Olahan Provence

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masakan Provence (Cuisine provençale) inggih punika salah satunggaling variasi masakan Prancis ingkang asalipun saking wewengkon Provence ing région Provence-Alpes-Côte d'Azur.[1][2] Wewengkon Provence ngasilaken kulinèr kaliyan beragam bahan ségèr saking makanan laut, sayur-sayuran, hèrba lan woh-wohan.[2]

Ciri khas[besut | besut sumber]

saus Aïoli.
Herbes de Provence.

kados ta kathah laladan sanès ing Perancis, kawasan Provence dipunprabawai kaliyan kaanan géografi, iklim lan prabawa tradisi masak laladan ing sakkelilingi.[2] Cuaca ingkang angèt lan panggènanipun ing pésisir Laut Mediterania ngasilaken citarasa masakan ingkang unik lan bèntén kaliyan sapérangan ageng masakan Perancis sanès.[2] tuladhanea, warga Provence langkung gadhah ngginakaken saus saking lenga zaitun daripada krim atau mentega.[2] sanès punika, bahan-bahan sayuran, herba lan panganan laut langkung kathah dipun-ginakaken, mliginipun iwak kod lan teri.[2] Sejarahipun, kuliner Provence dipunprabawai kaliyan bangsa Yunani lan dipunbandingaken laladan sanès ing Perancis, prabawa kuliner Italia paling ageng ngaruhi masakan laladan punika.[2] Bahan sayur lan kacang-kacangan ingkang umum dipun-ginakaken antawisipun tomat, bawang putih, herba, terong, artichoke, lan badam.[2]

Jinis masakan Provence aneka warni, nanging ingkang dipuntepang sup rebusan makanan laut kaliyan bahan iwak, kerang, tomat, bawang putih saffron, herba, anggur lan lenga zaitun ingkang dipunnamani Bouillabaisse.[2] Lalu ada pula bourride, yaitu masakan yang serupa dengan bouillabaisse sanèsipun tanpa maringi tomat lan ugi dikentelke kaliyan aïoli, mayones bawang putih.[2] Masakan khas sanèsipun inggih punika pistou serupa kaliyan pesto, soupe au pistou, jinis Minestrone (sup sayuran dengan pasta utawi sekul saking Italia) khas Provence.[2] Masakan sanèsipun inggih punika tapenade, saus ingkang kadamel saking iwak teri, caper (herba), kaliyan lenga zaitun, buah zaitun, lan sari lemon.[2] ing mangsa palastra lan mangsa dingin, warna-warna daub, utawi rebusan ingkang dimasak saking daging lan kasil buruan.[2]

Provence sampun misuwur produk herba ingkang dipunnamani Herbes de Provence.[2] Kumpulan herba khas punika kapérang saking kombinasi thyme, sage, rosemary, basil, lavender, savory, adas, marjoram, tarragon, oregano, lan daun salam.[2]

Masakan khas[besut | besut sumber]

Bouches du Rhône[besut | besut sumber]

Di département Bouches du Rhône wonten pinten-pinten kutha lan laladan, antawisipun Aix-en-Provence, kutha pelabuhan Marseilles, Camargue, Arles, Commune Saint-Rémy-de-Provence lan les Alpilles, utawi "Alpen Kecil".[1] amargi ing wewengkon punika lepen-lepen muara inglaut, mila bahan masakanipun sapérangan ageng inggih punika iwak.[1] Jinis-jinis ingkang sampun misuwur antawisipun:

  • Bouillabaisse, rebusan sup iwak ingkang dipunmadhang kaliyan aioli (mayones bawang putih).[1] ing basa ngriku dipunnamani "Lou bouiabaisso", ingkang gadhah makna "saat mendidih, alite geni".[1]
  • Bourride, rebusan sup iwak kental.
  • Brandade de Morue, brandade (emulsi) ikan kod asin.
  • Encornets a la Provençale, masakan nus ala Provence.
  • Moules à la Marseillaise, kerang ingkang dipunmasak kaliayan kuah saking anggur pethak, mentega dan herba.[3]
  • Pieds et Paquets, kaki lan perut domba ingkang kaisi.
  • Anchoïade, saus ikan teri.
  • Tapénade, saus ingkang kadamel saking lenga zaitun lan caper, jinis herba.

Kota Camargue, ing delta sungai Rhône gadhah laladan pertanian lan sawah padi gadhah masakan-masakan antawisipun[1]:

  • Boeuf à la Gardiane, rebusan daging sapi kaliyan anggur lan zaitun cemeng.
  • Gardiane d'Agneau, rebusan daging domba.
  • Quinquebine Camarguese, ikan kod asin lan bawang perai.
  • Tellines à la Persillade, masakan kerang.
  • Callisons, kue dari badam, khas kutha Aix-en-Provence.

Vaucluse[besut | besut sumber]

Daube à la Provençal

Vaucluse inggih punika départemen ingkang gadhah ladang-ladang anggur, zaitun, lavender lan désa-désa bersejarah.[1] Warga Vaucluse dijuluki sebagai "orang-orang yang cakap membuat anggur dan memasak makanan".[1]

Masakan khas:

  • Caillettes, masakan daging klanjer perut utawi kerongkongan (sweetbread;ris de veau)
  • Blanquette d'Agneau, rebusan daging domba.
  • Poulet à la Barthelasse, masakan ayam gongseng.
  • Poulet à la Provençale, masakan ayam kuah.
  • Poulet aux Anchois, ayam panggang dengan ikan teri.
  • Daube à la Provençal, rebusan daging sapi.
  • Gigot a la Cavaillonnaise, kaki domba.
  • Daube de Sanglier à la Provençale, ragoût (rebusan) daging babi hutan, masakan khas di akir mangsa palastra dan selama mangsa dingin.
  • Courgettes aux Gratin, gratin (masakan ingkang kadamel saking parutan sayuran utawi woh-wohan. lalu dipanggang) zukini.
  • Cèpes a la Provençale, tumis jamur.
  • Roussin d'Épinarde, gratin bayem lan ndok.
  • Tian à la Comtadine, gratin kenthang.
  • Haricots Blancs à la Villagoise, kacang putih (haricot) kaliyan iga babi.
  • Tian de Carpentras, gratin bayam lan kod asin.

Var[besut | besut sumber]

Tomates a la Provencale

Département Var panggènipun antawis sikil gunung lan Laut Mediterania, ing antawis Aix-en-Provence lan Nice-Cannes, dipuntepang badhé kecantikan alamipun.[1] Kota ingkang ageng inggih punika Toulon, ingkang dipuntepang kasil kerang.[1]

ing kawasan pasisir, makanan laut mendominasi méja makan warga, kados ta:

  • Merlan à Toulonnaise, masakan iwak merlan (Merlangius merlangus).
  • Moules à la Toulonnaise, masakan kerang khas Toulon.
  • Lotte à la Provençale, masakan ikan monkfish (Lophius).
  • Morue en Rayte, kod asin kaliyan saus anggur abang.
  • Poulet farcie en Crapaudine, pitik panggang isi.
  • Rotî de Porc à la Toulonnaise, daging babi panggang.
  • Civet de Porcelet, rebusan daging babi.
  • Gratin d'Aubergines, gratin terong.
  • Crespeau aux Courgettes, omelet zukini.
  • Tomates a la Provencale, tomat isi.

Alpes Maritimes[besut | besut sumber]

Département Alpes-Maritimes, bentang saking sisih kidul Cannes ngantos kawatesan Italia ingkang berkutha krajankan ing Nice.[1] Masakan laladan punika dipunistilahaken kaliyan Cuisine Niçoise lan gadhah tradisi piyambak ingkang angsal prabawa Provence lan Liguria (Italia).[1]

Masakan-masakan khas:

  • Ratatouille, semacem semur ingkang kapérang saking pinten-pinten macem sayuran lan limrahipun dipunmadhang kalyan nasi, kenthang lan roti.
  • Salade Niçoise, salad khas kutha Nice ingkang kapérang saking sajian sayur mayur kaliyan potongan iwak tuna lan teri.
  • Pan Bagnat, roti lapis.
  • Stocaficada, rebusan iwak kod asin.
  • Thon a la Rémoulade, tuna panggang kaliyan saus rémoulade', saus saking lenga zaitun, bawang putih lan mayones.
  • Ragout d'Agneaû aux Artichauts, rebusan daging domba kaliyan artichoke.
  • Troucha, omelet Swiss Chard, jinis bit gula.
  • Pissaladière, kue ingkang sami kaliyan pizza ingkang dipunparingi isi iwak teri lan bawang.
  • Potage Printanier, sup sayuran awal mangsa semi.
  • Tian de Courgettes, gratin zukini.
  • Bagna Cauda, sayuran seger kaliyan saus iwak teri pedes.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l Provence Regional Cuisines, Wise Geek. Diakses pada 13 Novèmber 2012.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o Provence.... (by Mark R. Vogel, culinarycult. Diakses pada 13 Novèmber 2013.
  3. Moules à la Marseillaise, kolarsky.com. Diakses pada 5 Januari 2011.