Zaitun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zaitun
Olivesfromjordan.jpg
Olea europaea, Laut Mati, Yordania
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Lamiales
Famili: Oleaceae
Génus: Olea
Spésies: O. europaea
Jeneng binomial
Olea europaea
L.

Zaitun (Olea Europaea) ya iku wit cilik taunan lan wernané ijo, ora ana owah-owahane, utawa sinebut ijo abadi. Wohé yèn isih enom bisa dimaem mentah utawa sawisé diawètaké bisa dadi penyegar. Tanduran iki isih sakeluwarga karo tanduran kembang mlathi. Zaitun wiwit woh nalika umuré wis limang taunan lan umuré wit bisa nganti éwonan taun. Wité dhuwuré undakara 8-15 mèter. Déné ambané godhong wataran 4–19 cm, lan duwé kembang rupané putih sarta woh kang ukurané kira-kira 1-2,5 cm. Panyebarané zaitun ana ing laladan-laladan iklim panas nganti iklim sedheng. Pang zaitun kang ana godhongé wis suwé diénggo simbul katentreman.

Paédah[besut | besut sumber]

Paedahé zaitun antarané:

  • Woh zaitun kena kanggo panganan, uga bisa kanggo penyedhap masakan.
  • Kulit pérangan njaba saka wohé ngandhut 60-70% lenga.
  • Lenga zaitun ngandhut asam lemak jenuh (asam palmitat, asam stearat, asam arachidat, asam miristat lan lignoserat kanthi gunggung sing sithik), asam lemak ora jenuh mono, asam lemak ora jenuh poli, vitamin E, lan vitamin K.
  • Asam lemak ora jauh iku migunani kanggo nyuda cacahé kolèsterol èlèk kang ana ing awak. Saliyané iku kandhutan kang ana ing lenga Zaitun bisa njaga kaséhatan pembuluh getih ing jantung, saéngga ngédhunaké résiko lelara koronèr.
  • Nggosokaké lenga zaitun kanthi ajeg ing kulit bisa marakaké kulit alus lan nglembabaké kulit.
  • Manawa dienggo ing rambut bisa ngetelaké rambut uga bisa kanggo laksatif utawa mbiyantu bebuwang. Nyuda angka pati.
  • Risèt nuduhaké manawa warga Albania kang ngonsumsi zaitun duwé angka pati kang paling sithik ing Éropah.
  • Nyuda panganggoné usada panyuda tekanan getih dhuwur amarga zaitun duwé andhil ngontrol tekanan getih, sarta bisa nyuda serangan kanker.
  • Lenga zaitun duwé paédah kaya Asi amarga lemak kang ana ing Asi uga ana ing lenga Zaitun, lan bisa nyuda lara sendhi. Sarta bisa matèni tuma (kutu ing sirah), nyegah ketombé, lan gatel ing kulit sirah.
  • Bisa kanggo bahan kosmetika, lan bisa njaga wangun sarta kencengé payudara.

Subspesies[besut | besut sumber]

Ana enem subspesies alamiah sing sumebar ing donya:[1]

  • Olea europaea subsp. europaea (Mediterranean Basin)
  • Olea europaea subsp. cuspidata (saka Afrika Kidul, Afrika Wétan, Arabia nganti South West Cina)
  • Olea europaea subsp. guanchica (Canaries)
  • Olea europaea subsp. cerasiformis (Madeira)
  • Olea europaea subsp. maroccana Maroko
  • Olea europaea subsp. laperrinei (Algeria, Sudan, Niger)

Prodhuksi[besut | besut sumber]

Nagara pengasil utama Zaitun (Taun 2009 per FAOSTAT)
Ranking Nagara/Region Prodhuksi
(sajeroning ton)
Jembar kebon
(sajeroning hèktar)
Asil
(q/Ha)
Donya 18,241,809 9,922,836 18.383
1
  1. ALIH Cithakan:Country data Sepanyol
6,204,700 2,500,000 24.818
2  Italy 3,600,500 1,159,000 31.065
3  Greece 2,444,230 (2007) 765,000 31.4
4  Turkey 1,290,654 727,513 17.740
5  Syria 885,942 635,691 13.936
6  Morocco 770,000 550,000 14.000
7  Tunisia 750,000 2,300,000 3.260
8  Egypt 500,000 110,000 45.454
9  Algeria 475,182 288,442 16.474
10  Portugal 362,600 380,700 9.524
11  Libya 180,000
12  Argentina 160,000 52,000 30.769

Gladri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Green PS (2002) A revision of Olea L. Kew Bulletin 57:91–140; Besnard G, Rubio de Casas R, Christin PA, Vargas P (2009) Phylogenetics of Olea (Oleaceae) based on plastid and nuclear ribosomal DNA sequences: Tertiary climatic shifts and lineage differentiation times. Annals of Botany 104, 143-160

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Zaitun ing KamusWiki.