorino González (1874–1965). Bapaké scion saka kulawarga Zorreguieta sing wis ndharat gentry, profésional, politikus régional, lan negari kanggo générasi. Èyang kakung ibu uga saka wong lanang sing dituju; Domingo Carricart Etchart (1885-1953) dadi sing duwé tanah, politisi, Direktur Banco Provincial de Buenos Aires, walikota pisanan González Chaves, lan walikota Tres Arroyos .

Dhèwèké tuwuh ing lingkungan Recoleta ing kutha Buenos Aires, lan sinau ing Sekolah Northlands, sekolah dwibahasa kutha Olivos. Dhèwèké lulusan gelar Ekonomi saka Universitas Katulik Pontifical Argentina (UCA) ing taun 1995. Universitas swasta iki diatur déning dirèktori uskup lokal, kalebu Paus Francis saiki, banjur Uskup Agung Buenos Aires lan Grand Canselor UCA. Sajrone murid dhèwèké, Francis dadi ketua Massa ing wiwitan kelas. Dhèwèké banjur ngrampungaké pasinaon kanthi gelar Master ing Amerika Serikat. [2]

Wiwit taun 1989 nganti 1990, nalika isih kuliah, dhèwèké kerja ing Mercado Abierto Electrónico SA Saka taun 1992 nganti 1995, dhèwèké kerja ing departemén penjualan Boston Securities SA ing Buenos Aires, ing ngendi dhèwèké nindakake risèt piranti lunak kanggo pasar finansial. Saka Juli 1996 nganti Fèbruari 1998, dhèwèké nambut kerja kanggo HSBC James Capel Inc. ing New York City, lan dhèwèké dadi wakil prèsiden kanggo lembaga Amerika Latin . Wiwit dina nganti Juli 1999, dhèwèké dadi wakil prèsiden divisi pasar Dresdner Kleinwort Benson ing New York. Saka Mèi 2000 nganti Maret 2001 dhèwèké kerja kanggo Deutsche Bank ing Brussels . [3] Dhèwèké uga kerja minangka guru basa Inggris kanggo bocah lan wong diwasa, lan matématika kanggo siswa sekolah lan siswa anyar. [4]

Sesambungan karo Willem-Alexander[besut | besut sumber]

Máxima lan Willem-Alexander, 2001

Máxima ketemu Willem-Alexander ing wulan April 1999 ing Seville, Spanyol, sajroné Seville Spring Fair . Ing wawancara, dhèwèké nyatakaké yèn dhèwèké ngenalaké awaké dhéwé mung "Alexander", supaya dhèwèké ora ngerti manawa dhèwèké dadi pangéran. Dhèwèké rumangsa guyon nalika dhèwèké ngandhani yèn dhèwèké ora mung pangéran, nanging Pangeran Orange lan ahli waris katon tahta Walanda. Dhèwèké setuju ketemu maneh rong minggu mengko ing New York, ing ngendi Máxima kerja kanggo Dresdner Kleinwort Benson . Hubungané kétoké diwiwiti ing New York, nanging dhèwèké ora ketemu karo wong tuwane, Ratu Beatrix lan Pangeran Claus, nganti sawetara wektu. [5]

Warta babagan hubungan lan pasangan kekarepan rencana kasebut nyebabaké kontrovèrsi ing Walanda, amarga ana hubungane bapak Máxima Jorge Zorreguieta minangka menteri kabinèt nalika Prosès Réorganisasi Nasional, diktator Argentina sing paling anyar. Tegurané bapaké minangka menteri ditindakaké nalika tahap awal Perang Kotor, jaman penindasan sing nyumurupi 10.000.000 wong sing tiwas utawa ilang sajroné rèzim militèr pitung taun. Amarga panyuwunan Jenderal Negara, Michiel Baud, profésor Walanda ing panalitèn Amerika Latin, nindakaké penyelidikan babagan keterlibatan Zorreguieta ing Perang Kotor (kira-kira, 1974–83). Zorreguieta nyatakaké, minangka sipil, dhèwèké ora ngerti babagan Perang Kotor nalika dhèwèké dadi menteri kabinèt. Baud mutusaké manawa bapaké Máxima ora mèlu langsung ing akeh kekerasan sing ditindakake nalika semana. Nanging, Baud uga nyimpulake manawa Zorreguieta mèh ngerti dhèwèké; ing pandangan Baud, umumé manawa menteri kabinèt ora bakal ngerti babagan dhèwèké. Nanging, bisa uga ana ing kawinan kraton dibahas nganti pirang-pirang wulan. [6]

Nikah lan kulawarga[besut | besut sumber]

Pesta prakawinan kraton, Februari 2002
Willem-Alexander, Máxima lan putriné ing balkon Kraton, sawisé Ratu Beatrix mudhun tahta ing taun 2013

Pasangan kasebut ngumumaké keterlibatan kasebut ing 30 Maret 2001; Máxima ngobrolaké bangsa ing Walanda (sing saiki mung ngomong babagan dhasar percakapan dhasar) nalika siaran télévisi langsung. Máxima diwènèhaké kewarganegaraan Walanda kanthi keputusan kraton ing 17 Mèi 2001 lan saiki duwé kewarganegaraan dual: Argentina lan Walanda. Penglibatan kasebut sacara resmi disetujoni déning Jenderal Amérika ing taun kasebut - langkah sing perlu kanggo Willem-Alexander tetep jumbuh karo tahta. [7]

Máxima lan Willem-Alexander nikah nalika tanggal 2 Fèbruari 2002 ing upacara sipil ing Beurs van Berlage, Amsterdam, sing banjur diikuti upacara rèligius ing Amsterdam, Nieuwe Kerk ( "Gereja Anyar" ). Dhèwèké tetep dadi Katulik Roma sawisé omah-omah.

Wong tuwané Máxima ora teka ing pésta kasebut; bapaké didhawuhi ora bisa rawuh amarga tugas minangka menteri kabinèt nalika Proses Reorganisasi Nasional, lan ibune milih ora melu tanpa bojoné.

Raja lan Ratu duwé telu putri:

  • Catharina-Amalia, Putri Orange, lair tanggal 7 Désèmber 2003 ing HMC Bronovo ing The Hague .
  • Putri Alexia, lair tanggal 26 Juni 2005 ing HMC Bronovo ing The Hague.
  • Putri Ariane, lair tanggal 10 April 2007 ing HMC Bronovo ing The Hague.

Máxima uga ibu wali saka:

  • Counter Sophie Philippa Máxima Walburga Marie saka Waldburg-Zeil, lair tanggal 29 Juni 2000.
  • Pangeran Sverre Magnus saka Norwegia, lair tanggal 3 Désèmber 2005.
  • Countess Leonore Marie Irene Enrica saka Orange-Nassau, lair tanggal 3 Juni 2006.

Lelakon[besut | besut sumber]

Willem-Alexander maca wicara saka tahta ing Dina Pangéran, karo Ratu Maxima ing sisihané.
Ratu Máxima lan King Willem-Alexander ing Saba taun 2013

Ratu Máxima nduwé perhatian khusus babagan integrasi imigran menyang budaya Walanda . Dhèwèké dadi anggota komisi parlemèn khusus sing ngupayakaké cara nambah partisipasi imigran wanita ing tenaga kerja. Máxima negesaké pentingé para imigran sinau basa Walanda (kaya sing ditindakaké) supaya bisa mèlu lengkap ing masyarakat Walanda. Landa minangka basa katelu ratu; dhèwèké uga trampil ing Spanyol (basa asli) lan Inggris . Dhèwèké ngomong basa Prancis ing lèvel pacelathon.

Dhèwèké mèlu konferènsi ing saindenging jagad sing makili Walanda. Dhèwèké diwènèhi jog ing Dewan Negara Walanda nalika tanggal 20 Oktober 2004, [8] badan penasihat paling dhuwur lan pengadilan administrasi. Dhèwèké dadi anggota Komite partisipasi wanita minoritas ètnis wiwit Juli 2003 nganti 2005. Dhèwèké duwé kursi ing déwan pamimpin Ketua Pengurus Kepelbagaian lan Integrasi ing Universitas Free Amsterdam ; dhèwèké (bebarengan karo bojoné) minangka panjaluk Dana Dana Oranyé (ditetepaké kanggo ningkataké kesejahteraan sosial lan kohèsi ing Walanda); lan dhèwèké uga dadi ketua Dewan Pengurus Pangeran Claus Kursi ing Pembangunan lan Equity Institut Studi Sosial Internasional lan Universitas Utrecht . [9]

Máxima minangka salah sawijining sawetara kulawarga-kulawarga ing ngendi waé ing jagad dadi suporter terbuka babagan hak homo, lan dadi anggota pertama kulawarga kraton rawuh ing konferènsi hak LGBT, sawisé ngrawuhi konferènsi sing gegayutan karo hak LGBT ing 5 Maret 2008. [10]

Ratu Máxima wis dadi ketua penghormatan saka Platform Wise Money wiwit taun 2010. Ing kapasitas kasebut, Ratu fokusaké pentingé pendidikan finansial lan ngatur dhuwit kanthi sènsitif, utamané ing ngendi bocah lan bocah prihatin. Ratu tumindak minangka penasihat khusus kanggo Platform lan konsultasi karo pihak sing kasengsem babagan cara nambah kesadaran finansial lan daya tahan masarakat. [11]

Wiwit tanggal 10 Juni 2015, Ratu Máxima wis dadi ketua penghormatan Duta Besar Musik ing Platform Sekolah. Ratu Máxima wis pirang-pirang taun wis setya mènèhi anak-anak kaya kesempatan kanggo nggawé musik. [11]

Ratu Máxima minangka anggota Komite Perusahaan lan Keuangan, sing ngganti Dewan Mikrofinance ing taun 2011. Ratu setya ndawakaké macem-macem kesempatan finansial, liwat pelatih lan mènèhi krèdit kanggo bisnis cilik sing anyar lan ana ing Walanda. Dhèwèké uga kerja kanggo nambah jumlah wirausaha wanita lan ruang lingkup kanggo nggedhèkaké bisnis. [11]

Kontrovèrsi marang statement babagan identitas Walanda[besut | besut sumber]

Ing taun 2007, Maxima kanthi ora sengaja nyebabaké gelombang kritik sing gedhé nalika ing pidato menyang Dewan Ilmiah kanggo Dasar Pamrentah dhèwèké ujar manawa ing pitung taun dhèwèké wis ana ing Walanda, dhèwèké ora bisa nemokaké identitas Walanda . Maxima dikutip kaya ing ngisor iki:

... but 'the' Dutch identity? No, I have not found it. The Netherlands is: large windows without curtains so everyone can look in; but also adherence to privacy and coziness. The Netherlands is: one biscuit at tea; but also great hospitality and warmth. The Netherlands is: sobriety, control and pragmatism; But also the experience of intense emotions together. The Netherlands is far too diverse to summarize in one cliché. 'The' Dutchman does not exist. As a consolation I can tell you that 'the' Argentinian also does not exist. I therefore find it very interesting that the title of the report of the Scientific Council for Government Policy is not 'the Dutch identity'. But: Identification with the Netherlands. That leaves room for development and diversity.[lower-alpha 2]

Janjian internasional[besut | besut sumber]

Máxima ing taun 2015 karo Prèsidèn Enrique Peña Nieto saka Meksiko

Ratu Máxima saiki dadi Pandhita Khusus Sekretaris Jénderal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kanggo Keuangan Inklusif kanggo Pembangunan (UNSGSA). Sekretaris Jenderal PBB Ban Ki-Moon milih dhèwèké ing peran iki ing Sèptèmber 2009 kanggo nambah kesadaran babagan sistem finansial inklusif kanggo nggayuh tujuan ekonomi lan pangembangan kayata pengurangan kemiskinan, keamanan panganan lan pendhidhikan. Ing pakaryan dhèwèké minangka UNSGSA, Ratu fokus babagan layanan finansial resmi kayata tabungan, asuransi, lan krèdit bisa nyegah masarakat ora mlarat amarga perbelanjaan ing kesehatan, lan wong sing ora bisa nglindhungi awaké dhéwé saka rega panganan lan kemiskinan sing mundhak. amarga ora entuk aksès menyang akun tabungan dhasar. Peranan UNSGSA yaiku kanggo ngetrapaké tumindak déning pamréntah, sèktor swasta, sèt standar-standar sistem finansial, lan liya-liyané menyang sistem finansial sing luwih cocog kanggo wong-wong miskin.

Máxima uga minangka Pamaréntahan Kehormatan GG Global Partnerhip for Input In Financial (GPFI) wiwit wulan Juni 2011. Ing peran iki, dhèwèké kerja bareng karo pamréntah lan mitra supaya bisa ngetrapaké Rencana Tindakan G20 babagan Inisipasi Keuangan, lan Program Pembelajaran Sisiran Gangguan Keuangan G20. Sadurungé, Ratu dadi anggota Group Advisors kanggo Mikrocredit Internasional ing Bangsa-Bangsa Bersatu 2005 [12] lan nganti taun 2009, minangka salah sawijining anggota Badan Penasihat PBB babagan Sektor Keuangan Inklusif.

Gelar, pakurmatan lan pralambang[besut | besut sumber]

Miturut keputusan sing diterbitaké tanggal 25 Januari 2002, nalika ngramékaké perkawinan, Máxima Zorreguieta diwènèhaké judhul Putri Walanda lan Putri Orange-Nassau, lan gaya Royal Highness diwènèhaké kanthi resmi. Dhèwèké uga dadi "mevrouw van Amsberg" (Mrs van Amsberg).

Keputusan liyané sing ditanggepi ing dina sing padha uga mènèhi mantel tangane dhewe lan standar pribadi.

Nalika tanggal 13 Mei 2011, parlemèn Walanda ngonfirmasi manawa Máxima bakal dadi permaisuri Walanda nalika digayuh karo bojoné, sawisé debat babagan judhulé lan gaya. [13] Tanggal 28 Januari 2013, diumumaké manawa Ratu Beatrix bakal medhun saka tahta ing tanggal 30 April kanggo milih Willem-Alexander. Máxima minangka konsèr ratu pisanan kerajaan wiwit Putri Emma saka Waldeck lan Pyrmont, garwané kapindho William III . Dhèwèké dadi ratu Walanda pertama sing wis lair dadi umum, lan sing pertama lair ing luar Eropa .

Gelar lan gaya kraton[besut | besut sumber]

  • 2 Fèbruari 2002 – 30 April 2013: Her Royal Highness Princess Máxima
Gelar agung : Her Royal Highness Princess Máxima of the Netherlands, Princess of Orange-Nassau, Mrs. van Amsberg
  • 30 April 2013 – dina iki : Her Majesty the Queen[14]
Gelar agung : Her Majesty Queen Máxima, Princess of the Netherlands, Princess of Orange-Nassau[14]

Pakurmatan[besut | besut sumber]

Standar kraton Ratu Máxima

Nasional[besut | besut sumber]

Internasional[besut | besut sumber]

Pralambang[besut | besut sumber]

Cithakan:Infobox COA wide Cithakan:Infobox COA wide

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Reitwiesner, William Addams. "Ancestry of Maxima Zorreguieta". WARGS. Diarsip saka sing asli ing 15 September 2012. Dijupuk 28 January 2013. 
  2. "From Commoner to Queen - The Story of Máxima Zorreguieta". Euro Channel - The Best of Europe. Diarsip saka sing asli ing 9 October 2015. Dijupuk 10 November 2015. After moving to the United States to complete a master's degree 
  3. "Studie en werk vóór 2002". Het Koninklij Huis. Diarsip saka sing asli ing 29 October 2012. Dijupuk 28 January 2013. 
  4. "Hats off to birthday girl Queen Máxima of the Netherlands". Hello Magazine. 15 May 2015. Diarsip saka sing asli ing 17 October 2015. Dijupuk 9 November 2015. 
  5. "Princess Maxima". Hello magazine. Diarsip saka sing asli ing 21 April 2016. Dijupuk 29 April 2016. 
  6. "Crown Princess Maxima of the Netherlands". Hello!. Diarsip saka sing asli ing 14 December 2012. Dijupuk 28 January 2013. 
  7. Joyful christening of Catharina-Amalia
  8. "Prinses Máxima krijgt zitting in Raad van State" (ing basa Dutch). 19 October 2004. Diarsip saka sing asli ing 29 March 2012. Dijupuk 14 August 2011. 
  9. "Queen Maxima at the Utrecht University in Utrecht". Diarsip saka sing asli ing 13 April 2016. Dijupuk 29 April 2016. 
  10. "Landelijke koploperovereenkomst lesbisch". Rijksoverheid. 14 November 2007. Diarsip saka sing asli ing 9 May 2013. Dijupuk 28 January 2013. 
  11. a b c "Work and official duties of Queen Máxima of the Netherlands since 2002". Dutch Royal House. 
  12. "International Year of Microcredit 2005". Year of Microcredit. Diarsip saka sing asli ing 26 November 2012. Dijupuk 28 January 2013. 
  13. Pinedo, Danielle; Versteegh, Kees (15 February 2013). "Deskundigen in NRC: Máxima kreeg te snel titel 'koningin'". nrc.nl (ing basa Dutch). Diarsip saka sing asli ing 19 September 2016. 
  14. a b "Archived copy". Diarsip saka sing asli ing 22 June 2015. Dijupuk 19 June 2015. 
  15. Estonian Presidency, Estonian State Decorations (Estonian) - Máxima Hollandi kuninganna
  16. "Modtagere af danske dekorationer". kongehuset.dk (ing basa Danish). Dijupuk 2019-01-29. 
  17. https://www.koninklijkhuis.nl/foto-en-video/staatsbezoeken-aan-het-buitenland/japan-oktober-2014/
  18. vestnesis.lv. "Par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu - Latvijas Vēstnesis". www.vestnesis.lv (ing basa Latvia). Dijupuk 2018-06-11. 
  19. State visit to Lithuania
  20. Vanitatis
  21. Kongehuset

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Pronunciation in Spanish ([ˈmaksima soreˈɣjeta ˈseruti]) and Dutch ([ˈmɑksimaː]).
  2. Translated from the Dutch original.

Link njaba[besut | besut sumber]